Persoon

Rooms, J.

ID
4237
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4237

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Bloemistenhuis uit 1900

Kerkstraat 30 (Lochristi)
Eclectisch dubbelhuis uit 1900 van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak tussen zijtrapgevels; op stilistische gronden waarschijnlijk toe te schrijven aan architect J. Rooms.


Burgerhuis

Adolf Baeyensstraat 33-35 (Gent)
Eclectisch getint enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen met pannen zadeldak, uit begin 20ste eeuw, naar ontwerp van architect J. Rooms.


Burgerhuis

Lieven de Winnestraat 19 (Gent)
Smal rijhuis van één travee en drie bouwlagen aansluitend bij het hoekhuis, gebouwd naar ontwerp van J. Rooms in 1906.


Burgerhuis

Land van Waaslaan 112 (Gent)
De bouwaanvraag voor deze burgerwoning in neo-Vlaamserenaissance-stijl werd in 1925 ingediend door wisselagent Frans van Beneden, en werd enkele jaren later in 1929 gebouwd. De handtekening van de architect is moeilijk leesbaar, maar wellicht gaat het hier om architect J. Rooms.


Burgerhuis

Adolf Baeyensstraat 31 (Gent)
Burgerhuis met art-nouveau inslag, met drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan straat, pannen), naar ontwerp van architect J. Rooms, gedateerd anno 1909 in de boogveldversiering van het middelste bovenvenster.


Burgerhuis in eclectische stijl ontworpen door J. Rooms

Heernislaan 95 (Gent)
Onderkelderd eclectisch rijhuis van twee traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak (nok parallel met de straat, Vlaamse pannen), gedateerd 1898 op gevelsteen en volgens archiefstukken naar ontwerp van architect J. Rooms.


Burgerhuis naar ontwerp van J. Rooms

Visitatiestraat 168 (Gent)
Onderkelderd rijhuis, gedateerd 1909 (gevelsteen) en volgens het plintopschrift naar ontwerp van architect J. Rooms. Eclectisch en art-nouveaugetinte bakstenen lijstgevel met verwerking van natuursteen.


Burgerhuis ontworpen door J. Rooms

Arthur Latourstraat 31 (Gent)
Art-nouveaugetint rijhuis van twee traveeën en twee bouwlagen met mansardedak (leien), volgens oude plannen van 1912 en naar ontwerp van architect J. Rooms.


Burgerhuis ontworpen door J. Rooms

Antwerpsesteenweg 286 (Gent)
Breedhuis van het enkelhuistype met drie bouwlagen en één travee, onder zadeldak (leien); jaartal 1912 op paneeltje in de borstwering van de erker en volgens archiefstukken naar ontwerp van architect J. Rooms.


Burgerhuis ontworpen door J. Rooms

Antwerpsesteenweg 100 (Gent)
Enig overblijvend huis van een ensemble van drie huizen in eclectische stijl, volgens archiefstukken naar ontwerp van architect J. Rooms en van 1907. Breedhuis van één travee en drie bouwlagen met zadeldak (nok evenwijdig met de straat, pannen).


Burgerhuis ontworpen door J. Rooms

Antwerpsesteenweg 269 (Gent)
Diephuis van één travee en twee bouwlagen, onder zadeldak (leien), daterend uit begin 20ste eeuw en naar ontwerp van architect J. Rooms (confer oude prentbriefkaart), met een een eclectisch getinte, gele bakstenen tuitgevel.


Drie burgerhuizen ontworpen door J. Rooms

Achterstraat 77-83 (Gent)
Drie bakstenen rijhuizen van ieder twee traveeën en twee bouwlagen, met eclectische inslag. Daterend uit begin 20ste eeuw en volgens oude prentbriefkaarten naar ontwerp van architect J. Rooms. Een ensemble vormend met de huizen Bloemistenstraat nummer 40-42 en 44 van dezelfde architect.


Ensemble van drie burgerhuizen ontworpen door J. Rooms

Antwerpsesteenweg 260-264 (Gent)
Ensemble gevormd door drie samen opgetrokken rijhuizen (twee winkelhuizen en centraal een woonhuis) met een mengeling van eclectische en art-nouveaustijlelementen, volgens archiefstukken van 1909 en opgetrokken naar ontwerp van architect J. Rooms.


Herenhuis ontworpen door J. Rooms

Antwerpsesteenweg 271 (Gent)
Imposant en stijlvol eclectisch getint herenhuis, van drie traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak (nok parallel aan straat, leien met vorstkam); jaartal 1907 op poortsluitsteen en naar ontwerp van architect J. Rooms.


