Persoon

Riessauw, Felix Georges

ID
4187
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4187

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Complex van de watervoorzieningsdienst

Kattenberg 2 (Gent)
Op het bouwblok dat gevormd wordt door de Kattenberg, de Gaspar de Careyerstraat, de Victor Hortastraat en de Jakob Jordaensstraat werd tussen 1880 en 1977 in verschillende fasen een infrastructuur voor waterbevoorrading uitgebouwd door de Gentse Watermaatschappij.


Instituut voor Hygiëne

Baudelohof 2, Koning Willem I-kaai 7-8 (Gent)
Van 1906 tot 2009 bevond zich aan het Baudelohof in Gent een stedelijk laboratorium. In 1954 werd hiervoor een nieuw gebouw gerealiseerd dat ook een dispensarium omvatte en dat ontworpen werd door architect Willy Valcke.


Masureel International NV

Brugsestraat 37 (Harelbeke)
Grootschalige industriële site Masureel International NV, gespecialiseerd in woningtextiel en gelegen tussen de Brugsestraat, Kantstraat en Kapelstraat, ontstaan in het midden van de 19de eeuw en in 1941 omgevormd en sterk uitgebreid. Ververij gelegen aan de oostzijde van de site, ondergebracht in 1941 in de bestaande stoomzwingelarij. Beton en baksteenbouw onder een platte bedaking met aansluitend een bakstenen, verjongende schoorsteen. Uitbreiding van 1954 is een beton- en baksteenbouw onder een zaagtandbedaking.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Geboorte met kerkhof

Bellemdorpweg (Aalter)
Over de bouwgeschiedenis is weinig bekend. In de tweede helft van de 17de eeuw, na de vernieling tijdens de godsdiensttroebelen, heropgebouwd. Bij de restauratiewerken in 1879 kreeg de kerk een neogotisch uitzicht. Volledig uitgebrand in 1944. Gevolgd door wederopbouw in 1950, grotendeels naar het vroegere model, onder leiding van architect A. Bressers. Omringd door een ommuurd kerkhof afgesloten door fraai ijzeren hek. Rondom de kerk staan vijftien geschilderde bakstenen ommegangkapelletjes met de statiën van de Heilige Rozenkrans op doek, ingewijd in 1891, vernieuwd in 1955. Op het kerkhof staan graftekens van midden 19de eeuw tot het einde van de 20ste eeuw.


Universiteitsgebouw Ledeganck

Karel Lodewijk Ledeganckstraat 35 (Gent)
Het modernistisch complex Ledeganck werd gerealiseerd in drie fasen tussen 1959 en 1970 voor de faculteit Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Gent, naar ontwerp van ingenieur-architect Jules Trenteseau.


Warenhuis SARMA

Korenmarkt 3, 3A-E (Gent)
In 1958-1959 liet de N.V. SARMA een grootwarenhuis optrekken. Het ontwerp dat moderne elementen combineerde met historiserende topgevels was van architect Gaston De Leye. Het warenhuis is een hoekgebouw dat bewust opgedeeld werd in twee verschillende delen omdat het grootschalige complex anders de omgeving te veel zou domineren. Aan de zijde van de Korte Munt werd gekozen voor vier topgevels van drie bouwlagen in neotraditionele stijl. Richting Donkersteeg kreeg het complex drie tot vier bouwlagen en een meer hedendaagse, strakke vormgeving.


Watertoren

Populierendreef (Oostende)
De nieuwe watertoren in het Maria-Hendrikapark wordt opgetrokken in 1959 naar ontwerp van ir. F.G. Riessauw, professor aan de Universiteit van Gent, en uitgevoerd door aannemer N.V. Vanonkelen uit Tienen. Betonnen constructie met parement in gele baksteen. Watertoren van het type zuilvorm zonder uitwendig onderscheid tussen voet en kuip (type B/B1).



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Riessauw [online], https://id.erfgoed.net/personen/4187 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.