Persoon

Saeys, Jozef

ID
4300
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4300

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Begraafplaats met het Hofken

Baasrodestraat zonder nummer (Dendermonde)
In 1837 liet het gemeentebestuur deze nieuwe begraafplaats aanleggen. Middengang en centraal deel van het zogenaamde Hofken uit 1874 met kerkhofkruis en graftekens, 35 gietijzeren grafkruisen; latere uitbreidingen. In 1894 werd aan de Baasrodestraat ter breedte van de begraafplaats van 1837 een bakstenen muur met centrale poort en aansluitend op de hoeken een dodenhuisje en bergplaats voor de grafmaker gebouwd.


Broekkantkapel

Baasrodestraat zonder nummer (Dendermonde)
De 19de-eeuwse Broekkantkapel is een rechthoekige kapel van twee traveeën met driezijdige sluiting onder een steil leien zadeldak en is bekroond met een klokje en ijzeren sierkruis. Neogotische kapel in gewitte baksteen op een grijsgeschilderde gecementeerde plint, uitgevoerd in troubadourstijl.


Dekenij Sint-Ludgerusparochie

Heilig Hartplein 9 (Zele)
Achterin gelegen alleenstaand hoofdgebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen afgedekt door een schilddak met dakkapellen, daterend van 1737. Oostelijke uitbreiding van drie traveeën, daterend van 1875. In de voortuin, afgesloten met lage muur, staan haaks tussen de straat en de dekenij twee parallelle bijgebouwen van circa 1875, en een Heilig Hartbeeld als oorlogsmonument op 19 augustus 1945 ingehuldigd.


Gemeentehuis Baasrode

Sint-Ursmarusstraat 100 (Dendermonde)
Het gemeentehuis grenst aan de straat en werd circa 1860 gerealiseerd naar ontwerp van bouwkundige J. Saeys. De noordelijke zijgevel paalt deels aan de meer naar achter gelegen pastorie; de zuidelijke zijgevel grenst deels aan de voormalige onderwijzerswoning van de vroegere gemeenteschool. Het gemeentehuis is typologisch en stilistisch verwant aan de neoclassicistische woningbouw van omstreeks 1860.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Saeys [online] https://id.erfgoed.net/personen/4300 (Geraadpleegd op )