Persoon

Bosschaert, J.

ID
429
URI
https://id.erfgoed.net/personen/429

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Eclectische herenhuizen

Steenakker 1-4, 5 (Wervik)
Oostelijke pleinwand met eclectische herenhuizen uit het begin van de jaren 1920; nummer 2 naar ontwerp van architect J. Bosschaert (Wervik) van 1920; nummer 1 met jaarsteen 1921. Bakstenen lijstgevels met arduinen parement doorbroken door risalietvormende tuit- en/of schoudergevels. Nummer 5: gietijzeren leuningen onder meer voor balkon.


Parochiekerk Heilig Hart met kerkhof

Kruisekestraat (Wervik)
Heropgebouwd westelijk georiënteerd bedehuis in "schoolse" neoromaanse stijl met regionale inslag naar ontwerp van architect J. Bosschaert van 1927; toren en transept mogelijk iets recenter; voorliggende parking en achterliggend ommuurd kerkhof met calvarie op cementrots; Christusbeeld onder luifel tegen torengevel.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Markt (Pittem)
Overwegend neogotische parochiekerk die een veelheid aan opeenvolgende bouwfasen in zich draagt, met behoud van romaanse toren en noordmuur van het koor, aanpassing van schip in de 15de of 16de en van koor tevens in de 17de eeuw. Grootschalige verbouwing in het begin van de 20ste eeuw.


Parochiekerk Sint-Jozef

Kruisekestraat (Wervik)
Recente zaalkerk, gebouwd in 1937-1938 naar ontwerp van architect J. Bosschaert met als kader de naoorlogse stadsuitleg ten westen van de Kruisekestraat, namelijk de sociale woonwijken Oud Park en Nieuw Park respectievelijk daterend uit de jaren 1920 en 1930. Omringende parking; vier statiekapelletjes en een Lourdesgrot. Interbellumkerk: traditionele plattegrond, streekeigen bouwmaterialen, herkenbare vormgeving niettemin met aandacht voor functionaliteit en introductie van nieuwe technieken.


Parochiekerk Sint-Medardus

Sint-Medardusstraat (Wervik)
Georiënteerd gotisch bedehuis van het basilicale type met kooromgang, transept, driebeukig schip en westtoren. Eén van de ruimste bedehuizen in het zuiden van West-Vlaanderen.


Sint-Janshospitaal

Steenakker 30 (Wervik)
Verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog waarna heropgebouwd naar ontwerp van architect J. Bosschaert (Wervik) van 1922. Huidig gebouw naar ontwerp van architect H. Allaert (Kortrijk) van 1951-1953 in een historiserende wederopbouwtrant met reminiscenties aan het vooroorlogse silhouet; archeologische vondsten tijdens de graafwerken onder meer Romeinse waterput en 18de-eeuwse grafkelder.


Villa Het Kasteeltje

Heurnestraat 253 (Oudenaarde)
Indrukwekkende villa in neogotische en eclectische stijl, opgetrokken in 1901 naar ontwerp van architect J. Bosschaert. Mooie tuin, aan de straat afgesloten door gietijzeren hekken aan decoratief uitgewerkte pijlers van baksteen en arduin. L-vormige paardenstallen met duiventoren in het midden en rechts lager koetshuis, harmoniërend met woonhuis qua materiaal en stijl, accent op volumewerking. Kapel uit 1757 barokgetinte gevel, aan de straatkant gelegen en geïncorporeerd in de tuin.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bosschaert [online], https://id.erfgoed.net/personen/429 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.