Persoon

Roelant, Jean

ID
4218
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4218

Beschrijving

Jean Roelant werd geboren te Gent op 21 april 1900 als zoon van een nijveraar. Hij studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent en behaalde in 1924 het diploma van architect. Hij genoot zijn opleiding bij architect Maurice Fétu en werkte later samen met architect François Langeraert. Van 1923 tot 1963 woonde hij zelf aan de De Pintelaan. Tussen 1933 en 1960 was hij leraar aan de Gentse Academie, tussen 1950 en 1974 werkte hij als zelfstandig architect, restaurateur van kerken en deskundige, onder meer voor verzekeringsmaatschappijen. Talrijke realisaties van hem zijn gekend in Gent (onder meer aan de De Pintelaan, Koning Albertlaan), maar ook er buiten (villa in Deurle), in Oost- en West-Vlaanderen en Henegouwen.

  • BOGAERT, Chris 2012: Gemotiveerd advies ter bescherming van 'De villa met inbegrip van de tuin en het tuinhuis, gelegen, De Pintelaan nr. 347 te Gent', s.l.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Ensemble burgerhuizen

Filips van Arteveldestraat zonder nummer, Sint-Annaplein 30 (Gent)
Neoclassicistisch hoekhuis naar ontwerp van L. Roelandt met voor- en zijgevel van drie traveeën. Aansluitend twee onderkelderde enkelhuizen van respectievelijk twee en drie traveeën, en drie en een halve bouwlagen, voorzien van een bepleisterde neoclassicistische lijstgevel van circa 1840. De woningen werden in 2020 naar hun vroeger uitzicht gereconstrueerd.


Hoekhuis ontworpen door J. Roelant

Koning Albertlaan 169 (Gent)
Onderkelderd burgerhuis op de hoek van de Koning Albertlaan met de Gordunakaai, gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1926 naar ontwerp van architect Jean Roelant (zie signatuur onder de erker van de hoektravee “Roelant J. / Architecte / Anno 1926”) in opdracht van J. Troch-Dupuis. Hoekhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak.


Rijhuis in zakelijke stijl

Wijngaardstraat 5 (Gent)
Rijhuis van twee traveeën en twee bouwlagen met plat dak. Sobere bakstenen lijstgevel in Zakelijke Stijl uit midden eerste helft 20ste eeuw naar ontwerp van architect Roelant.


Villa ontworpen door J. Roelant

De Pintelaan 347, 347A (Gent)
De villa en magazijn in nieuwe zakelijkheid werden ontworpen door architect J. Roelant in 1932.


Thema's

Ontwerper van

Distelstraat

Gustaaf Callierlaan