Persoon

Rooms, Wilfried

ID
4242
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4242

Beschrijving

Zoon van architect Jan Rooms.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Brouwershuis met rest van brouwerij Het Anker

Dendermondebaan 15 (Zele)
Voormalig brouwershuis van de verdwenen brouwerij Het Anker. Aan straat palend voormalig neoclassicistisch brouwershuis in 1872 in opdracht van brouwer Alfred De Smedt gebouwd. In 1932 door diens opvolger brouwer Louis Rosseels vergroot met een hoektorentje en een bijgebouw; volgens gevelsteen gerealiseerd door de bouwmeesters J. Rooms & Zonen.


Burgerhuis

Vlasmarkt 28 (Dendermonde)
Burgerhuis, gebouwd als handels- en woonhuis naar een ontwerp van 1920 van architect W. Rooms-Teissier. Rijhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder pseudomansardedak met leien. Bel-etage gemarkeerd door centrale gebogen erker op gestileerde schelpvormige basis en bekroond door balkon met opengewerkte balustrade.


Burgerhuizen

Havenlaan 22-23 (Zelzate)
Enkelhuizen van respectievelijk twee en drie traveeën en twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak, beide naar ontwerp van J. Rooms en zonen en gebouwd in 1932.


Directeurswoning 't Kalkhof

Leiedam 3-4 (Deinze)
Achterin gelegen villa in cottagestijl, nu twee woningen, volgens jaartal op gevelsteen gebouwd in 1924, volgens bewaarde plannen naar ontwerp van architect W. Rooms in opdracht van de zijdefabrikant M. Vincent-Van den Dorpel.


Ensemble van burgerhuizen

Sint-Gillislaan 104-112 (Dendermonde)
Ensemble van heden vijf rijhuizen uit de eerste decennia van de 20ste eeuw, waarvan nummer 106 op tegeltableau gedateerd Anno 1908. Gevarieerde bakstenen enkelhuizen van twee bouwlagen en twee traveeën onder pseudomansardedak.


Gasthof Het Anker met feestzaal en winkelhuis

Markt 10-11 (Zele)
Beeldbepalend complex in een cottage- en Normandisch getinte stijl, op een uitspringend gedeelte van de zuidelijke huizenrij aan het marktplein tegenover het koor en de toren van de Sint-Ludgeruskerk; gerealiseerd volgens plannen van architect W. Rooms van 1936.


Gemeentehuis van Heusden

Heusdendorp 2 (Destelbergen)
Voormalig gemeentehuis, heden dienstencentrum. Voorheen slechts drie traveeën breed rijhuis van twee bouwlagen, gebouwd als gemeentehuis circa 1865 op de plaats van het vroegere gemeentehuis.


Parochiekerk Sint-Amandus en Sint-Job

Nieuwstraat zonder nummer (Deinze)
Nieuwe kerk naar ontwerp van architect A. de Lancker met pseudobasilicale aanleg met aan drie zijden omringend, deels omhaagd kerkhof met ijzeren hekken aan vierkante gemetste pijlers, gebouwd in 1834-36 ter vervanging van de oude vervallen en te klein geworden romaanse kerk op de Kapelleberg bij de Leie, gesloopt in 1836.


Pastorie Sint-Adrianusparochie

Adegem-Dorp 16 (Maldegem)
Pastorie, gelegen ten noordwesten van de kerk en gebouwd in 1783 ter vervanging van de afgelegen oude pastorie in de Moerwege. In 1900 wordt een aanbouwsel met onder andere keuken bijgebouwd aan de linker zijgevel. Gerenoveerd en voorzien van nieuw bakstenen gevelparement in 1949-1950 naar ontwerp van architect Wilfried Rooms.


Tabaksfabrieken N.V. Van der Cruyssen

Kaaistraat 6 (Deinze)
Tabaksfabriek opgericht in 1872 door P.L. Van der Cruyssen uit Nevele waar zijn broer in dezelfde periode eveneens een tabaksfabriek oprichtte.


Villa Pick Wick

Welseweg 22 (Knokke-Heist)
Welseweg nr. 22/ Stijgbeugelpad/ Prinses Josephinelaan. "Pick Wick", villa in cottagestijl van 1937 naar ontwerp van architect W. Rooms; hoekerker verbouwd naar ontwerp van architect J. Wassenhove. Baksteenbouw op natuurstenen sokkel, met gevelvelden deels bepleisterd en van pseudo-vakwerk voorzien. Zware horizontale simili-banden. Centraal een licht afgeronde natuurstenen arcade waarin drie ron


Thema's

Ontwerper van

Paul Fredericqstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Rooms [online] https://id.erfgoed.net/personen/4242 (Geraadpleegd op )