Stadsarchitect van Sint-Truiden vanaf 1882. Zoon van Edmond Serrure (senior), broer van Théodore Serrure.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Stationsstraat 33 (Sint-Truiden)
Herenhuis in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van notaris Nagels, naar een ontwerp door Edmond Serrure, destijds stadsarchitect van Sint-Truiden. In de gevel gedateerd 1892.
Pastorijstraat 9 (Gingelom)
Neogotisch kerkje met omringend kerkhof, van 1892-1893, naar ontwerp van architect E. Serrure.
Hoogdorpsstraat 1 (Alken)
Gotische kerk op de plaats van een zeer oude, religieuze stichting, die tot de 11de eeuw aan Luik toebehoort.
Sint-Genovevaplein (Sint-Truiden)
Voormalige afhankelijkheid van het Sint-Servaaskapittel van Maastricht. De kerk is gelegen te midden van het kerkhof dat toegankelijk is via een bakstenen poortgebouw.
Stapelstraat 29 (Sint-Truiden)
Neoromaanse kruisbasiliek, aanleunend bij de vroeg-renaissancetoren, gelegen tussen het Sint-Maartenplein ten zuiden, de Breendonkstraat ten noorden en de Stapelstraat ten westen.
Kaulillerdorp 44 (Bocholt)
Neogotische kruisbasiliek van 1931 naar ontwerp van M. Christiaens met behouden vroeggotische westelijke toren uit de 14de eeuw van de oude kerk. De breukstenen gedeelten onder aan de toren verwijzen waarschijnlijk naar de oorspronkelijke kerk uit de 12de of de 13de eeuw.
Sint-Pieterstraat 2 (Gingelom)
Neogotische kruiskerk van 1892, naar ontwerp van architect E. Serrure; ingeplant in het dorpscentrum.
Halmaal-Dorp 27 (Sint-Truiden)
Oorspronkelijk laat-gotisch zaalkerkje door middel van twee gevelstenen op de zuidgevel gedateerd 1603; met één travee aan de westzijde vergroot, voorzien van een transept, en aangepast in neoromaanse stijl circa 1893.
St.-Petrusstraat 17 (Landen)
De kerk is een fraai voorbeeld van een door de eeuwen heen geëvolueerd plattelandskerkje, met een 16de-eeuws gotisch koor, een sacristie in Maaslandse stijl van 1723, een neogotisch schip, transept en westtoren van 1890 naar ontwerpen van de Sint-Truidense architect E. Serrure.
Naamsestraat 33 (Gingelom)
Neoclassicistische kruiskerk, opgetrokken uit baksteen met gebruik van kalksteen voor plint, deur- en vensteromlijstingen. Eénbeukig schip van vier traveeën met ingebouwde westtoren, daterend van 1839.
Pastorijstraat (Peer)
Zuidwest-noordoost georiënteerd neogotisch bedehuis van 1896-98, met toren van het vroegere bedehuis in Kempische baksteengotiek. Kerkhofkapel en -muur dateren van het einde van de 19de eeuw.
Graethempoort 3B (Borgloon)
Het begijnhof van Borgloon ontstond rondom de kapel van het Johannietershospitaal te Graethem, bij de stadspoort. Deze kapel is de begraafplaats van Lodewijk I († 1171), graaf van Loon en zijn vrouw Agnes.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Serrure [online], https://id.erfgoed.net/personen/4425 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.