Persoon

Smekens, Paul

ID
4473
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4473

Beschrijving

Paul Smekens ontwikkelde in de loop van de jaren 1930 een gematigd, zakelijk baksteenmodernisme. In die periode was de architect vooral actief in de Tentoonstellingswijk, waar hij tussen 1932 en 1935 niet minder dan veertien bouwprojecten tot stand bracht, enkele voor eigen rekening. Op twee eengezinswoningen na, betrof het uitsluitend opbrengsteigendommen, van bescheiden meergezinswoningen tot grotere appartementsgebouwen, zoals het flatgebouw gelegen aan de Camille Huysmanslaan 70-72, waar Smekens van 1936 tot 1950 resideerde.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Appartementsgebouw Debaeke-Wemaere

Volhardingstraat 58 (Antwerpen)
Appartementsgebouw opgericht aan de hoek met de Vlaamsekunstlaan naar ontwerp uit 1935 van architect Paul Smekens. Het complex is gebouwd in opdracht van Georges Debaeke-Wemaere.


Appartementsgebouw Engelen-Vuye

Tentoonstellingslaan 27, Waelrantstraat 1 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in gematigd modernisme, gesitueerd op de hoek van de Tentoonstellingslaan (noordgevel), de Waelrantstraat (zuidgevel)- en de Volhardingstraat (westgevel) naar ontwerp van Paul Smekens uit 1935 in opdracht van weduwe Frans Engelen-Vuye.


Appartementsgebouw Saveniers-Vanderhaeghe

Volhardingstraat 26 (Antwerpen)
Appartementsgebouw met winkel opgetrokken aan de hoek met de Alfred Coolsstraat in opdracht van Alfons Saveniers-Vanderhaeghe, naar ontwerp uit 1934 van architect Paul Smekens.


Appartementsgebouw Smekens

Volhardingstraat 22-24 (Antwerpen)
Appartementsgebouw met winkels opgetrokken op de hoek met de Alfred Coolsstraat in opdracht van en naar ontwerp van Paul Smekens uit 1934.


Appartementsgebouw Straehl

Doornelei 8 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in zakelijke art-decostijl, gebouwd in opdracht van François-Xavier Straehl, naar een ontwerp door de architect Paul Smekens uit 1935. Aanvankelijk waren slechts vier bouwlagen gepland, maar vier maanden na de eerste bouwaanvraag werd een tweede ingediend, voor een bijkomende vijfde bouwlaag.


Architectenwoning Paul Smekens

Della Faillelaan 63 (Antwerpen)
Villa in vroege art-decostijl, eerste eigen woning van de architect Paul Smekens, naar een ontwerp uit 1922. Smekens bouwde dit bescheiden landhuis samen met zijn eerste echtgenote Gaby Picard, met wie hij in 1917 in het huwelijk was getreden. Het echtpaar kreeg drie kinderen, waarvan het jongste werd geboren tijdens de bouw van de nieuwe woning.


Drukkerij-uitgeverij De Vos & Van der Groen, later Mercurius

Rodestraat 44 (Antwerpen)
Burgerhuis in vroege rococostijl uit het tweede tot derde kwart van de 18de eeuw, oorspronkelijk slechts drie traveeën breed, en mogelijk met een 17de-eeuwse kern. Neotraditioneel bedrijfsgebouw door Frits de Mont uit 1911 op de binnenplaats.


Eclectisch herenhuis

Van Putlei 29 (Antwerpen)
Herenhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de weduwe Wilhelm Bertrand-Duncker, naar een ontwerp door architect Daniël Rosseels uit 1908. De rijwoning in halfopen bebouwing van het type stadsvilla, met een gevelbreedte van drie ongelijke traveeën aan de straat, omvat een souterrain en twee bouwlagen onder een pseudo-mansarde.


Flatgebouw Lever

Camille Huysmanslaan 57 (Antwerpen)
Flatgebouw in modernistische stijl, in 1935 gebouwd op de oostelijke hoek van de Camille Huysmanslaan met de Ryckmansstraat naar een ontwerp van Paul Smekens.


