Koningin Astridplein 26 (Antwerpen)
Egyptische tempel, overwegend bestemd voor grote Afrikaanse diersoorten, naar ontwerp van K. Servais, van 1855-56. Het gebouw moest verwijzen naar de streek van herkomst der dieren.
Koningin Astridplein 26 (Antwerpen)
Opgetrokken in 1885 door K. Servais, in 1944 verwoest door V-bom en in 1952-53 overbouwd door een namaakrotsformatie naar ontwerp van R. Landois. De drie betonnen waterbassins zijn nog oorspronkelijk.
Koningin Astridplein 26 (Antwerpen)
Oorspronkelijk voor loopvogels. Langwerpig gebouw onder plat dak met koepel, in neo-Moorse stijl naar ontwerp van K. Servais, van 1885. Zichtbare gevels volledig bezet met zeer dunne gekleurde tegels met ingewerkt gestileerd bloemmotief, hardstenen plint onderaan, dubbel bewerkt fries en gekorniste kroonlijst bovenaan.
Koningin Astridplein 26 (Antwerpen)
Roofvogelkooien, eveneens behorend tot de oudste constructies van de tuin, ontworpen door K. Servais, 1855-56 volgens midden 19de-eeuwse normen over het houden van roofvogels.
Koningin Astridplein 26 (Antwerpen)
De kern van deze volière behoort tot de meest oorspronkelijke gebouwen die we in de tuin terugvinden; ze werd ontworpen door K. Servais in 1879, doch sedertdien meermaals verbouwd. Centraal bakstenen paviljoen onder plat dak, waarrond later de buitenkooien zijn aangebouwd.
Koningin Astridplein 19-26 (Antwerpen)
De Zoo wordt aan de westzijde begrensd door Koningin Astridplein-Pelikaansstraat, waar hij achter het Centraal Station doorloopt, aan de zuidzijde door de Ploegstraat, aan de oostzijde door de westelijke huizenrij van de Ommeganckstraat en aan de noordzijde door de zuidelijke bebouwing van de Carnotstraat.
Belgiëlei 75-77 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde herenhuizen in eclectische en beaux-artsstijl, gebouwd naar een ontwerp door de architect Michel De Braey uit 1904.
Prinsstraat 17 (Antwerpen)
Laatclassicistisch burgerhuis van zes traveeën en drie bouwlagen, gebouwd in het laatste kwart van de 18de of het eerste kwart van de 19de eeuw. Volledig verbouwd omstreeks 1998, met behoud van de deuromlijsting.
Melkmarkt 5-7 (Antwerpen)
Neoclassicistisch hoekcomplex van Melkmarkt en Jezuïetenrui, samengesteld uit een vroeger burgerhuis door Charles Servais uit 1858, en een winkelhuis door Joannes Franciscus Scheepers uit 1865. Tussen 1867 en 1886 verbouwd tot de huidige vorm.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Servais [online], https://id.erfgoed.net/personen/4432 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.