Paul Rome (Mechelen, 1896) studeerde in 1924 af als ingenieur-architect aan de universiteit van Leuven en liep onder andere stage bij Victor Horta en aan de Ecole des Beaux-Arts (Parijs). Gedurende het grootste deel van zijn carrière woonde Rome in de tuinwijk Le Logis-Floréal in Watermaal-Bosvoorde, waar hij ook een bureau had (respectievelijk Gaailaan 56-Aartshertogenlaan 22 en Gaailaan 54).
Rome is vooral gekend van de Heilig-Hartbasiliek in Koekelberg waaraan hij vanaf 1930 meewerkte, na de dood van Albert Van Huffel in 1935 als hoofdarchitect. Zijn creatieve bijdrage bestond in de eerste plaats uit het herwerkte ontwerp van de koepel in gewapend beton. Daarnaast realiseerde hij in het tweede en derde kwart van de twintigste eeuw heel wat andere grote projecten zoals kerken, religieuze instellingen, scholen en ziekenhuizen, voornamelijk in de regio’s rond Brussel en Mechelen.
In Vlaanderen werden twee van zijn kerkontwerpen gerealiseerd:
Hij ontwierp ook enkele grotere instituten in Vlaanderen:
Daarnaast werkte hij aan heel wat bestaande religieuze gebouwen en complexen:
Woningen vormen ongeveer de helft van al zijn realisaties. Het gaat veelal om grotere burgerwoningen en villa’s, voornamelijk gerealiseerd in de eerste helft van de jaren dertig (eerder art deco en modernistisch), en tijdens de jaren vijftig (eerder traditionalistisch-klassiek):
Auteurs: Vandeweghe, Evert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Frederik de Merodestraat 18 (Mechelen)
Groot complex met kapel, grote en kleine binnenplaats en grote en kleine tuin respectievelijk achter en bezijden de grote binnenplaats.
Kerkstraat 1 (Willebroek)
Hoekhuis van twee bouwlagen onder een complexe leien bedaking, in nieuwe zakelijkheid, opgericht naar ontwerp van P. Rome van 1932.
Tervuursesteenweg 255 (Zemst)
Deze recente constructie gedateerd 1961 naar ontwerp van architect P. Rome, vervangt de oudere afgebroken zandstenen kerk.
Hanswijkstraat 67 (Mechelen)
In 1663 eerstesteenlegging van de barokke kerk naar ontwerp van Lucas Faydherbe. Parochiekerk, vroeger tevens kloosterkerk van de dalscholieren; afgeschaft onder Jozef II in 1783-84.
Halfmaartstraat 6, Sint-Geertruiabdij 4-7, 8-10, 11 (Leuven)
De site van de voormalige Sint-Geertruiabdij bevindt zich ten zuiden en ten oosten van de Sint-Geertruikerk, langsheen de oevers van de Dijle. Het huidige gebouwenbestand is voornamelijk het resultaat van de restauratie en nieuwbouw.
Halfmaartstraat, Karel van Lotharingenstraat, Mechelsestraat, Sint-Geertruiabdij, Vaartstraat (Leuven)
De site van de voormalige Sint-Geertruiabdij beslaat een rechthoek van circa 150 op 120 meter, ingesloten door de Mechelsestraat, de Halfmaartstraat, de Vaartstraat, de Karel van Lotharingenstraat en de Dijle.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rome [online], https://id.erfgoed.net/personen/4231 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.