Hoekhuis met apotheek ontworpen door J. Rooms

Antwerpsesteenweg 100 (Gent)
Als apotheek gebouwd hoekhuis met de Engelbert van Arenbergstraat (Sint-Amandsberg). Markant eclectisch gebouw met voornamelijk neogotische inslag, volgens archiefstukken van 1907 naar ontwerp van architect J. Rooms.


Hoekhuis ontworpen door J. Rooms

Bloemistenstraat 44 (Gent)
Geel en bruinrood bakstenen hoekhuis, volgens oude prentbriefkaarten voorheen "In de Roos" en naar ontwerp van architect J. Rooms. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder afgewolfd zadeldak (pannen), daterend uit begin 20ste eeuw.


Kasteel Dr. Waelkens

Kerkstraat 37 (Lochristi)
Voormalig dokters- en bloemistenhuis. Geneesheer J.-B. Waelkens richtte in 1896 een bloemisterij op in de Kerkstraat gevolgd door de bouw van zijn woonhuis in 1901. Oorspronkelijke bak- en hardstenen villa in eclectische stijl naar ontwerp van architect J. Rooms.


Lusthuis Meulewater

Botestraat 52-54 (Gent)
Villa in grote beboomde tuin, in kern daterend van 1866, toen een ouder huis werd verbouwd. Nogmaals verbouwd en uitgebreid door architect J. Rooms, met drie puntgevels in 1903. Verankerd bakstenen gebouw van twee bouwlagen onder tentdak.


Neogotisch burgerhuis

Adolf Baeyensstraat 74 (Gent)
Neogotisch diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak (leien), volgens archiefstukken van 1901 en naar ontwerp van architect J. Rooms.


Neogotische burgerhuizen

Adolf Baeyensstraat 76-78 (Gent)
Twee gekoppelde neogotische diephuizen van twee traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldaken, uit begin 20ste eeuw, naar ontwerp van architect J. Rooms.


Rij arbeiderswoningen ontworpen door J. Rooms

Kogelstraat 22-30 (Gent)
Rij van vijf arbeidershuizen in eenheidsbebouwing met repeterend schema, van drie bouwlagen en ieder twee traveeën, onder zadeldak. Volgens archiefstukken naar ontwerp van architect J. Rooms van 1904 in opdracht van Pol Toch.


Rij arbeiderswoningen ontworpen door J. Rooms

Kogelstraat 9-21 (Gent)
Rij van heden zeven arbeiderswoningen in eenheidsbebouwing met spiegelbeeldschema, van drie bouwlagen en ieder twee traveeën, onder zadeldak, volgens archiefstukken opgetrokken als een ensemble van acht woningen in 1910 naar ontwerp van architect J. Rooms.


Slagerij

Dorp-West 47 (Lochristi)
Rijhuis met slagerswinkel van de familie Van Acker, naar verluidt gebouwd in 1906 naar ontwerp van architect J. Rooms. Rode bakstenen lijstgevel met gele bakstenen banden en twee rijen sierankers.


Twee burgerhuizen ontworpen door J. Rooms

Antwerpsesteenweg 273 (Gent)
Breed- en diephuis van drie bouwlagen en respectievelijk twee en één traveeën onder leien zadeldaken, volgens archiefstukken van 1909 en naar ontwerp van architect J. Rooms, opgevat als een breedhuis met eclectisch getinte lijstgevel


Twee burgerhuizen ontworpen door J. Rooms

Bloemistenstraat 40-42 (Gent)
Twee gekoppelde diephuizen van ieder twee traveeën en twee bouwlagen, onder pannen zadeldak, daterend uit begin 20ste eeuw en volgens oude prentbriefkaart naar ontwerp van architect J. Rooms.


Twee gelijkaardige burgerhuizen ontworpen door J. Rooms

Antwerpsesteenweg 295-297 (Gent)
Twee gelijkaardige, eclectisch getinte rijhuizen, ieder met twee traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak (nok parallel aan straat, leien), met deels behouden vorstkam; gedateerde natuurstenen gevelstenen: "Jaar 1910" voor nummer 295 en "Anno 1909" voor nummer 297, toe te schrijven aan architect J. Rooms.


Twee rijhuizen ontworpen door J. Rooms

Antwerpsesteenweg 265-267 (Gent)
Twee verwante rijhuizen van twee bouwlagen en respectievelijk twee en één traveeën, onder pseudo-mansardedak (pannen en leien), volgens archiefstukken van 1909 en naar ontwerp van architect J. Rooms.


