Persoon

Rosiers, Marcel

ID
4253
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4253

Beschrijving

Marcel Rosiers, van opleiding metser, werkte zich door zelfstudie op tot architect. Hij vestigde zich in 1923 in Hoogstraten, waar hij in 1924 werd aangesteld tot directeur van de Gewestelijke Vakschool. Waarschijnlijk al langer actief in het verzet, trad Rosiers op 4 maart 1943 toe tot de Nationale Koninklijke Beweging. Op 1 mei 1944 werd hij opgepakt tijdens een grote razzia in Hoogstraten, op 9 augustus op transport gezet naar het concentratiekamp Buchenwald, en rond 24 augustus overgeplaatst naar het Aussenlager Blankenburg-Oesig. Op 6 april 1945 vertrok hij vanuit Blankenburg op dodenmars richting Mariënburg, maar overleed op 26 april aan dysenterie in Sarau, vier dagen voor de bevrijding en evacuatie van de groep gevangenen door het Rode Kruis.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis

Lindendreef 33 (Hoogstraten)
Halfvrijstaand huis van twee traveeën en twee bouwlagen onder overkragend zadeldak, van 1936 naar ontwerp van M. Rosiers.


Burgerhuis

Lindendreef 15 (Hoogstraten)
Vrijstaande woning met cottage-inslag, 1935 naar ontwerp van M. Rosiers; twee traveeën en twee bouwlagen, waarvan tweede ingewerkt in onregelmatig overkragend schilddak met dakkapellen.


Burgerhuis

Lindendreef 50 (Hoogstraten)
Vrijstaand huis, 1933 naar ontwerp van M. Rosiers, van twee traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met dakkapellen; ten westen uitsprong van één travee onder plat dak.


Burgerhuis in neotraditionele stijl

Vrijheid 202 (Hoogstraten)
In 1928 naar ontwerp van M. Rosiers herbouwd ter plaatse van het tot de 17de eeuw opklimmend pand De Berrie. Bakstenen lijstgevel met sierankers en kroonlijst.


Burgerhuis in nieuwe zakelijkheid

Gelmelstraat 48 (Hoogstraten)
Huis van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak in nieuwe zakelijkheid van 1938.


Burgerhuis Torenijzer

Vrijheid 148 (Hoogstraten)
Dubbelhuis van vijf op vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, in kern opklimmend tot de 16de eeuw, doch dermate verbouwd dat er van authentieke bouwsubstantie nog nauwelijks sprake is.


Flatgebouw

Vrijheid 10-16 (Hoogstraten)
Art-decogetint flatgebouw met vier woningen en garage van 1931 naar ontwerp van M. Rosiers.


Gewestelijke Vakschool

Karel Boomstraat 2 (Hoogstraten)
Opgericht in 1920 ter vervanging van de voormalige tekenschool aan de Vrijheid. Vleugel aan Karel Boomstraat, in 1928-1930 opgetrokken naar ontwerp van M. Rosiers, en vergroot in 1937.


Herenhuis in eclectische stijl

Hoogstraatsesteenweg 12B (Rijkevorsel)
Vrijstaand herenhuis naar ontwerp van M. Rosiers, gebouwd in 1929-1930.


Herenhuis in eclectische stijl

Hoogstraatsesteenweg 68 (Rijkevorsel)
Vrijstaand herenhuis naar ontwerp van M. Rosiers, gebouwd circa 1926.


Winkel- en woonhuis

Vrijheid 162 (Hoogstraten)
Halfvrijstaand winkel- en woonhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak, in art-decogetinte stijl van 1936 naar ontwerp van M. Rosiers.


Winkelhuis De scheer

Vrijheid 123 (Hoogstraten)
Winkelhuis, voorheen zogenaamd De Scheer, in 1928 in opdracht van bakker Frans Faes verbouwd naar ontwerp van M. Rosiers; recentere huidige winkelpui.


Woning Zonnelust

Van Aertselaerstraat 55 (Hoogstraten)
Vrijstaande, art-decogetinte woning in 1933 gebouwd in opdracht van majoor Apers-Druyts, naar een ontwerp van architect Marcel Rosiers.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rosiers [online], https://id.erfgoed.net/personen/4253 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.