Persoon

Richir, Ernest

ID
4182
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4182

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Abeelhof

Marshofstraat 8 (Ieper)
Wederopbouwhoeve - volgens bewoners grosso modo op dezelfde plaats herbouwd - naar ontwerp van architecten Guillaume Veraart en Ernest Richir van 1920, teruggaand op de regionale hoevebouw. Boerenwoning met links aanleunend, voormalig bakhuis en opkamer van twee traveeën in de achtergevel; recenter aanbouwsel tegen de rechter zijgevel; dwarsschuur met van links naar rechts wagenhuis, stal, aardappelkelder, dorsvloer en stalgedeelte.


Coloma-Instituut

Colomalaan 1-3, Tervuursesteenweg 14 (Mechelen)
Instituut gelegen in deels met grachten omringd domein van circa 6 hectare; van oudsher eigendom van de familie Berthout.


Dorpswoning

Dikkebusseweg 548 (Ieper)
Resterend huis van eenheidsbebouwing: woning van vier traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak, naar ontwerp van architecten G. Veraart en E. Richir.


Feestzaal en veldwachterswoning

Wervikstraat 1-3 (Ieper)
Oorspronkelijk feestzaal met woonhuis van veldwachter en brandwacht, naar ontwerp van architecten E. Richir en G. Veraart van 1925. Blikvanger vanuit de Werviksestraat.


Gemeentehuis van Brielen, onderwijzerswoning, schoolgebouw

Brielenstraat 1-3, Veurnseweg 147 (Ieper)
Gelegen aan de hoek met de Brielenstraat: eenheidsproject, respectievelijk voormalig gemeentehuis, onderwijzerswoning en schoolgebouw naar ontwerp van architecten E. Richir en G. Veraart (Brussel) uit het begin van de jaren 1920.


Gemeentehuis van Vlamertinge

Hospitaalstraat 1A, Poperingseweg 264-266 (Ieper)
Gemeentehuis met rechts aanleunende woning van de veldwachter en gebouw van de brandweer. Gebouwd in 1922 naar ontwerp van de architecten Guillaume Veraart en Ernest Richir (Brussel) van 1921, op de plaats van de vroegere gemeenteschool.


Groot Marshof

Marshofstraat 7 (Ieper)
Eertijds gelegen onder de heerlijkheid van Krommenelst. Wederopbouwhoeve naar ontwerp van architecten Ernest Richir en Guillaume Veraart (Brussel) van 1921, grosso modo teruggaand op de regionale hoevebouw.


Heilige Familiekapel

Hospitaalstraat 10 (Ieper)
Bouw van een vergaderlokaal voor de vereniging van de Heilige Familie in 1894; verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog; heropgebouwd in 1923 naar ontwerp van architecten Guillaume Veraart en Ernest Richir (Brussel) van 1922.


Hoeve

Casselstraat 9 (Ieper)
Hoeve uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, na gedeeltelijke verwoesting, hersteld naar ontwerp van architecten Guillaume Veraart en Ernest Richir (Brussel) van 1920.


Hoeve met losse bestanddelen

Millekruisstraat 5 (Ieper)
Wederopbouwhoeve naar ontwerp van architecten E. Richir en G. Veraart (Brussel), teruggaand op de regionale hoevebouw.


Hoeve Mille Kapelleken

Zweerdstraat 9 (Ieper)
Hoeve genaamd naar een kapelletje met Onze-Lieve-Vrouwebeeld, opgehangen aan de lindeboom voor het boerenhuis; verdwenen sinds de Eerste Wereldoorlog. Voor de Franse Revolutie maakte de hofstede deel uit van de parochie en heerlijkheid van Dikkebus.


Kasteel Inkendael

Inkendaalstraat 1 (Sint-Pieters-Leeuw)
Neoclassicistisch landhuis, geregistreerd op kadaster in 1862, met koetshuis en stallen van 1873, verder uitgebreid en aangepast einde jaren 1920 en de jaren 1990.


Martelarenplein en omgeving

Diestsestraat 252-254, Martelarenplein 1-14, 15, Tiensevest 2-22 (Leuven)
Bij de wederopbouw na 1914 werd er niet geopteerd voor een herstel of kopiëren van het vooroorlogse, neoclassicistische architecturale uitzicht. De nieuwe, naoorlogse bebouwing werd opgetrokken in de zogenaamde wederopbouwstijl, gekenmerkt door een eclectische gevelarchitectuur met integratie van eigentijdse en gefantaseerde bouwelementen.