Twee villa's naar ontwerp van J. Rooms

Visitatiestraat 134-136 (Gent)
Twee, gekoppelde villa's met spiegelbeeldschema, in art-nouveaustijl, volgens archiefstukken opgetrokken in 1906 naar ontwerp van architect J. Rooms. Onderkelderd bakstenen gebouw; twee verdiepingen en voorgevel van twee traveeën, onder een schilddak (nok parallel met de straat, kunstleien).


Tweegezinswoning Villa Paula

Antwerpse Steenweg 25-27 (Lochristi)
Imposante tweegezinswoning met kasteelallures gebouwd in opdracht van de gebroeders Van Acker wier bloemisterijbedrijf aan de overkant van de steenweg lag. Volgens archiefstukken en oude prentbriefkaarten gebouwd naar opdracht van architect J. Rooms in 1906.


Villa

Slotendries 20 (Gent)
Villa gebouwd in 1903 naar ontwerp van architect J. Rooms (confer archiefstukken). Onderkelderd dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel met de straat, leien), nok voorzien van ijzeren sierhek en met twee wolvendaken boven de uitspringende venstertravee van voor- en rechterzijgevel, ieder met ijzeren bekroning.


Villa Braeckman met tuin en Onze-Lieve-Vrouwkapel

Dorp-West 148, Kapelleken zonder nummer (Lochristi)
Eclectische villa uit 1903 van twee bouwlagen en twee traveeën, naar ontwerp van architect J. Room. Rechts in de tuin afzonderlijke vroegere conciërgewoning aangepast tot garage en achterin de tuin gebouwde rechthoekige neogotisch getinte wegkapel van onregelmatig gekapte grijze natuursteen, onder leien zadeldak, opgericht circa 1913.


Villa in cottagestijl

Waterdreef 13 (Gent)
Ruime cottage-villa, volgens archiefstukken gebouwd in 1909 naar ontwerp van architect J. Rooms voor de familie Berben-De Bruille.


Villa Marcelle

Antwerpsesteenweg 561 (Gent)
Woonhuis van de voormalige bloemisterij G. Wibier volgens gevelsteen zogenaamde "Villa Marcelle". Villa in neotraditionele stijl, van het dubbelhuistype met twee bouwlagen, onder hoog schilddak (leien met ijzeren nokhek). Volgens kadastergegevens van 1901 en volgens oude prentbriefkaarten naar ontwerp van architect J. Rooms.


Villa Maria

Antwerpse Steenweg 20 (Lochristi)
Achterin gelegen alleenstaande bloemistenwoning, gebouwd in 1905 naar ontwerp van architect J. Rooms. Bak- en natuurstenen dubbelhuis in eclectische stijl, van drie traveeën en twee bouwlagen onder steil leien schilddak.


Villa Maria

Augustijn Moreelsstraat 4 (Gent)
Villa gelegen midden in een fraai en uitgestrekt park, volgens gevelsteen zogenaamd "Villa Maria" en naar verluidt opgetrokken in 1900. Mogelijk naar ontwerp van architect J. Rooms. Onderkelderde natuur- en bakstenen constructie van twee bouwlagen met art-nouveau-inslag onder snijdende wolvendaken, met een torenachtige uitbouw onder spits leiendak en voorts verscheidene erkerachtige uitbouwen.


Villa naar ontwerp van J. Rooms

Visitatiestraat 138 (Gent)
Villa in art-nouveaustijl met bewaarde originele straatafsluiting, volgens archiefstukken van 1904 naar ontwerp van architect J. Rooms. Onderkelderd dubbelhuis van twee bouwlagen met onregelmatige plattegrond gevormd door verspringende rechthoekige volumes onder wolven- en schilddaken (leien).


Villa naar ontwerp van J. Rooms

Visitatiestraat 140 (Gent)
Onderkelderde villa van een en twee bouwlagen onder snijdende wolvendaken (kunstleien), volgens archiefstukken van 1906 en naar ontwerp van architect J. Rooms. Bakstenen gebouw met art-nouveau-inslag.


Villa ontworpen door J. Rooms

Beelbroekstraat 63 (Gent)
Villa in art-nouveaustijl, volgens archiefstukken van 1905 en naar ontwerp van architect J. Rooms. Onderkelderd dubbelhuis van twee bouwlagen op onregelmatige rechthoekige plattegrond.