Persoon

Boucquillon, Jan Jozef

ID
440
URI
https://id.erfgoed.net/personen/440

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis

Ijzerkaai 33 (Kortrijk)
Burgerhuis van 1932 naar ontwerp van Jan Jozef Boucquillon. Enkelhuis van één smalle deurtravee en één brede venstertravee gemarkeerd door halfronde erker.


Burgerhuis van 1926

Hugo Verriestlaan 90 (Kortrijk)
Hugo Verriestlaan nr. 90. Burgerwoning van 1926, naar ontwerp van J. Boucquillon (Kortrijk). Eenvoudige bakstenen lijstgevel verfraaid door o.m. muizentanfries. Rechthoekige vensters met behouden schrijnwerk. STADSARCHIEF KORTRIJK 105, nr. 8012.


Dagschool van de Zusters van Sint-Niklaas

Sint-Niklaasstraat zonder nummer (Diksmuide)
Dagschool van de Zusters van Sint-Niklaas, die sedert 1856 in de De Breyne Peellaertstraat gevestigd zijn. Wederopbouwd na de Eerste Wereldoorlog naar ontwerp van architect Vandevijvere. Op 27 mei 1940 wordt een deel van de gebouwen verwoest door het Duitse bombardement; in 1948-1950 gedeeltelijke nieuwbouw naar ontwerp van architecten Jan Bouquillon en Hector Ruysschaert.


Deels vrijstaande stadsvilla

Minister Liebaertlaan 32 (Kortrijk)
Minister Liebaertlaan nr. 32. Deels vrijstaande stadsvilla aanknopend bij de Engelse cottage architectuur van 1924, naar ontwerp van J. Debooserie. Het typische gebruik van contrasterend materialen (baksteen, bepleisteren en natuursteen) verdween door het bepleisteren en beschilderen van de gevel. In 1942 werd de inrijpoort met smeedijzeren hek toegevoegd, naar ontwerp van J. Boucquillon (Kortri


Eclectisch burgerhuis

Doorniksestraat 34 (Kortrijk)
Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen schilddak met een bepleisterde en beschilderde lijstgevel uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, gesigneerd J.J. BOCQUILLON.


Herenhuis in empirestijl

Groeningestraat 27 (Kortrijk)
Patriciërshuis in Empirestijl, van circa 1805. Beschermd als monument bij B.V.E. van 09.03.1983. Acht traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak (nok evenwijdig aan straat). In 1900 aanpassen voorgevel door veranderen van deur in raam; in 1938 naar ontwerp van J. Boucquillon voorgevel veranderen door plaatsen van uitstalraam in plaats van twee vensters.


Hoog Mosscher

Hoog Mosscher 83 (Kortrijk)
Hoog Mosscher nr. 83. Z.g. "Hoog Mosscher". Voorheen Goed van Hoog Mosscher, één van de belangrijkste heerlijkheden van Kortrijk. In de 19de eeuw werd de hoeve van Hoog Mosscher ingericht als buitenverblijf. In 1944 getroffen door een bom en herbouwd in 1946 naar ontwerp van J. Boucquillon, cf. gevelsteen. Woonhuis in naoorlogse neorenaissancestijl. Omwalde tuin met brugje.


Pand met 13de-eeuwse kelder

Leiestraat 14 (Kortrijk)
Pand met voorgevel uit 1936 naar ontwerp van Jan Boucquillon. Bevat intact bewaarde kelder uit de 13de-eeuw in Doornikse kalksteen.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouwe met kapel der Graven-van-Vlaanderen

Deken Zegerplein zonder nummer (Kortrijk)
Opgericht als kapittelkerk, sinds 1797 parochiekerk. Georiënteerde kruisbasiliek. Eerste bedehuis opgericht tussen het einde van de 12de en het begin van de 13de eeuw binnen domein van grafelijk kasteel van Boudewijn IX, na zijn belofte een kapittelkerk op te richten.


Sint-Elisabethkerk

Deken Camerlyncklaan zonder nummer (Kortrijk)
Parochiekerk gebouwd tussen 1951 en 1954 naar ontwerp van S.E. Coigné en J. Boucquillon (Kortrijk). Georiënteerde pseudo-Romaanse kerk.


Vlasschuur

Bissegemstraat zonder nummer (Wevelgem)
Voormalige vlasschuur uit het laatste kwart van de 19de eeuw, vermoedelijk horend bij het woonhuis met vernieuwd parement (nummer 53), naar ontwerp van J. Boucquillon (Kortijk).


Winkel-woonhuis

Voorstraat 5, 5A (Kortrijk)
Voorstraat nr. 5-5 A. In oorsprong imposant winkel-woonhuis, in 1939 verbouwd tot drie winkels, naar ontwerp van J. Bouquillon, thans zijn de drie linkertraveeën afgebroken en vervangen door nieuwbouw. Art nouveau geïnspireerde lijstgevel van witgeglazuurde baksteen, opgetrokken in 1910, en vermoedelijk naar ontwerp van J.R. Van Hoenacker (Antwerpen-Kortrijk) cf. detaillering zoals de onderdorpel


Winkelpand, heden "Kortrijks Koffiehuis"

Leiestraat 20 (Kortrijk)
Leiestraat nr. 20. Winkelpand, heden "Kortrijks Koffiehuis", met winkelpui van 1924 volgens het bouwplan van juwelier Heursel; in 1939 verbouwing van de "aanhangsels" naar ontwerp van J. Boucquillon (Kortrijk), in 1945 heropbouwen van de voorgevel van het winkelhuis vernield tijdens het bombardement van 1944 naar ontwerp van A. Callewaert. Mooie, drieledige winkelpui van "graniet van ZweJe kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Boucquillon [online] https://id.erfgoed.net/personen/440 (Geraadpleegd op )