Persoon

Pisson, Jean-Baptiste

ID
4030
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4030

Beschrijving

  • VAN TYGHEM F. 2011: Jean-Baptiste Pisson (1763-1818). Architect, meester-timmerman en aannemer (prov. Oost-Vl.), Relicta 8, 251-376 [online], https://doi.org/10.55465/CDMD6581.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Arduinen pijlers

Steendam (Gent)
Arduinen pijlers van 1857 van de afsluiting van de Plantentuin, die door Pisson aangelegd werd in 1797.


Empireherenhuis ontworpen door J.-B. Pisson met tuin

Ferdinand Lousbergskaai 32 (Gent)
Oorspronkelijk buitenhuis, volgens oude aquarel paviljoen van N. Blancart gebouwd door Pisson in 1793, later, in aangepaste vorm uit tweede helft 19de eeuw zogenaamd "Villa De Groote". Alleenstaand herenhuis in empirestijl met bepleisterde lijstgevels. Vanaf 1949 openstelling van de tuin als Koningin Astridpark met bronzen beeld van Koningin Astrid van J. De Decker (1960). Tuin aan de straatzijde afgesloten met ijzeren hekken en arduinen hekpijlers met bolbekroning. Behouden achthoekig tuinpaviljoentje daterend uit eind 19de eeuw.


Herenhuis in empirestijl

Hoogpoort 37-39 (Gent)
Breedhuis van zes traveeën, drie bouwlagen en schilddak. Herenwoning in empirestijl naar ontwerp van J.B. Pisson, daterend van 1802.


Herenhuis met empiregevel en neogotische zij- en achtervleugel

Kartuizerlaan 70, Sleepstraat 167-169 (Gent)
Groot herenhuis met veertien traveeën en drie bouwlagen onder schilddak met indrukwekkende empiregevel naar ontwerp van architect J.B. Pisson en gedateerd 1808 onder het balkon. Tegen de gevel oorlogsgedenkteken. Neogotische bakstenen zij- en achtervleugel gebouwd in 1861 door architect A. Van Assche naar een project van baron J. Bethune.


Herenhuis ontworpen door J.-B. Pisson

Recollettenlei 10-16 (Gent)
Herenhuis in empirestijl opgetrokken in 1797 naar ontwerp van architect J.-B. Pisson. Breedhuis van zeven traveeën en drie bouwlagen, onder leien schilddak. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op hardstenen plint.


Herenhuis Voortman met tuin

Vogelenzang 22-23 (Gent)
Het Huis Voortman was de luxueuze woning van de familie Voortman, die een textieldrukkerij had uitgebouwd. Het herenhuis werd gebouwd in 1816 naar het ontwerp van bouwmeester J.B. Pisson van 1810 en is een zeldzaam en gaaf bewaard voorbeeld van een buitenhuis in empirestijl. De woning telt drie bouwlagen afgedekt met een schilddak en is voorzien van bepleisterde gevels op een arduinen plint. Het ontwerp wordt gekenmerkt door een revolutionair bouwplan en een uitgewerkte tuingevel in empirestijl met een geaccentueerde middenpartij en afgekante zijtraveeën. De woning werd in het tweede kwart van de 19de eeuw aan weerszijden vergroot. Bij de woning hoort een uitgestrekte landschapstuin met vijver.


Hotel Van Hoobrouck de Moreghem

Vlasmarkt 10, 10A-G (Gent)
Laatclassicistisch herenhuis met enkelhuisopstand van zeven traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak; volgens bouwaanvraag gebouwd naar ontwerp van J.B. Pisson in 1791.


Hovenierswoning en koetshuis van kasteel Gransvelde

Parklaan 4A-B (Wetteren)
De voormalige hovenierswoning, in de zuidoostelijke hoek van het domein is in 1861 gebouwd. Aanvankelijk bestemd als hovenierswoning, remise en paardenstal, nu omgevormd tot meergezinswoning. Woning met U-vormige aanleg van één bouwlaag onder mansardedak. Centraal naar hekwerk en tuin georiënteerde grote koetspoorten verbouwd tot vensters.


