Persoon

Pisson, Jean-Baptiste

ID: 4030   URI: https://id.erfgoed.net/personen/4030

Beschrijving


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Kasteeldomein van Wissekerke

Koningin Astridplein 17, 17A, 17B, 17C, 18, Lange gaanweg 1 (Kruibeke)
Kasteel op vierkante plattegrond en oorspronkelijk volledig in het water. In het park, met Engelse aanleg, bevinden zich een reeks bakstenen hoevegebouwen. Merkwaardig is vooral de ronde bakstenen duiventoren. De ingangspoort bestaat uit twee vierkante bakstenen woontorens van twee bouwlagen uit 1832-33.


Empireherenhuis ontworpen door J.-B. Pisson

Ferdinand Lousbergskaai 32 (Gent)
Oorspronkelijk buitenhuis, volgens oude aquarel paviljoen van N. Blancart gebouwd door Pisson in 1793, later, in aangepaste vorm uit tweede helft negentiende eeuw zogenaamd "Villa De Groote", naar de laatste privé-eigenaar.


Herenhuis met empiregevel en neogotische achtervleugel

Sleepstraat 167, 169 (Gent)
Groot herenhuis met veertien traveeën en drie bouwlagen, onder schilddak, met indrukwekkende empiregevel naar ontwerp van architect J.B. Pisson en gedateerd 1808 onder het balkon. Neogotische bakstenen zij- en achtervleugel gebouwd in 1861 door architect A. Van Assche naar een project van baron J. Bethune.


Bedrijfsgebouw en herenhuis Voortman

Vogelenzang 22, 23 (Gent)
Vrij gewone bepleisterde straatgevels met rechthoekige muuropeningen uit de 19de eeuw, aanpassingen woonhuisgevel uit eerste kwart 20ste eeuw met ronde muuropeningen, houten erker en drielicht. Vierhoekig uitgebouwd aan de tuinzijde met zeer fraaie empiregevel, gedeeltelijk zichtbaar vanuit het stadsparkje ernaast.


Stadhuis Gent

Botermarkt 1 (Gent)
Het stadhuis bestaat uit een vierzijdig complex van gebouwen, waarvan de gevelzijde paalt ten oosten aan de Botermarkt, ten noorden aan de Hoogpoort, ten westen aan de Stadhuissteeg en ten zuiden aan de Poeljemarkt.


Herenhuis in empirestijl

Hoogpoort 37, 39 (Gent)
Breedhuis van zes traveeën, drie bouwlagen en schilddak (pannen). Herenwoning in empirestijl naar ontwerp van J.B. Pisson, daterend van 1802.


Huis Papeleu

Koophandelsplein 25, 27, 29 (Gent)
Hoekhuis van drie bouwlagen onder een schilddak (leien).


Koninklijk Atheneum en Stadsbibliotheek met oorlogsmonument

Baudelostraat 50, Beverhoutplein 15, 16, 17, 18, 19, 20, 22, Ottogracht 4 (Gent)
Voormalige abdij van Baudeloo, heden Koninklijk Atheneum en Stadsbibliotheek. Sinds 1259 bevond zich in de Waterwijk aan de Ottogracht te Gent een refugiehuis voor de cisterciënzers van de abdij van Baudeloo bij Sinaai.


Herenhuis ontworpen door J.-B. Pisson

Recollettenlei 10 (Gent)
Herenhuis in empirestijl opgetrokken in 1797 naar ontwerp van architect J.-B. Pisson. Breedhuis van zeven traveeën en drie bouwlagen, onder schilddak (leien). Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op hardstenen plint.


Arduinen pijlers

Steendam zonder nummer (Gent)
Arduinen pijlers van 1857 van de afsluiting van de Plantentuin, die door Pisson aangelegd werd in 1797.


Hotel Van Hoobrouck de Moreghem

Vlasmarkt 10 (Gent)
Laatclassicistisch herenhuis met enkelhuisopstand van zeven traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak; volgens bouwaanvraag gebouwd naar ontwerp van J.B. Pisson in 1791.


Landhuis Les Cygognes

Botestraat 131, 133 (Gent)
Omgracht domein met ten oosten een toegangspad leidend naar een ijzeren hek tussen ronde bepleisterde pilasters. Fraaie tuin in landschapsstijl met vijver uitlopend in de omwalling.


Kasteeldomein van Moregem

Heerbaan 5, 6, 6A, Koestraat 3 (Wortegem-Petegem)
Het kasteelensemble van 1792-1798, gelegen op de site van verdwenen waterkasteel van 1588 met neerhof en drie opeenvolgende bruggen, werd gebouwd door K. van Spiere in renaissancestijl. De grachten werden gevoed door de Molenbeek. Het domein kwam in de 18de eeuw in het bezit van de familie Van Hoobrouck.


Kasteel van Ooidonk

Ooidonkdreef 7, 9 (Deinze)
In oorsprong vermoedelijk een grote landbouwuitbating met mottestructuur uit de Frankische periode (8ste tot 9de eeuw), Odonck of Hoedonc genaamd, van het Germaanse hoge donk of zandige bodemverhevenheid midden een moerassig gebied. Vermoedelijk sinds de 12de eeuw deel uitmakend van de heerlijkheid van Nevele.


Kasteeldomein van Marke

Kasteeldreef 10, 12 (Kortrijk)
* Kasteeldreef nr. 10. Z.g. "Kasteel van Marke" gelegen te midden van landschapspark en bereikbaar via lange zuidelijke erfoprit. Kasteel beschermd als monument en omgeving als landschap bij K.B. van 15.04.1965. Het domein wordt ten oosten begrensd door de Markebeek. Landhuis opgetrokken tussen 1802 en 1807 als zomerverblijf van lijnwaadhandelaar François van Ruymbeke en


Oranjerie en park van kasteel van Gransvelde

Cederdreef 9 (Wetteren)
Meergezinswoning "De Oranjerie". Voorheen oranjerie van kasteel van Gransvelde op de site van het kasteel "De Saele" of "Achterste kasteel". Ten noorden van Wetteren centrum, in gehucht Gransvelde nabij de steenweg naar Kalken (Laarne).


Hovenierswoning en koetshuis van kasteel Gransvelde

Parklaan 4A, 4B (Wetteren)
Meergezinswoning, voorheen hovenierswoning en koetshuis van kasteel van Gransvelde op de site van het kasteel "De Saele" of "Achterste kasteel".


Kasteel Herry

Adelaarsstraat 24 (Gent)
Kasteel gelegen midden in park met lichte glooiingen als rest van vroegere duinenrijen. Empire ingangspoort met zwaar ijzeren hek, afkomstig van de Kortrijksepoort. Kasteel in neo-Vlaamse-renaissancestijl, volgens archiefstukken in kern opklimmend tot 1886 en uitgebreid tot zijn huidige vorm in 1903.