Persoon

Richir, Ernest

ID: 4182   URI: https://id.erfgoed.net/personen/4182

Beschrijving


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Coloma-Instituut

Colomalaan 1, 3, Tervuursesteenweg 14 (Mechelen)
Instituut gelegen in deels met grachten omringd domein van circa 6 hectare; van oudsher eigendom van de familie Berthout.


Parochiekerk Sint-Niklaas

de Stuersstraat 6A (Ieper)
Inplanting op een hoekperceel met toegang (ten zuiden) aan de de Stuersstraat en naar het noorden georiënteerd koor; de lange westelijke zijgevel en aanleunende Onze-Lieve-Vrouwekapel lijnen de zijstraat - Sint-Niklaasstraat - af.


Sint-Jansgodshuis

Ieperleestraat 31 (Ieper)
Stichting ten behoeve van de armenzorg; ontstaan tijdens de crisisperiode 1270-1274 in de Ieperse lakennijverheid ten gevolge het verbod op uitvoer van Engelse wol.


Gemeentehuis van Brielen, onderwijzerswoning, schoolgebouw

Brielenstraat 1, 3, Veurnseweg 147 (Ieper)
Gelegen aan de hoek met de Brielenstraat: eenheidsproject, respectievelijk voormalig gemeentehuis, onderwijzerswoning en schoolgebouw naar ontwerp van architecten E. Richir en G. Veraart (Brussel) uit het begin van de jaren 1920.


Eenheidsbebouwing

Dikkebusseweg 548, 550, 552 (Ieper)
Eenheidsbebouwing, bestaande uit twee identieke dubbelhuisjes van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak links en een hoekhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak rechts, naar ontwerp van architecten G. Veraart en E. Richir (Brussel).


Hoeve met losse bestanddelen

Millekruisstraat 5 (Ieper)
Wederopbouwhoeve naar ontwerp van architecten E. Richir en G. Veraart (Brussel), teruggaand op de regionale hoevebouw.


Hoeve

Casselstraat 9 (Ieper)
Hoeve uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, na gedeeltelijke verwoesting, hersteld naar ontwerp van architecten Guillaume Veraart en Ernest Richir (Brussel) van 1920.


Heilige Familiekapel

Hospitaalstraat 10 (Ieper)
Bouw van een vergaderlokaal voor de vereniging van de Heilige Familie in 1894; verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog; heropgebouwd in 1923 naar ontwerp van architecten Guillaume Veraart en Ernest Richir (Brussel) van 1922.


Parochiekerk Sint-Vedastus

Kerkplein 262 (Ieper)
Neogotische hallenkerk naar ontwerp van architecten Guillaume Veraart en Ernest Richir (Brussel) van 1920, met grotendeels behouden westtoren van 1505. Vervangt een laatgotisch bedehuis dat uitbrandde in oktober 1793. Herstel, heropbouw en vergroting, respectievelijk tussen 1808-1823, en van 1897-1898.


Pastorie en kapelanie

Kerkplein 16, 17 (Ieper)
Respectievelijk pastorie en kapelanij - laatst genoemde thans bibliotheek - ten zuidoosten van de kerk. Eenheidsproject naar ontwerp van architecten Guillaume Veraart en Ernest Richir (Brussel) van 1921.


Groot Marshof

Marshofstraat 7 (Ieper)
Eertijds gelegen onder de heerlijkheid van Krommenelst. Wederopbouwhoeve naar ontwerp van architecten Ernest Richir en Guillaume Veraart (Brussel) van 1921, grosso modo teruggaand op de regionale hoevebouw.


Hoeve Abeelhof

Marshofstraat 8 (Ieper)
Wederopbouwhoeve - volgens bewoners grosso modo op dezelfde plaats herbouwd - naar ontwerp van architecten Guillaume Veraart en Ernest Richir (Brussel) van 1920, teruggaand op de regionale hoevebouw.