Huis Papeleu

Koophandelsplein 25-26, 27 (Gent)
Hoekhuis van drie bouwlagen onder een schilddak, in 1810 door J.B. Pisson gebouwd. Zes traveeën brede gecementeerde voorgevel onder een uitspringende kroonlijst op klossen. Zijgevel, uitziend op de Leie, met dezelfde gevelordonnantie doch in de tweede travee half cirkelvormige uitbouw afgedekt met een koepelvormig dak.


Kasteeldomein Herry

Adelaarsstraat 24, 24A (Gent)
Kasteel gelegen midden in park met lichte glooiingen als rest van vroegere duinenrijen. Empire ingangspoort met zwaar ijzeren hek, afkomstig van de Kortrijksepoort. Kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl, volgens archiefstukken in kern opklimmend tot 1886 en uitgebreid tot zijn huidige vorm in 1903.


Kasteeldomein van Marke

Kasteeldreef 10-12 (Kortrijk)
Gelegen te midden van park in landschappelijke stijl en bereikbaar via lange zuidelijke erfoprit. Kasteel beschermd als monument en omgeving als landschap. Het domein wordt ten oosten begrensd door de Markebeek. Landhuis opgetrokken tussen 1802 en 1807 als zomerverblijf van lijnwaadhandelaar François van Ruymbeke en zijn echtgenote Marie-Thérèse Delebecq, de weduwe van Jean Bethune. Tot op heden nog steeds bewoond door de familie (de) Bethune. Het buitenverblijf werd ontworpen door de Gentse architect Jean-Baptiste Pisson en uitgevoerd door Benjamin Dewarlez (Rijsel), die eveneens het park met belangrijke parkbomen, waterpartijen, kronkelpaden en opmerkelijke ommuurde ovale moestuin, ontwierp.


Kasteeldomein van Moregem

Heerbaan 5-6, 6A, Koestraat 3 (Wortegem-Petegem)
Het kasteelensemble van 1792-1798, gelegen op de site van verdwenen waterkasteel van 1588 met neerhof en drie opeenvolgende bruggen, werd gebouwd door K. van Spiere in renaissancestijl. De grachten werden gevoed door de Molenbeek. Het domein kwam in de 18de eeuw in het bezit van de familie Van Hoobrouck.


Kasteeldomein van Ooidonk

Ooidonkdreef 7-11, 26 (Deinze)
Vanaf 1594 wederopbouw en gedeeltelijke nieuwbouw van het kasteel in renaissancestijl waarbij het ongeveer zijn huidige vorm kreeg: een harmonische vermenging van middeleeuwse feodale strengheid en beredeneerde vormschoonheid van de renaissance. Conciërgewoning gebouwd circa 1870 door architect Cl. Parent bij de nieuwe hoofdingang van het domein in de noordhoek. Park tussen de behouden dubbele omgrachting heraangelegd in het eerste kwart van de 19de eeuw bij het slopen van het neerhof en de axiale toegangspoort, bereikbaar via gekasseide dreef. Grote vijver met eilandjes in oosthoek en kanaal als verbinding van de omwalling met de Leie. In het park onder andere nog een ijskelder uit midden 19de eeuw, een druivenserre, een classicistisch tuinpaviljoen, een hovenierswoning en een oranjerie.


Kasteeldomein van Wissekerke

Koningin Astridplein 17-18, 17A-C, Lange gaanweg 1 (Kruibeke)
Kasteel op vierkante plattegrond en oorspronkelijk volledig in het water. In het park, aangelegd in landschappelijke stijl, bevinden zich een reeks bakstenen hoevegebouwen. Merkwaardig is vooral de ronde bakstenen duiventoren. De ingangspoort bestaat uit twee vierkante bakstenen woontorens van twee bouwlagen uit 1832-33. Smeedijzeren hangbrug die de twee delen van het park met elkaar verbindt. Voormalige kasteeldreef ten noorden van het park, uitmondend in de Kemphoekstraat.


