Persoon

Rooses, Guillaume

ID
4251
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4251

Beschrijving

Zoon van Petrus Joannes Rooses.

  • Info Marcel Windey (2016).


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning Guillaume Rooses

Gounodstraat 19 (Antwerpen)
Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, als eigen woning gebouwd door de architect Guillaume Rooses, naar een ontwerp uit 1895. Tot dit bouwproject voor eigen rekening behoorde ook het aanpalende winkelpand hoek Gounodstraat en Peter Benoitstraat, dat allicht voor verhuur of verkoop bestemd was.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Kardinaal Mercierlei 32 (Antwerpen)
Voornaam burgerhuis in beaux-artsstijl, gebouwd naar een ontwerp door de architect Guillaume Rooses, en te dateren omstreeks 1910.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Mechelsesteenweg 86 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl op de hoek van Mechelsesteenweg en Montebellostraat, naar een ontwerp door de architect Guillaume Rooses uit 1916, uitgevoerd in 1917. Opdrachtgever van het gebouw bestemd als kantoor en privéwoning, was de wisselagent Louis Eduard Boen, fils.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Helenalei 33 (Antwerpen)
Voornaam burgerhuis in beaux-artsstijl, gebouwd in opdracht van de ondernemer en activist Max Oboussier (1888-1935), naar een ontwerp door de architect Guillaume Rooses uit 1912.


Burgerhuis in eclectische stijl

Kardinaal Mercierlei 46 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van de heer Bonnivert, naar een ontwerp door de architect Guillaume Rooses uit 1909.


Burgerhuis in eclectische stijl

Verdussenstraat 29 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl met neorenaissance-inslag, gebouwd in opdracht van de aannemer Petrus Joannes Rooses, naar een ontwerp door zijn zoon architect Guillaume Rooses uit 1897. Op vier aanpalende percelen verderop in de Verdussenstraat had hij eerder in de jaren 1890 al de bescheiden woning Thijs, de conventioneel neoclassicistische woningen De Smidt en Van Aalst en de woning Theuns in neo-Vlaamserenaissance-stijl gebouwd.


Burgerhuis in eclectische stijl

Arthur Goemaerelei 15 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van 'sous-archiviste' Louis Bisschops, naar een ontwerp van architect Guillaume Rooses uit 1906. De rijwoning met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën, telt een souterrain en twee bouwlagen onder een leien zadeldak.


Burgerhuis in eclectische stijl

Anselmostraat 79 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de heer L. Van Keymeulen, naar een ontwerp door Guillaume Rooses uit 1896. Het gebouw behoort tot het vroege oeuvre van de architect, die actief was vanaf omstreeks 1890 tot zijn overlijden in 1922.


Burgerhuis in eclectische stijl

Anselmostraat 72 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl met neorenaissance-inslag, gebouwd in opdracht van de aannemer Petrus Joannes Rooses, naar een ontwerp door zijn zoon Guillaume Rooses uit 1903. Het gebouw behoort tot het rijpere werk van de architect, die actief was vanaf omstreeks 1890 tot zijn overlijden in 1922.


Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Verdussenstraat 51 (Antwerpen)
Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl gebouwd in opdracht van de heer P. Theuns, naar een ontwerp door Guillaume Rooses uit 1897. Op de links aanpalende percelen had hij in 1894 al de meer bescheiden woning Thijs gebouwd, en in 1896 de woningen De Smidt en Van Aalst in conventionele neoclassicistische stijl.


Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Verdussenstraat 45 (Antwerpen)
Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl gebouwd in opdracht van de familie Thijs, naar een ontwerp door Guillaume Rooses uit 1894. Op de aanpalende percelen ontwierp de architect in 1896 de woningen De Smidt en Van Aalst in conventionele neoclassicistische stijl, en in 1897 de woning Theuns in neo-Vlaamserenaissance-stijl.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Verdussenstraat 31 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl te dateren omstreeks 1880. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend. De woning kwam door de aanleg van de Jan Blockxstraat in 1903 in half open bebouwing te staan. Toenmalig eigenaar J. Rooses liet in 1909 vensteropeningen en een 17de-eeuwse barokpoort aanbrengen in de zijgevel en tuinmuur, naar een ontwerp door de architect Guillaume Rooses uit 1908.


