Persoon

Rosseels, Jacques

ID
4260
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4260

Beschrijving

De familie Rosseels

F.A. Lefever schets in het tijdschrift Meer Schoonheid de geschiedenis van deze interessante tuin- en landschapsarchitectenfamilie die werkzaam was in Nederland, België en Noord-Frankrijk. De Leuvense binnenstad was over de vier generaties de thuisbasis van deze familie.

Guillelmus Rosseels (1769-1832), stamvader en de eerste die zich als tuinarchitect profileerde stond onder meer in voor de aanleg van de Kruidtuin in Leuven die vlak na de oprichting van de rijksuniversiteit van Leuven door koning Willem I werd aangelegd. Voorts richtte hij zich op de begoede stedelingen als potentiële klanten.   

Oudste zoon Egide (Egied) Rosseels (1800-1877) en tweede zoon Jacques Rosseels (1805-1869) namen de fakkel als tuinarchitect over en beiden werkten onder meer aan het ontwerp van het stadspark van Leuven.

Vooral Egide verwierf grote naambekendheid. Hij won tijdens zijn carrière tal van wedstrijden en verkreeg medailles en onderscheidingen op stedelijke en zelfs Wereldtentoonstellingen. Meer dan vierhonderd ontwerpen van tuinen en parken, waarvan veel voor adellijke families en openbare besturen, worden aan hem toegeschreven. Zijn eigen kweekvelden met zeldzame en nieuwe planten situeerden zich nabij de Diestsevest te Leuven. Deze van zijn broer lagen in de omgeving van de Penitentienstraat.

De derde generatie Rosseels betreft Pierre Livin (Liévin of Livinus) Rosseels (1843-1921), zoon van Egide. Hij vestigde zich in de Bondgenotenlaan, toen nog als Statiestraat gekend. Net zoals zijn vader, stond Livin in voor de aanleg van kasteelparken en privétuinen veelal in landschappelijke stijl. Dankzij de familiale ervaring met de specifieke parkaanleg van voormalige vesten, werd Livin vanaf het laatste kwart van de 19de eeuw door de Noord-Nederlandse overheden veel gevraagd om vrijgekomen vestingsgronden te valoriseren tot park. Resten van de vroegere vestingswerken werden daarbij vaak door hem geïntegreerd in het tuinontwerp.

Ook door het Leuvense stadsbestuur werd hij circa 1889-1890 gevraagd voor het uitvoeren van aanpassingswerken aan het stadspark in het stadscentrum.

  • LEFEVER F.A. 1987: De Leuvense tuinarchitectenfamilie ROSSEELS, Meer Schoonheid 34/3, 65-73; 34/4, 99-107.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Park landhuis De Paey

Kastelein 86-88 (Turnhout)
Park in 1862 heraangelegd door Jacques Rosseels met jachtpaviljoentje, een kapel, een hoevetje, een bakhuis en een bewaarplaats voor carbid. Het oorspronkelijk landhuis van 1886 werd in 1944 volledig verwoest, de huidige witte villa uit de jaren 1960 werd gebouwd naar ontwerp van P. Agie de Selsaeten.


Stadspark Sint-Donatus

Tiensestraat (Leuven)
Het stadspark heeft een oppervlakte van circa 2,4 hectare en werd aangelegd tussen 1869 en 1875 naar het ontwerp van Jaques Rosseels en Julien Goyers, later verder uitgewerkt door L. Fuchs.


Zomerresidentie Les Muguets met park

Steenweg op Antwerpen 119-127 (Turnhout)
Zomerresidentie gelegen in een uitgestrekt domein, bestaande uit een eclectisch landhuis, een kasteeltje en een voormalig hoevecomplex. Park aangelegd door J. Rosseels met vijver en beukendreef.

Uitvoerder van

Kasteelpark Het Hamel

Burggrachtstraat 20-21 (Lummen)
Park in landschappelijke stijl uit 1862-1888 van dendrologisch belang. Aangelegd op een oude site, na een blijkbaar niet uitgevoerd ­ ont­werp van Jean Gindra en een vermoedelijk wel gerealiseerd plan van 'jardinier-paysa­giste Creten' uit 1866.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rosseels [online], https://id.erfgoed.net/personen/4260 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.