De Montstraat 31-33 (Ieper)
Eenheidsbebouwing volgens spiegelbeeldschema naar ontwerp van architect C. Schmidt (Poperinge) van 1922.
Lange Torhoutstraat 22 (Ieper)
Herenhuis met aanhorigheid (garage) in neorococo naar ontwerp van architect A. Leclercq en C. Schmidt (Poperinge) van 1935.
Maloulaan 31 (Ieper)
Huis met aanleunend koetshuis (garage), in neorococo, naar ontwerp van architect C. Schmidt (Poperinge), van 1922. Gele baksteenbouw op plint van Atrechtse zandsteen, onder mansardedak (leien).
Rodenbachstraat 51 (Ieper)
Wederopbouwhoeve naar ontwerp van architect C. Schmidt (Poperinge) van 1921, grosso modo teruggaand op de regionale hoevebouw.
Wijtschatestraat 27 (Ieper)
Wederopbouwhoeve vermoedelijk naar ontwerp van architect C. Schmidt (Poperinge) zie andere hoeven naar ontwerp van dezelfde architect met identieke opstelling.
Poperingseweg 500 (Ieper)
19de-eeuwse hoeve, deels verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog, waarna gedeeltelijk heropgebouwd (voorgevel boerenhuis + links stalgedeelte, losse stalvleugel), gedeeltelijk hersteld (schuur) naar ontwerp van architect C. Schmidt (Poperinge) van 1920.
Poperingseweg 508 (Ieper)
Tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Engelsen als lazaret ingericht. Bovenverdieping rechts deels beschadigd door mijnontploffing in april 1918, waarna gereconstrueerd naar ontwerp van architect C. Schmidt (Poperinge) van 1921.
Briekestraat 55 (Ieper)
Grote hoeve naar verluidt heropgebouwd naar ontwerp van architect C. Schmidt (Poperinge) in de jaren 1920-1924; vooroorlogse hoeve verderop gelegen. Teruggaand op de regionale hoevebouw.
Vlamertingestraat 18 (Ieper)
Hoeve met losse bestanddelen, deels vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog, waarna herstel en herbouwd, grosso modo naar oorspronkelijk uitzicht, naar ontwerp van architect C. Schmidt (Poperinge) van 1920.
Komenseweg 30 (Ieper)
Historische hofstede, vermeld in 1684, als toehorend aan het Sint-Jansgodshuis. Wederopbouw naar ontwerp van architect C. Schmidt (Poperinge), teruggaand op de regionale hoevebouw.
Hollebekestraat 25 (Heuvelland)
Volgens bewoners heropgebouwd in 1926; vermoedelijk naar ontwerp van architect C. Schmidt (Poperinge), zie analogie met bouwtrant van andere O.C.M.W.-hoeven naar ontwerp van van vermeld architect. Teruggaand op de regionale hoevebouw.
Blauwepoortstraat 72 (Ieper)
Volgens de bewoners zo genoemd naar verdwenen kasteel. Hoeve, gelegen ten zuiden van Zillebeekvijver, heropgebouwd naar ontwerp van architect C. Schmidt (Poperinge) in 1922. Teruggaand op de regionale 19de-eeuwse hoevebouw.
Hospitaalstraat 33 (Ieper)
Historische, oorspronkelijk dubbel omwalde hoeve, aangeduid op Ferrariskaart en op Vandermaelenkaart. Reeds in de 12de eeuw gekend als melaatsentehuis; fungeerde tijdens de Eerste Wereldoorlog tijdelijk als veldhospitaal zie Brits Militair kerkhof Hospital Farm Cemetery, ten zuidwesten.
Kapellestraat 34 (Ieper)
Hoeve, mogelijk naar een (aangepast?) ontwerp van architect C. Schmidt (Poperinge) van 1920. Wederopbouw teruggaand op de regionale hoevebouw met U-vormige opstelling van losse bestanddelen.
Pappotstraat 5 (Ieper)
Hoeve heropgebouwd naar ontwerp van C. Schmidt (Poperinge) van 1921, echter niet volledig aansluitend bij het ontwerp; naar verluidt, vooroorlogse hoeve dieperin gelegen. Heropbouw teruggaand op de regionale hoevebouw.
Dikkebusseweg 248, 248A (Ieper)
Nieuwgebouwde, aan de baan gelegen, hoeve naar ontwerp van architect C. Schmidt (Poperinge) van 1921, teruggaand op de regionale hoevebouw.
