Persoon

Saintenoy, Paul

ID
4303
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4303

Beschrijving

Zoon van architect Gustave Saintenoy.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis ontworpen door Paul Saintenoy

Grote Markt 25 (Dendermonde)
Deze woning maakte vroeger deel uit van een ensemble van drie, nummers 25-26-27, daterend van circa 1850. Na de Eerste Wereldoorlog werd de vernielde woning herbouwd naar de plannen van architect Paul Saintenoy die pleitte voor de realisatie van een artistieke wederopbouw. In 1922 realiseerde hij dit burgerhuis in bak- en zandsteen van twee traveeën en drie bouwlagen.


Domein ter Deck

Waversesteenweg 244-246 (Overijse)
Groot park met landhuis en bijgebouwen in een neotraditionele bak- en zandsteenstijl met kern uit de 16de-17de eeuw, ingrijpende restauratie uit begin 20ste eeuw onder leiding van architect P. Saintenoy.


Hotel Merghelynck

Merghelynckstraat 2 (Ieper)
Gebouwd in 1774 naar ontwerp van architect Thomas Gombert (Rijsel) voor rekening van François Ignace Merghelynck, erfelijk tresorier van de stad Ieper en hoogbaljuw van vermelde stad en het graafschap Mesen.


Kasteel de Lalaing

Bovenkassei 5 (Geraardsbergen)
Kasteel met in U-vorm opgestelde dienstgebouwen omgeven door een vierkante omwalling met twee vaste bruggen en twee beboomde toegangsdreven met hekken en gietijzeren zuiltjes. Kasteel in bak- en zandsteenstijl met zandstenen onderbouw, uit de 16de en 17de eeuw.


Kasteel van Groot-Bijgaarden en bijgebouwen

Isidoor Van Beverenstraat 5 (Dilbeek)
Kasteeldomein met een in kern 16de en 17de-eeuws omgracht kasteel toegankelijk via een brug en poortgebouw met aanpalende portierswoning met koetshuis. Vrijstaande donjon die mogelijk terug gaat tot begin 15de eeuw.


Kasteeldomein Brustem

Brustem-Dorp 24-28 (Sint-Truiden)
Neo-Vlaams Renaissance kasteel met kasteelpark in landschappelijke stijl, naar ontwerp van Josse Schadde uit 1879. Bij het kasteel horen dienstgebouwen, mede naar ontwerp van Saintenoy.


Kasteeldomein van Groot-Bijgaarden

Isidoor Van Beverenstraat 5 (Dilbeek)
Domein rond 17de-eeuws, omgracht kasteel met middeleeuwse donjon en, tot circa 1800, een kleine parterretuin; diepgaand gerestaureerd in 1903-1930 en omringd met een lusthof van 3 hectare 72 are, gedeeltelijk landschappelijk maar met twee regelmatige tuinen.


Kasteeldomein van Nieuwermolen

Bruggeveldstraat 28-32 (Dilbeek)
Domein rond een L-vormig waterkasteel, gebouwd als 'huis van plaisantie' rond 1600 bij een watermolen met een historisch tuinperceel van 2 hectare. Het kasteel met koetshuis werd herbouwd rond 1750 en renaissancistisch gerestaureerd in 1928-1932 onder leiding van architect Paul Saintenoy. Toen werd ook de tuin historiserend heraangelegd overeenkomstig een 18de-eeuwse figuratieve kaart; monumentale onderaardse kelder met graatgewelf uit 1836 in het sterrenbos. De huidige molen dateert uit de 19de eeuw.


Provincieraadsgebouw

Lombaardstraat 21-25 (Hasselt)
Imposant gebouw in eclectische stijl, gebouwd rond de eeuwwisseling, naar ontwerp van architect P. Saintenoy.


Stadstuintje

Lombaardstraat 21-25 (Hasselt)
Tuintje, afsluitmuur en hek van Paul Saintenoy uit 1902, op de straathoek.