Persoon

Serrure, Louis Auguste

ID
4429
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4429

Beschrijving

Vader van Edmond Serrure senior, stadsarchitect van Sint-Niklaas, en grootvader van Edmond Serrure junior, stadsarchitect van Sint-Tuiden.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Suikerrui 12 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer J.B. Geeraerts, naar ontwerp van de aannemer Winders Frères uit 1887. Winkelpui door Jules Mees uit 1911.


Geheel van neoclassicistische heren- en burgerhuizen

Komedieplaats 12-16 (Antwerpen)
Geheel gevormd door een herenhuis en twee flankerende burgerhuizen in neoclassicistische stijl, opgetrokken in opdracht van de heer L.A. Le Paige, naar een ontwerp door de architect Louis-Auguste Serrure uit 1836. De winkelpui van het linker pand werd in 1898 in opdracht van de weduwe Victor Wouters aangebracht door de architect Emile Thielens. Deze van het rechter pand door de architect Eugène Dieltiëns dateert uit 1909, in opdracht van de heer Cardon.


Neoclassicistisch herenhuis

Blindestraat 8 (Antwerpen)
Herenhuis met een traditionele kern die minstens opklimt tot de 17de eeuw. De handelaar Henri Van der Molen liet het pand in neoclassicistische stijl aanpassen met een lijstgevel naar een ontwerp door de architect Louis Auguste Serrure uit 1844. In opdracht van Charles Van den Driessche-Era voerde de aannemer Corneille Joseph Kennes in 1870 een grondige verbouwing uit.


Neoclassicistisch burgerhuis

Schuttershofstraat 48 (Antwerpen)
Neoclassistisch burgerhuis met oudere kern, tot zijn huidige vorm verbouwd in opdracht van Charles-Joseph Lereverand, naar een ontwerp door de architect Louis Serrure uit 1834. Daarbij werd een bestaand pand uitgebreid met een bijkomende verdieping en het poortrisaliet.


Parochiekerk Sint-Amandus met kerkhof

Heffen-Dorp 15 (Mechelen)
Driebeukige neogotische hallenkerk, met huidig uitzicht grotendeels uit de 19de eeuw; ingebouwde toren, waarvan de onderbouw opklimt tot de 13de-14de eeuw. Omheen de kerk ligt een omheind kerkhof.


Parochiekerk Sint-Niklaas

Gemeenteplaats 25 (Hemiksem)
Eenvoudige zuid-noordgerichte classicistische pseudo-kruisbasiliek, omringd door voormalig kerkhof, nu grasveld met enkele grafmomumenten, aansluitend bij ommuurde tuin van de pastorie.


Parochiekerk Sint-Petrus en Paulus

Sint-Paulusplein 1 (Beveren)
Niet georiënteerde kerk in uniforme neoclassicistische stijl, te midden van het dorp en omgeven door een beboomd plantsoen met oorlogsgedenkteken, ter vervanging van het vroegere kerkhof.


Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Geboorte

Koning Albertstraat 6 (Lint)
Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met mooie smeedijzeren dakruiter met klokje, van 1771.


Sint-Elisabethgasthuis

Lange Gasthuisstraat 43-45, Leopoldstraat 26, 34 (Antwerpen)
Gasthuis dat opklimt tot de 11de eeuw, waarvan de nieuwe gebouwen met kapel op de huidige locatie werden ingewijd in 1238. De gotische kapel en ziekenzaal uit de 15de eeuw behoren tot de oudste gebouwen van de instelling, die op het einde van de 16de, in de loop van de 17de, en in de eerste helft van de 19de eeuw werd uitgebreid. Neoclassicistisch poortgebouw door Louis Serrure uit 1836.


Stadspomp

Vismarkt (Lier)
Oude stadspomp van 1835 met initialen M.D.V. van de toenmalige burgemeester Mast De Vries, door de Lierse meester-steenhouwer J.J.G. Nuyens, ornamentiek naar ontwerp van Louis Auguste Serrure.


Stedelijke Centrale der Openbare Bibliotheken

Lange Nieuwstraat 105-107, Sint-Jacobsmarkt (Antwerpen)
Modern gebouw van de Stedelijke Centrale der Openbare Bibliotheken. Eertijds stond hier het geboortehuis van de kunstschilder Henri de Braekeleer.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Serrure [online], https://id.erfgoed.net/personen/4429 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.