Hillestraat 8 (Heuvelland)
Hoeve gelegen op de hoek bij de Koudekotstraat, van waaraf mooi perspectief op de heuvels. Naar ontwerp van architect C. Schmidt (Poperinge) uit het begin van de jaren 1920.
Middelstraat 8 (Ieper)
Historische hoeve, aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1777) en Vandermaelenkaart (1840-1845) als semi-gesloten met vierkante omwalling en boomgaarden; voormalig goed van de Ieperse patriciërsfamilie Belle, samen met drie andere, zogenaamd Oost-, Zuid- en West-Bellegoed.
Wieltjestraat 1 (Ieper)
De wederopbouwhoeve ‘Oost-Bellegoed’ met vrijstaande gebouwen is gelegen vlakbij de straat. Ze werd omstreeks 1920-1923 ex situ heropgebouwd. De hoevenaam ‘Oost-Bellegoed’ is vermeld op het uithangbord en vindt ook een verwijzing in het wapenschild boven de inrijpoort.
Omloopstraat 10 (Ieper)
Modelhoeve naar ontwerp van architect C. Schmidt (Poperinge) van 1920, teruggaand op de regionale hoevebouw.
Pilkemseweg 134 (Ieper)
Hoeve naar ontwerp van architect C. Schmidt (Poperinge), naar zeggen van 1921. Wederopbouw, teruggaand op regionale hoevebouw.
Pappotstraat zonder nummer (Ieper)
Hoevetje, heropgebouwd naar ontwerp van architect C. Schmidt (Poperinge) van 1922, gelegen in de straatbocht bij de Vijfwegenstraat. Naar zeggen voor de oorlog herberg zogenaamd "Het pappotje", echter dieperin gelegen.
Briekeriestraat 1 (Heuvelland)
Langgestrekte hoeve, thans buiten gebruik als landbouwuitbating, naar ontwerp van architect C. Schmidt (Poperinge) uit het begin van de jaren 1920. Teruggaand op de regionale hoevebouw.
Lange Torhoutstraat 24 (Ieper)
Huis, geïnspireerd op de lokale renaissancestijl, naar ontwerp van architecten A. Leclercq en C. Schmidt (Poperinge) van 1935; jaartal vermeld op versierd deurkalf.
Sint-Jacobsstraat 4-6 (Ieper)
Spiegelbeeldschema met twee enkelhuizen naar ontwerp van architect C. Schmidt (Poperinge) van 1922.
Kemmelseweg 76 (Ieper)
Wederopbouwhoeve naar ontwerp van C. Schmidt (Poperinge) van 1921; volgens de bewoners lag de vooroorlogse hoeve verder in.
Oude Bellewaardestraat 2 (Ieper)
De wederopbouwhoeve, bij de Dienst der Verwoeste Gewesten gekend als de pachthoeve Dierickx van de familie Merghelynck, is gelegen aan de straat. De hoeve bestaat uit drie vrijstaande bakstenen volumes die omstreeks 1924 in situ werden heropgebouwd en in 1927 kadastraal werden geregistreerd. De hoeve vertoont veel gelijkenissen met de pachthoeve van de familie Merghelynck in de Oude Bellewaardestraat nr. 1.
Oude Bellewaardestraat 1 (Ieper)
De wederopbouwhoeve, bij de Dienst der Verwoeste Gewesten gekend als de pachthoeve Gheyssens van de familie Merghelynck, is gelegen aan de straat. De hoeve bestaat uit vier vrijstaande bakstenen volumes die omstreeks 1924 ten zuiden van het oorspronkelijke bouwperceel werden heropgebouwd en in 1927 kadastraal werden geregistreerd. De hoeve vertoont veel gelijkenissen met de pachthoeve van de familie Merghelynck in de Oude Bellewaardestraat nr. 2.
Ravestraat 24 (Ieper)
De hoeve 'Madelstede' is in 1921-1922 ex situ heropgebouwd naar plannen van de Ieperse architect Cyrille Schmidt. Aan de straatzijde wordt het ensemble van hoevegebouwen bepaald door de imposante, in een tuin gelegen boerenwoning, en de inkompartij met kapel en toegangspoort. Door de ex situ-wederopbouw zijn ten noorden van de wederopbouwhoeve de fundamenten van de vernietigde vooroorlogse hoevegebouwen bewaard. Deze vormen een belangrijke getuige van de Eerste Wereldoorlog want de hoeve, bekend als "Ferme des paratonnerres", en de nu verdwenen Franse begraafplaats ertegenover lagen pal in de frontzone.