Middelbare Staatsschool, later Rijksbasisschool

De Montstraat 11, Kiekenmarkt 3A (Ieper)
Oorspronkelijk de "Middelbare Staatsschool. Ecole Moyenne de l'Etat" volgens opschrift van het fronton met bijkomende datering "Anno 1923", thans Rijksbasisschool, naar ontwerp van architecten Guillaume Veraart en Ernest Richir (Brussel) van 1921.


Pand met horecafunctie

Monseigneur Ladeuzeplein 1, 1A (Leuven)
Historiserende wederopbouwarchitectuur met horecafunctie op de begane grond, ontworpen door de architecten Ch. Veraart en E. Richir en vergund in 1923.


Park van het Kasteel Inkendael

Inkendaalstraat 1, Postweg 231 (Sint-Pieters-Leeuw)
Neoclassicistisch landhuis met bijgebouwen uit het derde kwart van de 19de eeuw, site mogelijk teruggaand op feodale burchtmotte; landhuis omgeven door landschappelijk park van circa 2 hectare, aangelegd in de jaren 1890 met toevoeging portierswoning in noordwestelijke hoek, omgebouwd tot kinderkliniek vanaf 1946, later revalidatieziekenhuis.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking

Dikkebusstraat 28A (Heuvelland)
Voormalige kapel, sinds 1923 parochiekerk alwaar de Heilige Blasius vereerd wordt. Eenvoudige, georiënteerde zaalkerk gelegen aan de Ieperstraat. Ten westen, grasplein met centraal kerkpad afgezoomd met linden. 15de-eeuws bedehuis verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog; enkele muurpartijen in koor en transept bleven bewaard. Wederopbouw naar ontwerp van de architecten G. Veraart en E. Richir (Brussel) van 1921.


Parochiekerk Sint-Jozef

Pastoor Janssensplein 1 (Olen)
Georiënteerde neoromaanse zaalkerk, naar ontwerp van C. Veraart en E. Richir van 1923, met deels ommuurd, deels omhaagd kerkhof.


Parochiekerk Sint-Niklaas

de Stuersstraat 6A (Ieper)
Parochiekerk, na de vernieling in de loop van de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd op dezelfde plaats en met dezelfde oriëntatie, volgens plannen van Guillaume Veraart en E. Richir van 1923-1924. De huidige kerk vertoont een gestileerde verweving met modernistische inslag van voornamelijk neobyzantijnse en neoromaanse elementen.


Parochiekerk Sint-Vedastus

Poperingseweg 262 (Ieper)
Neogotische hallenkerk naar ontwerp van architecten Guillaume Veraart en Ernest Richir (Brussel) van 1920, met grotendeels behouden westtoren van 1505. Vervangt een laatgotisch bedehuis dat uitbrandde in oktober 1793. Herstel, heropbouw en vergroting, respectievelijk tussen 1808-1823, en van 1897-1898.


Parochiekerk Sint-Vedastus met kerkhof

Reningelstplein 4A (Poperinge)
Ten oosten van het Reningelstplein gelegen georiënteerd bedehuis met een omringend kerkhof. In oorsprong een romaans bedehuis van het basilicale type van omstreeks 1200, later omgebouwd tot een gotische hallenkerk. Uitbreidings- en aanpassingswerken in de 18de en 19de eeuw.


Pastorie en kapelanie

Kerkplein 16-17 (Ieper)
Respectievelijk pastorie en kapelanij - laatstgenoemde thans bibliotheek - ten zuidoosten van de kerk. Eenheidsproject naar ontwerp van architecten Guillaume Veraart en Ernest Richir van 1921.


Sint-Jansgodshuis

Ieperleestraat 31 (Ieper)
Stichting ten behoeve van de armenzorg; ontstaan tijdens de crisisperiode 1270-1274 in de Ieperse lakennijverheid ten gevolge het verbod op uitvoer van Engelse wol.


Thema's

Ontwerper van

Dikkebus


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Richir [online], https://id.erfgoed.net/personen/4182 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.