Rik Sauter was beeldhouwer van portretten, medaillons en monumentale werken. Hij kreeg onder meer zijn opleiding aan de Academie van Antwerpen bij Frans Deckers, het NHISKA bij Thomas Vinçotte en in het atelier van Frans Joris. Zijn eerste tentoonstelling vond in 1916 in Antwerpen plaats. De talrijke exposities tijdens de jaren twintig in Antwerpen, Brussel en Gent vestigden zijn naam als portrettist. Tijdens die periode maakte hij talrijke monumentale heiligenbeelden voor kerken in en om Antwerpen. Sauter gaf tekenles aan Sint-Stanislas in Berchem en het Sint-Lievenscollege in Antwerpen. Vanaf de jaren dertig tot de jaren vijftig voerde hij talrijke monumentale opdrachten uit in het Antwerpse, onder meer voor de gevel van het Sint-Lievenscollege. Hij was ook voorzitter van de Kring der Plastische Kunstenaars van Borgerhout.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Louis Straussstraat 3 (Antwerpen)
Georiënteerde kruisbasiliek van 1928-30 naar ontwerp van J. Smolderen in modern romaans-byzantijnse stijl, geïnspireerd door het werk van H.P. Berlage en de basiliek van Koekelberg naar ontwerp van A. Van Huffel.
Moorkensplein 1 (Antwerpen)
Imposant rechthoekig gebouw in neo-Vlaamserenaissance-stijl van 1886-1889 naar ontwerp van Leonard en Henri Blomme, gefaseerde restauratie van 1967 tot 1986 naar ontwerp van Joseph Louis Stynen en R. Dockx.
Spaansemolenstraat 1 (Antwerpen)
Op het Zandvlietse kerkhof is op de hoek met Noordland een oorlogsmonument opgericht gewijd aan de gesneuvelden van beide wereldoorlogen, geflankeerd door de graven van de gesneuvelden.
Kerkplein 1A (Mol)
Neogotische oost-west-georiënteerde kruisbasiliek met een ingebouwde toren van 1890, omringend kerkhof en Heilig Hartbeeld van 1948 van R. Sauter.
Ploegstraat 25-27, Provinciestraat (Antwerpen)
West-oost-georiënteerde, ingebouwde neogotische basiliek, gebouwd als kloosterkerk door de paters dominicanen, naar een ontwerp door de architect Frans Mertens, waarvoor eerstesteenlegging in 1925.
Van Schoonbekestraat 155 (Antwerpen)
Georiënteerde kerk met centrale aanleg van 1932-41 naar ontwerp van J. Huygh in art-decostijl geïnspireerd op de Byzantijnse stijl. Gebouwd in functie van het altaar en het H. Misoffer.
Kasteelpleinstraat 17-31 (Antwerpen)
De school werd rond 1929 ontworpen in een late art-decostijl door de bouwmeesters Jef Huygh, Jan Smits en Flor Van Reeth. Voor de gevelafwerking waren beeldhouwers Jan Poels en Rik Sauter bepalend. De kapel is een ontwerp van Flor Van Reeth, Eugeen Yoors en Rie Haan.
Berkenlaan 29 (Antwerpen)
Villa in art-decostijl gebouwd in opdracht van Alfons Sauter, naar een ontwerp door de architect Jef Huygh uit 1935-1936.
Veltwijcklaan 27 (Antwerpen)
Complex in traditionele bak- en zandsteenstijl, bestaande uit een U-vormig waterkasteel uit de 16de eeuw, gelegen binnen een landschapspark, en een neerhof aan noordzijde met centraal poortgebouw, door een lindedreef verbonden met de Veltwijcklaan.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sauter [online], https://id.erfgoed.net/personen/4318 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.