Persoon

Salens, Pol

ID
4306
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4306

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis

Sint-Niklaasstraat 7 (Brugge)
Breedhuis van zes/zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. 17de-eeuws uitzicht doch oudere kern. In de loop van de 19de eeuw aanpassen van muuropeningen onder meer in 1851 en later toevoegen van poort. Huidig resultaat van restauratiewerken in 1979 naar ontwerp van architect P. Salens (Brugge).


Eenheidsbebouwing van stadswoningen

Carmersstraat 58-64 (Brugge)
Eenheidsbebouwing van vier lage rijhuisjes naar repetitief schema; telkens twee traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen) doorbroken door gekoppelde klimmende dakvensters. In oorsprong 16de-17de-eeuws pand voornamelijk, zie bewaarde balklagen.


Huis De Gouden Poort

Vlamingstraat 78 (Brugge)
Alleenstaand statig herenhuis in neoclassicistische stijl, naar ontwerp van architect I. Alleweireldt (Brugge).


Huis Het Schietspel

Sint-Jakobsstraat 64 (Brugge)
Huis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met jaartalankers 1674 ter hoogte van de tweede bouwlaag, maar met oude kern uit eerste helft 15de eeuw. Resultaat van historiserende Kunstige Herstelling in 1895-1896 naar ontwerp van architect J. De Bisscop. In 1983 opnieuw consoliderende Kunstige Herstelling naar ontwerp van architect P. Salens. Verankerde bakstenen trapgevels met uitgewerkte ankers en gebruik van zandsteen. Bewaarde zij- en achterpuntgevel van verankerde baksteen.


Kasteeldomein Rooigem

Rooigem 1-3 (Brugge)
De kasteelsite Rooigem bestaat uit een landhuis, neerhof en park gelegen binnen een grote omwalling. Landhuis in een sobere classicistische stijl uit het derde kwart van de 18de eeuw, maar met oudere, wellicht 17de-eeuwse kern. Het neerhof ligt in een U-vorm ten oosten van het kasteel, en omvat een bakstenen duiventil, vermoedelijk 18de-19de-eeuws. De hoofdingang aan de Rooigemdreef is toegankelijk via een korfboogbrug, gedateerd 1774. Monumentaal poortgebouw en woonhuis uit de 17de-18de eeuw. 19de-eeuwse oranjerie ten zuiden van het neerhof. Tuin en park, aangelegd in de 18de eeuw en grondig gewijzigd in de 19de eeuw, omvatten onder andere dreven, een moestuin, spiegelvijver, tuinpaviljoen en tuinbeelden.


Meubelmakerij

Zonnekemeers 1 (Brugge)
Beeldbepalend breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldaken (mechanische pannen). Voormalige bedrijfsgebouwen van meubelmakerij: winkel en woonhuis aan straatzijde van 1911 naar ontwerp van architect K. Poupaert (Brugge), achterbouw met 18de-19de-eeuwse lijstgevels van voormalige werkhuizen uitziend op het water hoorden oorspronkelijk bij de fabriek, zie Wevershof. Het complex krijgt in 2000 een herbestemming als woonproject naar ontwerp van architect P. Salens (Brugge).


Sint-Janshospitaal - Ziekenzalen van 1856-1864

Mariastraat 38 (Brugge)
Hospitaalcomplex in neoclassicistische stijl met ziekenzalen van 1856-1864, naar ontwerp van architect I. Alleweireldt. Symmetrische aanleg rondom een rechthoekige binnentuin afgeboord door vier vleugels waarop aan noord- en zuidzijden telkens vier haakse ziekenzalen zijn geënt en afgescheiden door kleine binnenplaatsen; oostvleugel gemarkeerd door centraal paviljoen met de hoofdingang; in de westvleugel vormde het operatieblok zowat zijn tegenhanger. Baksteenbouw van twee bouwlagen, gekenmerkt door een strakke architectuur gericht op utilitair gebruik. Aan zuidzijde bevindt zich het bronzen beeld Pax, oorspronkelijk als grafmonument bedoeld, van 1924 naar ontwerp van beeldhouwer O. Rotsaert en gegoten in 1947.


Stadswoning

Eekhoutstraat 32 (Brugge)
Diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), mogelijk uit de 17de eeuw, gerestaureerd in 1993 naar ontwerp van architect P. Salens (Brugge). Verankerde en beschilderde, bakstenen trapgevel (6 treden + topstuk).


Stadswoning

Boeveriestraat 10 (Brugge)
Breedhuis met dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw; doch met latere aanpassingen. Huidig uitzicht resultaat van restauratiewerken in 1994 naar ontwerp van architect P. Salens (Brugge).


Stadswoning

Gotje 25 (Brugge)
Woning van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Klimmende dakkapel. Uit de eerste helft van de 19de eeuw. Huidig uitzicht resultaat van "Kunstige Herstelling" van 1980-1981 naar ontwerp van architect P. Salens (Brugge).


Stadswoning

Annuntiatenstraat 49 (Brugge)
Dubbelhuis van vier/drie traveeën, twee bouwlagen onder zadeldak uit de 16de-17de eeuw.


Stadswoning Cleene Veronycke

Vlamingstraat 64-66 (Brugge)
Dit pand is fasegewijs tot stand gekomen op een diep perceel uitkomend aan de Kraanrei. Huis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak.


Stadswoningen

Verversdijk 22, 22A (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, tot stand gekomen in twee fasen met name in de loop van de 15de en de 18de eeuw; consoliderende Kunstige Herstelling in 1987 naar ontwerp van architect P. Salens. Verankerde bakstenen tuitgevel met enkelhuisopstand afgewerkt met vlechtingen. Links gelijkaardig pand met jaarsteen 1568.


Thema's

Ontwerper van

Sterstraat

Wulpenstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Salens [online], https://id.erfgoed.net/personen/4306 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.