Gemeentehuis van Vlamertinge

Hospitaalstraat 1A, 1B, Poperingseweg 264, 266 (Ieper)
Gemeentehuis met rechts aanleunende woning van de veldwachter en gebouw van de brandweer. Gebouwd in 1922 naar ontwerp van de architecten Guillaume Veraart en Ernest Richir (Brussel) van 1921, op de plaats van de vroegere gemeenteschool.


Hoeve Mille Kapelleken

Zweerdstraat 9 (Ieper)
Hoeve genaamd naar een kapelletje met Onze-Lieve-Vrouwebeeld, opgehangen aan de lindeboom voor het boerenhuis; verdwenen sinds de Eerste Wereldoorlog. Voor de Franse Revolutie maakte de hofstede deel uit van de parochie en heerlijkheid van Dikkebus.


Feestzaal en veldwachterswoning

Wervikstraat 1, 3 (Ieper)
Oorspronkelijk feestzaal met woonhuis van veldwachter en brandwacht, thans confectiebedrijf, naar ontwerp van architecten E. Richir en G. Veraart (Brussel) van 1925. Blikvanger vanuit de Werviksestraat.


Parochiekerk Sint-Vedastus met kerkhof

Reningelstplein 4A (Poperinge)
Ten oosten van Reningelstplein gelegen georiënteerd bedehuis met omringend kerkhof, ten noorden en oosten afgezet door middel van geel bakstenen muurtje met ezelsrug op sokkel met postamenten; twee hoofdingangen, gemarkeerd door middel van S-vormige uitgelengde hekpijlers; ten noorden en ten westen afgezoomd door middel van lage bomenrij onder meer acacia's, rode beuken en esdoorns.


Kasteel Inkendael

Inkendaalstraat 1 (Sint-Pieters-Leeuw)
Neoclassicistisch landhuis, geregistreerd op kadaster in 1862, met koetshuis en stallen van 1873, verder uitgebreid en aangepast einde jaren 1920 en de jaren 1990.


Pand met horecafunctie

Monseigneur Ladeuzeplein 1, 1A (Leuven)
Historiserende wederopbouwarchitectuur met horecafunctie op de begane grond, ontworpen door de architecten Ch. Veraert en E. Richir en vergund in 1923.


Parochiekerk Sint-Jozef

Pastoor Janssensplein 1 (Olen)
Georiënteerde neoromaanse zaalkerk, naar ontwerp van C. Veraart en E. Richir van 1923, met deels ommuurd, deels omhaagd kerkhof.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking

Dikkebusstraat 28A (Heuvelland)
Voormalige kapel, sinds 1923 parochiekerk alwaar de Heilige Blasius vereerd wordt. Eenvoudige, georiënteerde zaalkerk gelegen aan de Ieperstraat. Ten westen grasplein met centraal kerkpad afgezoomd met linden.


Martelarenplein en omgeving

Diestsestraat 252-254, Martelarenplein 1-15, 2-14, Tiensevest 2-22 (Leuven)
Bij de wederopbouw na 1914 werd er niet geopteerd voor een herstel of kopiëren van het vooroorlogse, neoclassicistische architecturale uitzicht. De nieuwe, naoorlogse bebouwing werd opgetrokken in de zogenaamde wederopbouwstijl, gekenmerkt door een eclectische gevelarchitectuur met integratie van eigentijdse en gefantaseerde bouwelementen.


Kasteelpark Inkendael

Inkendaalstraat 1 (Sint-Pieters-Leeuw)
Relict van een landschappelijk park (circa 2 hectare), aangelegd op een feodale burchtmotte in de jaren 1890 rond een in 1862 gebouwd neoclassicistisch landhuis, omgebouwd tot kinderkliniek vanaf 1946, later revalidatieziekenhuis.


Middelbare Staatsschool, later Rijksbasisschool

De Montstraat 11, Kiekenmarkt 3A (Ieper)
Oorspronkelijk de "Middelbare Staatsschool. Ecole Moyenne de l'Etat" volgens opschrift van het fronton met bijkomende datering "Anno 1923", thans Rijksbasisschool, naar ontwerp van architecten Guillaume Veraart en Ernest Richir (Brussel) van 1921.