Persoon

Sels, Jan

ID
4406
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4406

Beschrijving

Jan Sels en zijn broer Jos Sels-Vermeiren zijn allebei architect; het gezin Petrus Franciscus Sels–Regina Leonia Tuerlinckx had in totaal zeven kinderen. Jan Sels is de vader van architect Romain Sels.

De Deurnese architect Jan Sels was met zekerheid in Antwerpen actief vanaf het midden van de jaren 1920 tot het begin van de jaren 1950. Aanvankelijk was Sels’ praktijk gevestigd op het adres Waalhofstraat 8, later verhuisde hij naar nummer 12. Sels bouwde een oeuvre op van hoofdzakelijk conventionele burgerhuizen in een vooral ornamentele art deco. Evengoed echter, beheerste hij de modernistische vormentaal. De woning Spillemaeckers behoort tot een reeks art-deco-ontwerpen waarin Sels experimenteert met het decoratieve en expressieve vermogen van baksteenmetselwerk. Het zijn deze realisaties, met de woning Caes aan de Boekenberglei 267 als het meest sprekende voorbeeld, die het duidelijkst Sels’ signatuur dragen.

  • Agentschap Onroerend Erfgoed 2017: Burgerhuis in art deco [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305179 (geraadpleegd op 1 december 2017).
  • Informatie verkregen van Marcel Windey en Jorden Sels, 30 november 2017 en 6 december 2017.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Art-decoburgerhuis

Jaak Embrechtsstraat 37 (Antwerpen)
Burgerwoning ontworpen in 1933 door architect Jan Sels, in een voor deze lokale architect zeer herkenbare stijl en als deel van een aansluitende reeks centraal in de straat.


Art-decoburgerhuis

Jaak Embrechtsstraat 39 (Antwerpen)
Burgerwoning in art-decostijl ontworpen in 1932 door architect Jan Sels, in een voor deze lokale architect zeer herkenbare stijl en als deel van een aansluitende reeks centraal in de straat. De twee traveeën brede en twee bouwlagen hoge bakstenen eengezinswoning onder pseudomansardedak, werd opgetrokken voor I. Van der Meusen, die het links aanpalende pand betrok.


Art-decoburgerhuis

Jaak Embrechtsstraat 43 (Antwerpen)
Burgerhuis in een ornamentele art-decostijl, als deel van een aansluitende reeks centraal in de straat. De bouwaanvraag voor de woning is niet teruggevonden, maar het ontwerp kan worden toegeschreven aan de lokale architect Jan Sels. Van de Wiele is bouwheer van dit pand.


Burgerhuis in art deco

Van Notenstraat 78 (Antwerpen)
Burgerhuis in art deco naar ontwerp van architect Jan Sels uit 1932-1933 namens Jacob Martinus Matthijssens-Clarin, die volgens kadastrale gegevens werkzaam was als hulpmachinist, terwijl de voormalige eigenaar - naar mondelinge overlevering - de bouwheer omschrijft als gepensioneerde Scheldeloods. In 1936 is de woning uitgebreid opnieuw naar ontwerp van Jan Sels. Een gevelinscriptie links boven de plint geeft de naam van de architect weer.


Burgerhuis in art deco

Waalhofstraat 24 (Antwerpen)
Burgerwoning in art-decostijl, gebouwd naar een ontwerp van de lokale architect Jan Sels uit 1928. Opdrachtgever was Henri Spillemaeckers, die woonde aan de Te Boelaerlei 94 in Borgerhout.


Burgerhuis in art-decostijl

Boekenberglei 267 (Antwerpen)
Burgerhuis in art-decostijl, gebouwd naar een ontwerp van de lokale architect Jan Sels uit 1932. Opdrachtgever was F. Caes, die woonde aan het Eksterlaar 8 in Deurne.


Herenhuis in art deco

Jan Van Rijswijcklaan 184 (Antwerpen)
Voormalig herenhuis in art deco gebouwd in opdracht van J. Hellemans, naar een ontwerp van Joseph Somers uit 1928. De rijwoning in halfopen bebouwing van het type stadsvilla, maakt vandaag deel uit van een kantoorcomplex.


Interbellumwoning

Veltwijcklaan 116 (Antwerpen)
Half vrijstaand rijhuis in nieuwe zakelijkheid, waarvoor bouwaanvraag van 1935 naar ontwerp van Jan Sels.


Meergezinswoning in art-decostijl

Jaak Embrechtsstraat 45 (Antwerpen)
Burgerwoning ontworpen in 1932 door Jan Sels, in een voor deze lokale architect zeer herkenbare stijl en als deel van een aansluitende reeks centraal in de straat. Drie traveeën brede en oorspronkelijk twee bouwlagen hoge bakstenen meergezinswoning onder plat dak, in 1932 opgetrokken voor P. De Keulenaer. In 1935 verhoogd met een bijkomende verdieping, eveneens naar ontwerp van Sels.


Meergezinswoning in eclectische stijl

Sint-Rochusstraat 47 (Antwerpen)
Meergezinswoning in eclectische stijl, gebouwd in 1928 als eigen woning en opbrengsthuis voor Norbertus Bens. Het bouwdossier vermeldt geen architect.


Sculptuur bij woonzorgcentrum

Ruggeveldlaan 26 (Antwerpen)
Vrijstaand gebeeldhouwd fries ontworpen en uitgevoerd door Aimé De Martelaere tussen circa 1961 en 1964, gesigneerd links onder. Het kunstwerk maakte oorspronkelijk deel uit van de Gemeentelijke Materniteit, naar ontwerp uit 1957 gerealiseerd door G. Aernouts, J. Aerts, J.R. Bossaerts, J. Sels en zoon.


Thema's

Ontwerper van

Karel Van de Woestijnelei

Sint-Rochusstraat (Deurne)

Van Notenstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sels [online], https://id.erfgoed.net/personen/4406 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.