Persoon

Portielje, Alfred

ID
4067
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4067

Beschrijving

Bouwmeester K.M.B.A.

http://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/002/212/730/RUG01-002212730_2015_0001_AC.pdf (geraadpleegd op 10 januari 2018)

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Appartementsgebouw met architectenkantoor van Alfred Portielje

Korte Lozanastraat 5 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in beaux-artsstijl, voor eigen rekening gebouwd door de architect Alfred Portielje, naar een ontwerp uit 1923. Op de gelijkvloerse verdieping vestigde Portielje zijn architectenkantoor, dat hier vermoedelijk gehuisvest bleef tot het einde van de loopbaan midden jaren 1950.


Belgische Fruitbeurs

Zeevaartstraat 1 (Antwerpen)
Veilinggebouw opgericht op initiatief van de verenigde handelaars in exotisch fruit Gérard Koninckx Frères, Fruitbrokers Spiers & White, Léon Van Parys en Valenciana. Het ontwerp door Vincent Cols, Jules De Roeck, Alfred Portielje en Joseph Somers dateert uit 1935-1936.


British Dominions House

Meir 12 (Antwerpen)
Monumentaal kantoorgebouw in beaux-artsstijl van de verzekeringsmaatschappij Eagle, Star & British Dominions Insurance Company Ltd., naar een ontwerp door de architecten Alfred Portielje en M. Peeters uit 1923.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Le Grellelei 14 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de advocaat Edouard Maeterlinck, naar een ontwerp door de architecten Fernand de Montigny en Louis Somers uit 1923.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Belgiëlei 187 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van John C. Meulenberghs, naar een ontwerp door de architect Alfred Portielje uit 1925. John C. Meulenberghs was vennoot in de firma Meulenberghs & C°, een makelaarskantoor in verzekeringen.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Jan Van Rijswijcklaan 109 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Jules Meulenberghs, naar een ontwerp van architect Alfred Portielje uit 1922. De veeleer smalle rijwoning met een lijstgevel in natuursteen, telt vier bouwlagen onder een plat dak.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Jan Van Rijswijcklaan 120 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Arthur Maes, naar een ontwerp van de architect Fernand de Montigny en Louis Somers uit 1925. De rijwoning met een natuurstenen lijstgevel, telt een souterrain, drie bouwlagen en een pseudo-mansarde.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Mechelsesteenweg 207 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl naar een ontwerp door de architect Alfred Portielje uit 1912. Opdrachtgeefster was Emma Tonnelier-Cordelois (1858-1930), weduwe van de reder en liberaal politicus Georges Tonnelier (1853-1909).


Burgerhuis in cottagestijl

Van Putlei 58 (Antwerpen)
Voornaam burgerhuis in cottagestijl gebouwd in opdracht van William Robert Crighton-Portielje, naar een ontwerp door architect Alfred Portielje uit 1923. Deze rijwoning in halfopen bebouwing beantwoordt aan het type van de stadsvilla, dat in de Bosmanslei en de Van Putlei het merendeel van de bebouwing uitmaakt.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Van Schoonbekestraat 113 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl te dateren omstreeks 1880. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend. Het pand werd in 1908 naar ontwerp van de architect Alfred Portielje uitgebreid en aangepast in opdracht van toenmalig eigenaar, de bankier Jules Stappers.


Burgerhuis in neotraditionele stijl

Arthur Goemaerelei 67 (Antwerpen)
Burgerhuis in neotraditionele stijl gebouwd in opdracht van de weduwe Louis Delhaye, naar een ontwerp van architect Louis De Vooght uit 1922. De veeleer smalle, langgerekte rijwoning in halfopen bebouwing, telt twee bouwlagen onder een mansardedak.


Burgerhuis Van de Velde

Vlaamsekunstlaan 13 (Antwerpen)
Woonhuis in modernistische stijl in opdracht van H. Van de Velde naar ontwerp van het architectencollectief Alfred en Donald Portielje uit 1935.


Corn Products Company

Prinsstraat 32-34 (Antwerpen)
Bedrijfscomplex met kantoren, garage en pakhuis op een L-vormig perceel tussen de Prinsstraat en de Prinsesstraat, naar een ontwerp door de architect Alfred Portielje uit 1920. Opdrachtgever was de Corn Product Company, vertegenwoordigd door Albert Boks.


Ensemble in historiserende stijl

Markt 7-8, 9 (Antwerpen)
Ensemble van drie woningen in historiserende stijl, wat het resultaat is van een grondige verbouwing van circa 1912 naar ontwerp van architect A. Portielje.


Ensemble ontworpen door Delpierre, Groep B

Vlaamsekaai 20-23 (Antwerpen)
Dit opvallende ensemble van meergezinswoningen met achterliggende magazijnen in neo-Vlaamse renaissance werd rond 1879 gebouwd naar ontwerp van de Brusselse architect J.V. Delpierre in opdracht van de Waalse baron de Senzeille.


General Buildings

Meir 14 (Antwerpen)
Kantoorgebouw in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de General Accident Fire & Life Assurance Corporation Ltd, naar een ontwerp door de architect Alfred Portielje uit 1910.


Handelsgebouw Gérard Koninckx Frères

Ankerrui 1, Zeevaartstraat 5 (Antwerpen)
Handelsgebouw in art deco opgetrokken in opdracht van de Établissements Gérard Koninckx Frères (GFK), naar een ontwerp van de architecten Alfred en Donald Portielje uit 1935. Deze groothandel in exotisch fruit importeerde vooral citrusvruchten uit Spanje, en onder de merknaam Fyffes bananen uit Belgisch Congo.


Magazijn Sanba

Braziliëstraat 16, Rijnkaai 21-22 (Antwerpen)
Geheel van twee pakhuizen in neotraditionele stijl op een doorlopend perceel tussen Rijnkaai en Braziliëstraat, in opdracht van de rederij Red Star Line, naar een ontwerp door de architect Albert Gondrexon uit 1913, opgetrokken in 1914.


Modernistische villa

Acacialaan 14 (Antwerpen)
Villa in modernistische stijl, gebouwd in opdracht van Jan-Frans Verrijcke, naar een ontwerp door de architecten Alfred en Donald Portielje uit 1938. Het landhuis, dat tot de weinige modernistische gebouwen uit het interbellum behoort in de Nieuw-Parkwijk "den Brandt", is een later werk van Alfred Portielje.


Villa Sunny Home

Grote Singel 11 (Schoten)
Eclectische villa van twee bouwlagen en souterrain onder overkragende leien zadeldaken, naar een ontwerp door de architect Alfred Portielje uit 1909.


Thema's

Ontwerper van

Arthur Goemaerelei

Beukenlaan

Markt

Van Putlei


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Portielje [online], https://id.erfgoed.net/personen/4067 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.