Persoon

Raes, Donatus

ID
4127
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4127

Beschrijving

Vader van de aannemer Camiel Raes-Maenhout.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Hovenierswoning en koetshuis van kasteel Gransvelde

Parklaan 4A-B (Wetteren)
De voormalige hovenierswoning, in de zuidoostelijke hoek van het domein is in 1861 gebouwd. Aanvankelijk bestemd als hovenierswoning, remise en paardenstal, nu omgevormd tot meergezinswoning. Woning met U-vormige aanleg van één bouwlaag onder mansardedak. Centraal naar hekwerk en tuin georiënteerde grote koetspoorten verbouwd tot vensters.


Oranjerie en park van kasteel van Gransvelde

Cederdreef 9 (Wetteren)
Meergezinswoning De Oranjerie, voorheen oranjerie van kasteel van Gransvelde in landschapstuin naar een ontwerp van Fuchs van 1870. Naast de oranjerie uit het begin van de 19de eeuw rest nog de vroegere hovenierswoning. Ook de vroegere toegang tot het kasteeldomein, aan de Parklaan, bleef behouden. Een vaste brug, voorafgegaan door vier schamppalen, aan weerszij met gesmeed hekwerk met dezelfde rocaillemotieven als in de poort met 19de-eeuws voorkomen.


Pastorie Sint-Denijsparochie met tuin

Pastorijstraat 2 (Wichelen)
Eind 18de-eeuwse pastorie met classicistisch voorkomen en traditionele opbouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een kunstleien mank zadeldak. De tuinaanleg die wellicht opklimt tot de ontstaansperiode van de pastorie is deels behouden.


Pastorie Sint-Jans-Onthoofdingparochie met tuin

Dorp 19 (Wichelen)
Pastorie in neoclassicistische stijl naar ontwerp uit 1856 van architect D. Raes, met omringende tuin. De pastorietuin werd vermoedelijk in het derde kwart van de 19de eeuw aangelegd in gebruikelijke landschappelijke aanleg en wordt omsloten door een bakstenen omheiningsmuur. De toegang van de tuin bevindt zich in de as van de pastorie en wordt afgesloten door een smeedijzeren hek tussen twee hoge vierkante hekpijlers van bakstenen met dekplaat.Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Raes [online], https://id.erfgoed.net/personen/4127 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.