Dokterswoning in eclectische stijl

Helenalei 31 (Antwerpen)
Dokterswoning in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de psychiater en activist Arthur Claus (1861-1932), naar een ontwerp door de architect Guillaume Rooses uit 1914.


Eclectisch burgerhuis

Jan Van Rijswijcklaan 56, Lokkaardstraat zonder nummer (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de wisselagent Léon Nieberding, naar een ontwerp van architect Guillaume Rooses uit 1910. De rijwoning met een lijstgevel in natuursteen op een arduinen plint, omvat twee ongelijke traveeën, een souterrain en twee bouwlagen onder een mansardedak.


Eclectisch burgerhuis

Transvaalstraat 71 (Antwerpen)
Deze eclectische burgerwoning werd in 1900 ontworpen door architect G. Rooses in opdracht van Bruno Van Aalst.


Eenheidsbebouwing in neoclassicistische stijl

Oever 2-4 (Antwerpen)
Geheel oorspronkelijk gevormd door twee burgerhuizen en een winkelhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Oever en Sint-Jansvliet, naar een ontwerp door de architect Guillaume Rooses uit 1893. Het betrof de verbouwing van een vroeg 19de-eeuws pand in opdracht van de de nazaten van ingenieur Théodore Teichmann, gouverneur van de provincie Antwerpen van 1845 tot 1862.


Geheel van drie burgerhuizen en een winkelpand

Constantia Teichmannplaats 13-15, Gounodstraat 12-14 (Antwerpen)
Geheel van drie burgerhuizen en een winkelpand op de hoek van de Constance Teichmannplaats en de Gounodstraat, voor eigen rekening gebouwd door de architect Guillaume Rooses, naar een ontwerp uit 1891. Het vastgoedproject vermoedelijk bestemd voor verhuur of verkoop, behoort tot de allereerste realisaties van de toen 23-jarige architect, zoon van de aannemer Petrus Joannes Rooses.


Geheel van drie burgerhuizen in neorenaissancestijl

Kardinaal Mercierlei 36-40 (Antwerpen)
Geheel van drie burgerhuizen in neorenaissancestijl gebouwd in opdracht van de aannemer P.J. Rooses, naar een ontwerp door zijn zoon de architect Guillaume Rooses uit 1909.


Geheel van drie gekoppelde burgerhuizen

Isabella Brantstraat 54-58 (Antwerpen)
Geheel van drie burgerhuizen in eclectische stijl, voor eigen rekening gebouwd door Guillaume Rooses, naar een ontwerp uit 1907. Het vastgoedproject behoort tot het rijpere oeuvre van de architect, die actief was vanaf omstreeks 1890 tot zijn overlijden in 1922.


Hotel van Ertborn

Maarschalk Gérardstraat 4, 4A (Antwerpen)
Herenhuis in Lodewijk XVI-stijl, omstreeks 1780 opgetrokken in opdracht van baron François de Paule-Joseph van Ertborn, wellicht toe te schrijven aan Gilles Barnabé Guimard. Het voorname pand werd in 1884 door Eugène-Emile Esnault-Pelterie uitgebreid tot Grand-Hôtel, en in 1919 door Guillaume Rooses omgevormd tot Banque du Crédit Commercial.


Neoclassicistisch burgerhuis

Lange Gasthuisstraat 26 (Antwerpen)
Neoclassicistisch burgerhuis van het bel-etagetype, uit het eerste derde van de 19de eeuw. In 1907 liet Alfred Hosdez een langgerekte achterbouw optrekken over de volledige oppervlakte van het perceel, naar een ontwerp door de architecten August Cols en Alfried Defever. Deze uitbreiding omvatte op de bel-etage een drieledige feestzaal met bovenlichten in beaux-artsstijl.


