Persoon

Ruys, Mien

ID
4283
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4283

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis

Groeninge 2 (Brugge)
Deels vrijstaand dubbelhuis, palend aan tuin van het Huis Arents, zie Dijver nummer 16. Breedhuis van vijf/zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien) op L-vormige plattegrond; kern opklimmend tot de 17de eeuw.


Kasteeldomein van Oostkerke

Spegelsweg 3 (Damme)
Het kasteel is de historische residentie van de Heren van Oostkerke, gekenmerkt door een opperhof-neerhofstructuur. De resten van de middeleeuwse neerhofgebouwen werden in de 20ste eeuw omgevormd tot een landhuis naar ontwerp van architect Luc Viérin. In het midden van de 20ste eeuw liet de familie van der Elst de omgeving van het kasteel omvormen tot een architecturale kasteeltuin naar ontwerp van de Nederlandse tuinarchitecte Mien Ruys (1904-1999).


Kasteeldomein van Wijnendale

Diksmuidebaan 49, Fonteinstraat zonder nummer (Ichtegem), Fonteinpad zonder nummer, Oostendestraat 388-396 (Torhout)
Domein met omwald kasteel, hoeve, paardenstallen en koetshuis met flankerende hoveniers- en koetsierswoning, ijskelder, portierswoning en in het vierkant gebouwde omheiningsmuur met torens en poorten. Buiten de omheiningsmuur liggen nog de ijskelder en het kapelletje van Wijnendale ten zuiden. Binnen de omheiningsmuur bevinden zich nog een moestuin, zaaibedden, kweekterreinen en de zuidgerichte halfronde druivenserre. De binnenkoer is deels gekasseid, deels grasplein met hagen, aangelegd door tuinarchitect Mien Ruys. Bos met heel wat restanten van de zeer oude beheersvormen en een zeer grote floristische waarde met 'oudbosplanten'.


Romp Oude Molen

Zuidbroekstraat zonder nummer (Damme)
Romp van een bakstenen grondzeiler, opgetrokken in 1854 als graan- en oliewindmolen. De molenromp speelt een prominente rol in het ontwerp dat de Nederlandse tuinontwerpster Mien Ruys maakte voor de tuin van het Kasteel van Oostkerke.Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Ruys [online], https://id.erfgoed.net/personen/4283 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.