Koninklijk Atheneum en Stadsbibliotheek met oorlogsmonument

Baudelohof 6, Baudelostraat 50, Beverhoutplein 15-20, 22, Bibliotheekstraat 1-7, Ottogracht 4 (Gent)
Voormalige abdij van Baudeloo, later Koninklijk Atheneum en Stadsbibliotheek. Sinds 1259 bevond zich aan de Ottogracht een refugiehuis voor de cisterciënzers van de abdij van Baudeloo bij Sinaai. Vanaf 1602 werd het klooster uitgebreid en werd een nieuwe kapel gebouwd. Het merendeel van de kloostergebouwen is opgetrokken in de eerste helft van de 17de eeuw, uitbreidingen in de tweede helft 17de eeuw en 18de eeuw. Kloostercomplex omgevormd tot centrale school in 1797 en kapel tot Tempel der Rede. Van 1800 af bibliotheken van alle kloosters van de stad ondergebracht in de kapel en sinds 1819 tot circa 1935 getransformeerd tot universiteitsbibliotheek: ten behoeve van de bibliotheek werden ten zuiden van de kapel nieuwe gebouwen opgetrokken. Sinds 1832 wordt het oude klooster ingenomen door het Koninklijk Atheneum.


Landhuis Les Cygognes met park

Botestraat 131-133 (Gent)
Omgracht domein met ten oosten een toegangspad leidend naar een ijzeren hek tussen ronde bepleisterde pilasters. Fraaie tuin in landschappelijke stijl met vijver uitlopend in de omwalling. Ruim landhuis naar verluidt opgetrokken in 1948 naar ontwerp van Jules Van den Hende. Oude stallen van baksteen op L-vormige plattegrond, verbouwd in 1881 en 1901.


Oranjerie en park van kasteel van Gransvelde

Cederdreef 9 (Wetteren)
Meergezinswoning De Oranjerie, voorheen oranjerie van kasteel van Gransvelde in landschapstuin naar een ontwerp van Fuchs van 1870. Naast de oranjerie uit het begin van de 19de eeuw rest nog de vroegere hovenierswoning. Ook de vroegere toegang tot het kasteeldomein, aan de Parklaan, bleef behouden. Een vaste brug, voorafgegaan door vier schamppalen, aan weerszij met gesmeed hekwerk met dezelfde rocaillemotieven als in de poort met 19de-eeuws voorkomen.


Stadhuis Gent

Botermarkt 1 (Gent)
Het stadhuis bestaat uit een vierzijdig complex van gebouwen. Van de oudste schepenhuizen resteert enkel een middeleeuwse kelder. Het oudste, bovengronds bewaarde gedeelte ligt midden in het stadhuiscomplex: een rechthoekig gebouw in Ledesteen, opgericht voor de schepenen van de keure vanaf 1482. Tussen 1519 en 1539 kwam het nieuwe schepenhuis van de keure tot stand, volgens de plannen van Rombout Keldermans en Dominicus de Waghemakere, nadien uitgebreid. In 1580-82 werd een volume met gevel in renaissancestijl aan de Hoogpoort opgericht naar ontwerp van meester Joos Rooman. Tussen 1595 en 1618 werd aan de Botermarkt een nieuw schepenhuis van gedele in renaissancestijl opgetrokken. De conciërgewoning op de hoek van de Hoogpoort en Stadhuissteeg dateert van 1700-1701. De voormalige armenkamer aan de Poeljemarkt dateert van midden 18de eeuw. In 1880-1881 verrees langs de zijde van de Poeljemarkt een nieuw tussengedeelte, naar ontwerp van stadsarchitect Ch. van Rysselberghe.


Thema's

Ontwerper van

Nederkouter


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pisson [online], https://id.erfgoed.net/personen/4030 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.