Persoon

Schmitz, Marcel

ID
4364
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4364

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Herenhuis in neoclassicistische stijl

Huidevettersstraat 45 (Antwerpen)
Herenhuis met gevelfront in neoclassicistische stijl naar een ontwerp door de architect Lievin Van Opstal uit 1871. Het betrof de verbouwing van het tot de 16de-eeuw opklimmende hotel della Faille, in opdracht van de ondernemer Louis Van den Abeele. Het pand huisvestte vanaf het interbellum de Union Bancaire Belge, opgevolgd door Le Crédit Lyonnais.


Kasteel Beaulieu

Pieter Schroonsstraat zonder nummer (Machelen)
Rechthoekig barok kasteel van zeven traveeën met souterrain en twee bouwlagen onder een complexe bedaking, overblijvende uitspringende hoektoren met vierkant grondplan onder gebogen bedaking met bekronende octogonale lantaarn, ontworpen door Lucas Fayd'herbe en gebouwd tussen 1653 en 1656.


Restant van het kasteelpark van Beaulieu

Woluwelaan 100 (Machelen)
Rechthoekig barok kasteel van zeven traveeën met souterrain en twee bouwlagen onder een complexe bedaking ontworpen door Lucas Fayd'herbe en gebouwd tussen 1653 en 1656 omgeven door landschappelijk park met serpentinevijver ('rivier') en strak afgelijnde vista's tussen bosschages; gemengde parkaanleg met regelmatige en onregelmatige elementen, oorspronkelijk circa 17 hectare, vermoedelijk aangelegd aan het einde van de 18de eeuw.


Villa in beaux-artsstijl

Sorbenlaan 28 (Antwerpen)
Statige villa in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van René Meeûs, naar een ontwerp door de Brusselse architecten Marcel en Maurice Schmitz uit 1927.