Bouwmeester K.M.B.A.
http://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/002/212/730/RUG01-002212730_2015_0001_AC.pdf (geraadpleegd op 10 januari 2018)
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Korte Lozanastraat 5 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in beaux-artsstijl, voor eigen rekening gebouwd door de architect Alfred Portielje, naar een ontwerp uit 1923. Op de gelijkvloerse verdieping vestigde Portielje zijn architectenkantoor, dat hier vermoedelijk gehuisvest bleef tot het einde van de loopbaan midden jaren 1950.
Zeevaartstraat 1 (Antwerpen)
Veilinggebouw opgericht op initiatief van de verenigde handelaars in exotisch fruit Gérard Koninckx Frères, Fruitbrokers Spiers & White, Léon Van Parys en Valenciana. Het ontwerp door Vincent Cols, Jules De Roeck, Alfred Portielje en Joseph Somers dateert uit 1935-1936.
Meir 12 (Antwerpen)
Monumentaal kantoorgebouw in beaux-artsstijl van de verzekeringsmaatschappij Eagle, Star & British Dominions Insurance Company Ltd., naar een ontwerp door de architecten Alfred Portielje en M. Peeters uit 1923.
Belgiëlei 187 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van John C. Meulenberghs, naar een ontwerp door de architect Alfred Portielje uit 1925. John C. Meulenberghs was vennoot in de firma Meulenberghs & C°, een makelaarskantoor in verzekeringen.
Jan Van Rijswijcklaan 109 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Jules Meulenberghs, naar een ontwerp van architect Alfred Portielje uit 1922. De veeleer smalle rijwoning met een lijstgevel in natuursteen, telt vier bouwlagen onder een plat dak.
Mechelsesteenweg 207 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl naar een ontwerp door de architect Alfred Portielje uit 1912. Opdrachtgeefster was Emma Tonnelier-Cordelois (1858-1930), weduwe van de reder en liberaal politicus Georges Tonnelier (1853-1909).
Jan Van Rijswijcklaan 120 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Arthur Maes, naar een ontwerp van de architect Fernand de Montigny en Louis Somers uit 1925. De rijwoning met een natuurstenen lijstgevel, telt een souterrain, drie bouwlagen en een pseudo-mansarde.
Le Grellelei 14 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de advocaat Edouard Maeterlinck, naar een ontwerp door de architecten Fernand de Montigny en Louis Somers uit 1923.
Van Putlei 58 (Antwerpen)
Voornaam burgerhuis in cottagestijl gebouwd in opdracht van William Robert Crighton-Portielje, naar een ontwerp door architect Alfred Portielje uit 1923. Deze rijwoning in halfopen bebouwing beantwoordt aan het type van de stadsvilla, dat in de Bosmanslei en de Van Putlei het merendeel van de bebouwing uitmaakt.
Van Schoonbekestraat 113 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl te dateren omstreeks 1880. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend. Het pand werd in 1908 naar ontwerp van de architect Alfred Portielje uitgebreid en aangepast in opdracht van toenmalig eigenaar, de bankier Jules Stappers.
Arthur Goemaerelei 67 (Antwerpen)
Burgerhuis in neotraditionele stijl gebouwd in opdracht van de weduwe Louis Delhaye, naar een ontwerp van architect Louis De Vooght uit 1922. De veeleer smalle, langgerekte rijwoning in halfopen bebouwing, telt twee bouwlagen onder een mansardedak.
Vlaamsekunstlaan 13 (Antwerpen)
Woonhuis in modernistische stijl in opdracht van H. Van de Velde naar ontwerp van het architectencollectief Alfred en Donald Portielje uit 1935.
Prinsstraat 32-34 (Antwerpen)
Bedrijfscomplex met kantoren, garage en pakhuis op een L-vormig perceel tussen de Prinsstraat en de Prinsesstraat, naar een ontwerp door de architect Alfred Portielje uit 1920. Opdrachtgever was de Corn Product Company, vertegenwoordigd door Albert Boks.
Markt 7-8, 9 (Antwerpen)
Ensemble van drie woningen in historiserende stijl, wat het resultaat is van een grondige verbouwing van circa 1912 naar ontwerp van architect A. Portielje.
Vlaamsekaai 20-23 (Antwerpen)
Dit opvallende ensemble van meergezinswoningen met achterliggende magazijnen in neo-Vlaamse renaissance werd rond 1879 gebouwd naar ontwerp van de Brusselse architect J.V. Delpierre in opdracht van de Waalse baron de Senzeille.
Meir 14 (Antwerpen)
Kantoorgebouw in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de General Accident Fire & Life Assurance Corporation Ltd, naar een ontwerp door de architect Alfred Portielje uit 1910.
Ankerrui 1, Zeevaartstraat 5 (Antwerpen)
Handelsgebouw in art deco opgetrokken in opdracht van de Établissements Gérard Koninckx Frères (GFK), naar een ontwerp van de architecten Alfred en Donald Portielje uit 1935. Deze groothandel in exotisch fruit importeerde vooral citrusvruchten uit Spanje, en onder de merknaam Fyffes bananen uit Belgisch Congo.
Braziliëstraat 16, Rijnkaai 21-22 (Antwerpen)
Geheel van twee pakhuizen in neotraditionele stijl op een doorlopend perceel tussen Rijnkaai en Braziliëstraat, in opdracht van de rederij Red Star Line, naar een ontwerp door de architect Albert Gondrexon uit 1913, opgetrokken in 1914.
Acacialaan 14 (Antwerpen)
Villa in modernistische stijl, gebouwd in opdracht van Jan-Frans Verrijcke, naar een ontwerp door de architecten Alfred en Donald Portielje uit 1938. Het landhuis, dat tot de weinige modernistische gebouwen uit het interbellum behoort in de Nieuw-Parkwijk "den Brandt", is een later werk van Alfred Portielje.
Grote Singel 11 (Schoten)
Eclectische villa van twee bouwlagen en souterrain onder overkragende leien zadeldaken, naar een ontwerp door de architect Alfred Portielje uit 1909.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Portielje [online], https://id.erfgoed.net/personen/4067 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.