Persoon

Schelstraete, Edward

ID
4353
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4353

Beschrijving

Edward Schelstraete was als architect voornamelijk actief te Brugge tijdens het interbellum.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis gedateerd 1731

Philipstockstraat 2 (Brugge)
Huis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag + entresol onder zadeldak (leien), in klauwstukken gedateerd "17/31"; volgens Devliegher zou dit jaartal echter 1732 moeten zijn.


Burgerhuizen

Philipstockstraat 23-25 (Brugge)
Diephuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak; oorspronkelijk twee huizen van circa 1650, nummer 25 van 1657.


Burgerhuizen naar ontwerp van Edward Schelstraete

Bossuytlaan 3-5 (Brugge)
Gekoppelde woning van circa 1932 met voortuin. Typische baksteenbouw met modernistische gevels van rode en gele baksteen.


Burgerhuizen van 1935

18-Oktoberstraat 36-38 (Brugge)
Ontwerp van architect Edward Schelstraete. Roodbakstenen gevels met massieve erkeruitbouwen op de verdiepingen. Bewaard schrijnwerk.


Dokterswoning

Statiestraat 22 (Zonnebeke)
Modernistisch getinte villa met voortuintje afgezet met buisvormige leuningen. Gesigneerd "E. Schelstraate, bouwmeester B.K.W. Brugge" in gecementeerde plint rechts. Naar verluidt daterend van 1936-1937. Kubistisch aandoende baksteenarchitectuur.


Gedenkplaat voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog

Markt zonder nummer (Damme)
Gedenkplaat voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. Bas-reliëf in natuurstenen muurtje links van het stadhuis, oorspronkelijk geplaatst aan de voorkant van het trappenbordes van het stadhuis.


Gemeentelijke basisschool

Moerkerkebrug 10-12, 10A (Damme)
Gebouwd in 1932. Schoolgebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen met centrale topgevel en rechts een haaks klassengebouw aan de speelplaats (nu openbare bibliotheek). Rode baksteenbouw, gekenmerkt door rechthoekige vensters onder betonnen lateien en aandaken voor de zijgevels. Een herdenkingssteen in de gevel verwijst naar de heropbouw van deze school.


Gemeenteschool

Knesselarestraat 28 (Beernem)
Fasegewijs tot stand gekomen. Volgens het kadaster wordt in 1876 het hoofdvolume gebouwd. In 1929 wordt dit uitgebreid met aan de straatzijde een woning voor de hoofdonderwijzer. In 1930 worden de achterliggende gronden aangekocht en wordt een nieuwe vleugel opgetrokken.


Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Engelendale

Kerklaan zonder nummer (Brugge)
Opgericht in 1932 op initiatief van de toenmalige pastoor C. Cornette ter herinnering aan de verdwenen abdij van Engelendale. Architect Edward Schelstraete (Brugge) staat in voor het ontwerp. In 1994 gerenoveerd en herbeschilderd. Beeldbepalende ligging op de kruising van de Astridlaan en de Kerklaan, gelegen aan een gekasseid pleintje en omgeven door haagbeuk en linden. Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw op zwarte plint.


Neogotisch administratiegebouw

Markt 1 (Brugge)
Neogotisch hoekpand naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper) van 1908 en opgetrokken in 1910-1914. Bijhorende conciërgerie naar ontwerp van architect Edward Schelstraete (Brugge) van 1925 met integratie van arduinen klokgevel van 1732 afkomstig van de Markt, zie Philipstockstraat nummer 2.


Parochiekerk Sint-Amandus

Kerkplein zonder nummer (Wingene)
Parochiekerk toegewijd aan Sint-Amandus.


Parochiekerk toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart

Pastoor D.Vanhautestraat zonder nummer (Kortemark)
Niet georïenteerde parochiekerk toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart. Gelegen in omringend kerkhof, aan de straatzijde afgesloten door een vernieuwd roodbakstenen muurtje onder ezelsrug, voorts hagen van haagbeuk en ligustrum. Gebouwd als proosdijkapel in 1869-1871 in opdracht van Ludovicus baron Gilles de Pelichy (Antwerpen), eigenaar van het voormalige "Edewallegoed". Officieel erkend als parochiekerk in 1901. De kerk is gelegen tussen de pastorie, het parochiaal centrum en de plaatselijke school.


Pastorie horend bij de Sint-Petruskerk Oostveld

Tinhoutstraat 115 (Beernem)
Pastorie naar ontwerp van architect Edward Schelstraete, horend bij de Sint-Petrus-kerk Oostveld. Volgens het kadaster gebouwd in 1928. Vrijstaande woning in neo-brugse stijl met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak gevat tussen trapgevels.


Pastorie Sint-Blasiusparochie

Andreas Verbrigghestraat 1 (Poperinge)
Alleenstaand herenhuis met een omhaagd voortuintje. Eclectisch dubbelhuis uit het interbellum naar ontwerp van Edward Schelstraete.


Samenstel van winkels

Breidelstraat 5-11 (Brugge)
Laag samenstel met winkeltjes opgevat als kraam, van 1923-1924 naar ontwerp van architect Edward Schelstraete (Brugge).


Sint-Janskerk

Wingensestraat zonder nummer (Oostkamp)
Wingensestraat z.nr., links van nr. 2. <italic>Sint-Janskerk</italic>. Parochiekerk van Hertsberge, toegewijd aan Sint-Jan de Evangelist. Gelegen aan de voornaamste dorpsweg van Hertsberge en als het ware recht geënt op de speciaal aangelegde Rapaertstraat. Gebouwd in 1892 en 1895 naar de ontwerpplannen van de Brugse architect Charles De Wulf (1865-1904) en geïnspireerd op de neogotiek. G


Sociale huisvesting van 1925

Astridlaan 292-340 (Brugge)
Rij van 25 arbeiderswoningen, in 1925 gerealiseerd door de sociale huisvestingsmaatschappij Eigen Heerd – Goud Weerd (sinds 1978 opgegaan in Brugse Maatschappij voor Huisvesting) naar plannen van architect Edward Schelstraete uit 1923. De ruwbouw werd gezet door de Brugse aannemer J. Schelpe.


Sportwinkel van Flandrien Marcel Vanhoutte

Kortrijkstraat 114 (Tielt)
Kortrijkstraat nr. 114/ Oude Stationstraat. Voormalige sportwinkel van Flandrien Marcel Vanhoutte, opgericht in 1922 na vernieling van het bouwblok op de hoek met de Oude Stationstraat tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bouwheer is Cyriel Dinneweth, de ontwerper is architect Edward Schelstraete (Brugge). Thans in gebruik als taverne. Bakstenen complex van twee bouwlagen onder mansardebedakin


Thema's

Ontwerper van

Sociale woningen van 1933

Steenstraat

Zuidzandstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Schelstraete [online] https://id.erfgoed.net/personen/4353 (Geraadpleegd op )