Blinde-Ezelstraat (Brugge)
De Blinde Ezelbrug overwelft de Reie en was oorspronkelijk één van de vier bruggen die toegang boden tot de 10de-eeuwse grafelijke burcht. De huidige brug is echter gebouwd in 1855 naar een ontwerp van de Brugse stadsarchitect Jean-Brunon Rudd.
Vlamingstraat 3 (Brugge)
Laat-classicistische lijstgevel naar ontwerp van architect J.B. Rudd (Brugge) van circa 1850. 1887: bestaande indeling van de winkelramen met ingeschreven kleine rondboogarcade en grote roedeverdeling vervangen door grote beglazing en behoud van de middendeur.
Vlamingstraat 5 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen). Bepleisterde en lichtgroenbeschilderde neoclassicistische lijstgevel van 1848 naar ontwerp van architect J.B. Rudd (Brugge).
Vlamingstraat 7 (Brugge)
Huis van drie traveeën en gelijkvloerse verdieping met entresol, tweede bouwlaag en mezzanino onder afgewolfd zadeldak. Bepleisterde en beige-beschilderde lijstgevel met neoclassicistische inslag.
Sint-Jakobsstraat 36A (Brugge)
Voormalig concertgebouw, thans cultureel centrum. Gebouwd als concertgebouw in 1830 in opdracht van "Société du Concert de Réunion" naar ontwerp van architect J.B. Rudd (Brugge) ter vervanging van het hier circa 1580 gevestigde Boterhuis.
Kleine Kerkhofstraat (Brugge)
Volledig ommuurde (baksteen) kerkhofsite van circa 12 hectare toegankelijk via een verankerd bakstenen poortgebouw.
Geldmuntstraat 39-43, Sint-Amandsstraat 46 (Brugge)
Eenheidsbebouwing van respectievelijk vijf traveeën en van drie traveeën, één afgeschuinde hoektravee en twee traveeën, en drie bouwlagen, ontstaan vanuit het stilistisch streven naar een neoclassicistische eenheidsbebouwing bij de heraanleg van de zuidelijke helft van de Geldmuntstraat in 1859. Het hoekcomplex is ontworpen door de toenmalige stadsarchitect Jean-Brunon Rudd.
't Zand 18-21 (Brugge)
Het ensemble van neoclassicistische monumentale panden maakt deel uit van een niet volledig gerealiseerd totaalconcept. In 1838 ontwierp stadsarchitect Jean Brunon Rudd deze uniforme, neoclassicistische gevelwand voor ’t Zand.Het ensemble van neoclassicistische monumentale panden maakt deel uit van een niet volledig gerealiseerd totaalconcept. In 1838 ontwierp stadsarchitect Jean Brunon Rudd deze uniforme, neoclassicistische gevelwand voor ’t Zand. Vier panden werden gerealiseerd, waaronder het hotel Le Singe d'Or, hotel Graaf van Vlaanderen en de panden op nummer 20 en 21.
Boomgaardstraat 1, Kandelaarstraat 1, Verversdijk 16 (Brugge)
Voormalig jezuïetencollege. Gebouwencomplex ingesloten in het noorden door de Hoornstraat, in het zuiden door de Kandelaarstraat, in het westen door het Sint-Maartensplein en in het oosten door de Verversdijk. Gebouwencomplex is fasegewijs tot stand gekomen.
Blinde-Ezelstraat, Breidelstraat, Burg, Burgstraat, De Garre, Eiermarkt, Geernaartstraat, Geldmuntstraat, Hallestraat, Hoogstraat, Kleine Sint-Amandsstraat, Kuipersstraat, Mallebergplaats, Markt, Oude Burg, Philipstockstraat, Rozemarijnstraat, Sint-Amandsstraat, Sint-Jakobsstraat, Steenstraat, Vlamingstraat, Wollestraat (Brugge)
Het stadsgezicht van de Markt en de Burg met omgeving omvat belangrijke historische pleinen en straten die een rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de stad Brugge.
Sint-Jorisstraat 3 (Brugge)
Onderkelderd, neoclassicistisch dubbelhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (nok parallel aan de straat; Vlaamse pannen), opgetrokken vóór 1856, mogelijk naar ontwerp van architect J.B. Rudd (Brugge).
Geldmuntstraat 17 (Brugge)
Deze stadswoning is opgetrokken in 1859 naar ontwerp van de Brugse stadsarchitect J.B. Rudd. Het is een diephuis van één travee en drie bouwlagen, met een bepleisterde neoclassicistische lijstgevel.
Mariastraat (Brugge)
Georiënteerde, gotische kerk, waarvan het driebeukige schip in Scheldegotiek opklimt tot de eerste helft van de 13de eeuw. Het koor en de toren werden later in de 13de eeuw aangevat; in de 14de en 15de eeuw wordt de kerk verder vergroot. De huidige plattegrond ontvouwt: een vijfbeukig basilicaal schip van vijf traveeën, centraal westportaal geflankeerd door twee ronde traptorentjes, uitspringende noordelijke zijbeuk. Het pseudo-transept vormt een bredere, zesde travee met aan de noordkant de vierkante toren en het Paradijsportaal, ten oosten de Heilige Kruiskapel. Het vijf traveeën tellende driebeukige koor heeft vijf straalkapellen en een driezijdige apsis; ten noorden ingebouwde zijkapellen en bidtribune van Gruuthuse, ten zuiden sacristie, Lanchals- en Van Overtveltkapel.
Burg 13-14 (Brugge)
Gebouwencomplex gelegen in de zuidwesthoek van de Burg. Aan de zuidzijde, de dubbelkapel met beneden de Sint-Basiliuskapel en erboven de basiliek van het Heilig Bloed met de aansluitende Heilige-Kruiskapel ten zuiden; aan de westzijde, het haaks aansluitende eenheidsconcept met het trappenhuis van de basiliek links en de Criminele Griffie rechts; achter laatst genoemde, het museum en de conciërgerie uitziend op de Reie.
Ganzenstraat 13-15 (Brugge)
Schoolcomplex bestaande uit twee diephuizen en poortgebouw aan de straatzijde en klassenlokalen aan het Bilkske. Links diephuis van drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw. Latere aanpassingen. Verankerde bakstenen trapgevel met traditioneel gebruik van zandsteen. Ommuurde speelplaats.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rudd [online], https://id.erfgoed.net/personen/4279 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.