Persoon

Pulinx, Hendrik sr.

ID
4100
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4100

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning Hendrik Pulinx

Korte Zilverstraat 2-4 (Brugge)
Oorspronkelijk één breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, van 1734 hoogst waarschijnlijk naar ontwerp van architect-beeldhouwer H. Pulinckx (Brugge) als eigen woning, ter vervanging van een oude gevel. Later opgesplitst in twee woningen.


Bisschoppelijk Paleis

Heilige-Geeststraat 4 (Brugge)
Gebouwenblok ten noorden begrensd door huizen bij hoek Sint-Salvatorskerkhof, ten oosten door Heilige-Geeststraat, ten zuiden door Goezeputstraat en ten westen door de huizenrij in de Kleine Heilige-Geeststraat. Deels ommuurd, renaissancegetint complex bestaande uit hoofdgebouw met 16de-eeuwse kern, met in het verlengde van de noordvleugel aan tuinzijde, een 18de-eeuwse vleugel, telkens onder zadeldak (leien en Vlaamse pannen).


Engels klooster

Carmersstraat 83-87, Snaggaardstraat 56 (Brugge)
Gebouwenblok ten zuiden begrensd door de Carmersstraat, ten noorden door de Snaggaardstraat en ten westen door de Speelmansstraat. Het deels ommuurde complex bestaat uit verschillende gebouwen- en gebouwengroepen die er werden opgetrokken vanaf circa 1647 tot de 20ste eeuw.


Herenhuis

Nieuwe Gentweg 49 (Brugge)
Huis van twee bouwlagen onder mansardedak met rechts achteruitspringend poortgebouw van twee bouwlagen onder schilddak, op hoek van inrit naar tuin van Garenmarkt 10. Kern dateert mogelijk uit de 16de eeuw, verbouwd in de 18de eeuw.


Minnewaterbrug

Begijnenvest zonder nummer (Brugge)
De Begijnen- en Katelijnevest zijn verbonden door de Minnewaterbrug, in 1311 opgetrokken als houten brug; huidige brug van 1739 naar ontwerp van de Brugse architect-beeldhouwer H. Pulinx senior.


Oud Stadhuis van Blankenberge

Kerkstraat 41 (Blankenberge)
Huidig gebouw opgetrokken circa 1680 naar ontwerp van R. Coppet, aangeduid op een stadsplan van 1696. Aannemer Donaes Van Troostenberghe zorgt voor de uitvoering.


Parochiekerk Sint-Walburga

Sint-Maartensplein zonder nummer (Brugge)
Gelegen ten oosten van het plein, ten noorden deels afgebakend door de Hoornstraat, deels door de voormalige kerktuin, ten oosten door de kerkhoftuin en de "Oranjerie Sint-Walburga", de voormalige brouwerij van het jezuïetencomplex, en ten zuiden door de schoolvleugel van het "Lyceum Hemelsdaele". Georiënteerde jezuïetenkerk van het basilicale type maar zonder transept. Fraai doch sober voorbeeld van typische contrareformatorische barokkerk uit de Zuidelijke Nederlanden van de 17de eeuw.


Saswachterswoning

Wijngaardplein 13 (Brugge)
Voormalig saswachtershuis, tot 1842 bij het aanpalende "Sas van Gent", zie Minnewaterpark. Oorspronkelijk laatgotisch breedhuis, vooruitspringend ten opzicht van nummers 11-12 en deels vrijstaand.


Sint-Pieterskapel en ambachthuis van de kaarsgieters

Keersstraat 1, zonder nummer, Philipstockstraat 13 (Brugge)
Voormalige Sint-Pieterskapel en ambachtshuis van de kaarsgieters, heden zogenaamd "'t Keerske". Kapel oorspronkelijk bestaande uit een crypte, heropgebouwd circa 1389 en sinds 1581-1593 in gebruik als vereringskapel van het ambacht van de kaarsgieters. De ingebouwde voorgevel is gedeeltelijk zichtbaar vanop een kleine koer: bakstenen tuitgevel van één travee en twee bouwlagen. Op begane grond blinde arcade, mogelijk uit de 14de eeuw. Ambachtshuis opgevat als breedhuis van twee bouwlagen met jaarankers 1615.


Villa Avondrust

Oude Dorpsweg 80 (Jabbeke)
19de-eeuwse villa in ruime omheinde tuin ten westen van de parochiekerk.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Pulinx [online] https://id.erfgoed.net/personen/4100 (Geraadpleegd op )