Twee burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Verdussenstraat 47-49 (Antwerpen)
Twee burgerhuizen in neoclassicistische stijl, respectievelijk gebouwd in opdracht van mevrouw De Smidt (nummer 47) en de heer B. van Aalst (nummer 49), naar ontwerpen door Guillaume Rooses uit 1896. Van de als eerste opgetrokken woning De Smidt, vergund in april 1896, werd het zadeldak in 1901 door de aannemer Edward Spruyt gemansardeerd. De pas in december vergunde woning Van Aalst, kwam pas in 1897 tot stand.


Twee burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Anselmostraat 74-76 (Antwerpen)
Twee burgerhuizen in neoclassicistische stijl, gelijktijdig opgetrokken naar ontwerpen door de architect Guillaume Rooses uit 1903. Respectievelijke opdrachtgevers waren Ernest Apers uit Boom (nummer 74) en Alphonse Van Genechten (nummer 76).


Winkelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Peter Benoitstraat 1 (Antwerpen)
Winkelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl op de hoek van Peter Benoitstraat en Gonoudstraat, door Guillaume Rooses samen met zijn aanpalende eigen woning opgetrokken, naar een ontwerp uit 1895. Hen ensemble behoort tot het vroege oeuvre van de architect, en is representatief voor het overgrote deel van zijn architectuurproductie uit de jaren 1890 en 1900.


Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Oude Koornmarkt 52 (Antwerpen)
Winkelhuis in neoclassicistische stijl naar een ontwerp door de aannemer-bouwmeester Corneille Joseph Kennes uit 1874. Opdrachtgevers waren de heer F. Raas en zussen, die hier een kruidenierszaak en een ‘dépôt de biscuits anglais’ uitbaatten. F.A.J. Raas liet in 1892 de winkelpui vernieuwen door de aannemer Guillaume Rooses. Het pand werd omstreeks 2005 grondig verbouwd met een nieuw gevelfront.

Opdrachtgever van

Architectenwoning Guillaume Rooses

Gounodstraat 19 (Antwerpen)
Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, als eigen woning gebouwd door de architect Guillaume Rooses, naar een ontwerp uit 1895. Tot dit bouwproject voor eigen rekening behoorde ook het aanpalende winkelpand hoek Gounodstraat en Peter Benoitstraat, dat allicht voor verhuur of verkoop bestemd was.


Geheel van drie burgerhuizen en een winkelpand

Constantia Teichmannplaats 13-15, Gounodstraat 12-14 (Antwerpen)
Geheel van drie burgerhuizen en een winkelpand op de hoek van de Constance Teichmannplaats en de Gounodstraat, voor eigen rekening gebouwd door de architect Guillaume Rooses, naar een ontwerp uit 1891. Het vastgoedproject vermoedelijk bestemd voor verhuur of verkoop, behoort tot de allereerste realisaties van de toen 23-jarige architect, zoon van de aannemer Petrus Joannes Rooses.


Geheel van drie gekoppelde burgerhuizen

Isabella Brantstraat 54-58 (Antwerpen)
Geheel van drie burgerhuizen in eclectische stijl, voor eigen rekening gebouwd door Guillaume Rooses, naar een ontwerp uit 1907. Het vastgoedproject behoort tot het rijpere oeuvre van de architect, die actief was vanaf omstreeks 1890 tot zijn overlijden in 1922.


Winkelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Peter Benoitstraat 1 (Antwerpen)
Winkelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl op de hoek van Peter Benoitstraat en Gonoudstraat, door Guillaume Rooses samen met zijn aanpalende eigen woning opgetrokken, naar een ontwerp uit 1895. Hen ensemble behoort tot het vroege oeuvre van de architect, en is representatief voor het overgrote deel van zijn architectuurproductie uit de jaren 1890 en 1900.


Thema's

Ontwerper van

De Vrièrestraat

Jozef Liesstraat

Van Putlei


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Rooses [online] https://id.erfgoed.net/personen/4251 (Geraadpleegd op )