Persoon

Bontridder, Albert

ID
418
URI
https://id.erfgoed.net/personen/418

Beschrijving

Albert Bontridder werd op 4 april 1921 geboren in Anderlecht. Hij behaalde in 1944 zijn diploma als architect aan het Sint-Lucas Instituut te Brussel. Naast zijn carrière als architect is Bontridder ook gekend als architectuurtheoreticus en dichter.

Bontridder begon zijn carrière in het architectenbureau van Paul-Amaury Michel, met wie hij van 1945 tot 1956 samenwerkte. Als lid van de Société Belge des Urbanistes et Architectes Modernistes (SBUAM), toonde hij in 1951 verschillende modelwoningen op de Triennale van Milaan. Na de samenwerking met Michel, werd Bontridder medewerker van Jacques Dupuis. Tot 1984 zal hij diens projecten mee helpen voltooien.

Gelijktijdig ging Bontridder sporadisch samenwerken de Luikse architectengroep L’Equerre. Samen ontwierpen ze onder andere het centrum van Herstal en het scholencomplex van Flémalle-Haute (1950-1982).

Zijn eigen architecturale oeuvre is eerder beperkt. Het karakteriseert zich door het zoeken naar vloeiende ruimtes, vouwwanden en het verwerpen van rechthoekige ruimtes. Deze kenmerken zorgen ervoor dat hij in 1960 de Van de Ven prijs ontvangt voor zijn eigen woning in Sint-Genesius-Rode. Door zijn zoektocht plaatst Bontridder zichzelf in de lijn van enkele internationaal leidinggevende architecten uit de twintigste eeuw, zoals Alvar Aalto (Finland), Frank Lloyd Wright (Verenigde Staten), Claude Parent, Paul Virilio en André Bloc (Frankrijk).

In 1966 werkt hij samen met de Brusselse groep Stuctures voor een project in Hoei. Verder neemt hij deel aan enkele grote projecten, zoals de Heizel (1958), de Sart-Tilman campus voor de universiteit van Luik, in samenwerking met Claude Strebelle (1973-1983) en voor de Vrije Universiteit Brussel, in samenwerking met Paul-Emile Vincent (1974-1976).

Als architectuurtheoreticus schreef hij verscheidene artikels in Belgische tijdschriften. Zo richtte Bontridder in 1948 het tijdschrift Architectura op en één jaar later Architecture. In 1948 sloot hij zich aan bij SBUAM, onder druk van Huib Hoste. Tussen 1950 en 1958 werd hij lid van het Congrès Internationaux d’Architecture Moderne (CIAM). Tussen 1967 en 1975 maakt Bontridder deel uit van de Orde van de architecten in de provincie Brabant. Vervolgens werd hij in 1984 lid van de klasse der Schone Kunsten van de Koninklijke Academie van België. In 1963 schrijft Bontridder als eerste een moderne architectuurgeschiedenis over gebouwen die verschenen na de oorlog: L’architecture contemporaine en Belgique. Le dialogue de la lumière et du silence. Daarnaast schreef Bontridder nog een monografie over Léon Stynen.

  • COHEN M. & THOMAES J. 2000: Jacques Dupuis. Architect, Antwerpen.
  • VAN LOO A. 2003: Repertorium van de architectuur in België van 1830 tot heden, Antwerpen.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning Albert Bontridder

Lequimelaan 16A (Sint-Genesius-Rode)
Modernistische woning van Albert Bontridder uit 1959, ingeplant in een tuin die op speelse wijze in de interne gelaagdheid van de woning wordt geïncorporeerd.


Dokterswoning De Landtsheere

Gaverlandstraat 69 (Gent)
Woning De Landtsheere 1961-1963: Dupuis in samenwerking met Albert Bontridder. De woning strekt zich uit op een lang maar tamelijk smal perceel, oost-west georiënteerd tussen de Leie en de Drongensesteenweg. De verbindingen met de natuur en het landschap via de muuropeningen benadrukken de psychologische dimensie van de woning, namelijk het zich terugtrekken in de rust van de natuur. In het interieur bereikt Dupuis één van de meest indrukwekkende scenografische resultaten uit zijn hele carrière.


Woning Marcel Wittman

Bruinborrelaan 27 (Meise)
Modernistische woning gebouwd in 1961 naar ontwerp van J. Dupuis, in samenwerking met Albert Bontridder en assistent P. Calame-Rosset.


Woning naar ontwerp van J. Hendrickx en Y. Stevens

Trilpopulierenlaan 31 (Sint-Genesius-Rode)
Villa in naoorlogs modernisme uit 1958 en conciergerie van 1965, uitbreiding in 1967.


Woning Robert Wéry

Sint-Annalaan 146 (Sint-Genesius-Rode)
Modernistische villa met toegangsas tussen twee groepen kamers, zo gelegen dat ze op een imaginair punt in de tuin convergeren, tussen 1963 en 1965 ontworpen door Jacques Dupuis in samenwerking met Albert Bontridder.


Woning van den Schrieck

Grote Molenweg 73 (Herent)
De villa werd gebouwd in de jaren 1962-1965 en ontworpen door Jacques Dupuis in samenwerking met Albert Bontridder. Lou Bertot assisteerde bij de inrichting.


Woning van der Schueren

Middenlaan 8 (Kraainem)
Villa voor het echtpaar Guy van der Schueren, behorend tot de laatste periode binnen het oeuvre van Dupuis.


Woning van der Vaeren

Acacialaan 52 (Herent)
Gebouwd in de periode 1959-1961, ontworpen door architect Dupuis in samenwerking met Albert Bontridder. De woning van der Vaeren strekt zich uit op een ruim perceel, met een onbeperkt uitzicht op de wijde omgeving van Leuven.


Woonhuis Louis Paul Boon

Vogelenzang 4 (Aalst)
Gebouwd in 1952, naar ontwerp van architect Albert Bontridder. Woonhuis van Louis Paul Boon.

Opdrachtgever van

Architectenwoning Albert Bontridder

Lequimelaan 16A (Sint-Genesius-Rode)
Modernistische woning van Albert Bontridder uit 1959, ingeplant in een tuin die op speelse wijze in de interne gelaagdheid van de woning wordt geïncorporeerd.

Bewoner van

Architectenwoning Albert Bontridder

Lequimelaan 16A (Sint-Genesius-Rode)
Modernistische woning van Albert Bontridder uit 1959, ingeplant in een tuin die op speelse wijze in de interne gelaagdheid van de woning wordt geïncorporeerd.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bontridder [online], https://id.erfgoed.net/personen/418 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.