Flatgebouw, architectenwoning Paul Smekens

Camille Huysmanslaan 70-72, Generaal Cabrastraat 1, Van Varickstraat 2 (Antwerpen)
Modernistisch complex van vier meergezinswoningen, gebouwd naar een ontwerp van architect Paul Smekens uit 1934. Nog voor de aanvang van de werken nam Smekens het bouwproject over van Weduwe Gaillot, zijn opdrachtgever. In 1936 betrokken Smekens en zijn echtgenote een appartement op de eerste verdieping van het gebouw Camille Huysmanslaan 70. Het echtpaar zou er tot 1980 wonen.


Herenhuis in beaux-artsstijl

Lange Lozanastraat 100 (Antwerpen)
Herenhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de heer Muller, naar een ontwerp door de architect Joseph Hertogs uit 1900. Het pand werd in opdracht van de toenmalige eigenaar advocaat Paul Edmond Deckers in de periode 1942-1948 door de architect Paul Smekens opgesplitst tot praktijkwoning met appartementen, en met dat doel inwendig verbouwd en verhoogd met een pseudo-mansarde.


Huis Guiette

Populierenlaan 32 (Antwerpen)
Huis Guiette, door bouwheer-bewoner Guiette Les Peupliers genoemd; puristisch gebouw dat samen met een woning in Weissenhofsiedlung te Stuttgart, de enige realisatie is van het Maison Citrohan.


Internationaal Zeemanshuis

Falconrui 21 (Antwerpen)
Hoogbouwcomplex in naoorlogs modernisme, opgetrokken door de stad Antwerpen als hotel en tehuis voor zeelieden, naar een ontwerp van de architecten Paul Smekens en Hendrik Wittocx uit 1950.


Kasteeldomein Wolvenbos

Heidestraat-Zuid 107 (Kapellen)
Zeer uitgestrekt beboomd domein met neoclassicistisch kasteel van 1919 naar ontwerp van architect P. Smekens.


Kunstenaarswoning Eugeen Yoors

Troyentenhoflaan 24 (Antwerpen)
Woning voor glazenier Eugeen Yoors, nieuwe zakelijkheid naar ontwerp van Paul Smekens, 1925.


Meergezinswoning Hellemans

Alfred Coolsstraat 27 (Antwerpen)
Modernistische driegezinswoning naar ontwerp van Paul Smekens uit 1934, opgetrokken in opdracht van Alf.-L. Hellemans, fondé pouvoir.


Meergezinswoning Tiebos

Rudolfstraat 11 (Antwerpen)
Meergezinswoning in vroeg-modernistische stijl gebouwd in opdracht van Frans Tiebos, naar een ontwerp door Paul Smekens en Carlos Van der Voodt uit 1927. De architecten waren vermoedelijk van begin 1927 tot midden 1931 geassocieerd.


Modernistisch wooncomplex

Pol de Montstraat 2-10 (Antwerpen)
Wooncomplex naar ontwerp van Paul Smekens uit 1933, in opdracht van de families Torfs, Maeyens en het echtpaar Smekens-Van Gompel zelf, dat de volledige noordzijde beslaat van het plantsoen, gevormd door de Pol de Montstraat, Alfred Coolsstraat, Volhardingsstraat en Edgard Casteleinstraat.


Résidence La France

Jan Van Rijswijcklaan 153 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in art deco, in opdracht van William Murdoch ontworpen door de architecten Jan Jacobs en Paul Smekens in 1926. Het imposante complex vormt de hoek met de Desguinlei, en werd als eerste grote flatgebouw in zijn soort aan de Jan Van Rijswijcklaan opgetrokken.


Tuinwijk Essenhout

Akkerstraat 20-62, Nieuwe Wijk 1-26 (Kapellen)
Tuinwijk met 58 woningen tussen 1921-23 gebouwd door de sociale huisvestingsmaatschappij De Nieuwe Wijk van Capellen naar ontwerp van architect Paul Smekens.


Tuinwijk Vredeburg

Kapellensteenweg 435, 439-455 (Kalmthout)
Gesticht in 1921 met algemeen plan van aanleg naar ontwerp van architect Egide Van der Paal en gemeenschapsvoorzieningen naar ontwerp van architect Paul Smekens.


Villa naar ontwerp van Paul Smekens

Drie Eikenstraat 36 (Edegem)
Villa van 1925 of 1926 naar ontwerp van P. Smekens opgetrokken in opdracht van E. Veys-Bernaerts.


Villa Neefs

Della Faillelaan 73 (Antwerpen)
Villa in vroeg-modernistische stijl gebouwd in opdracht van de industrieel Raymond Neefs, naar een ontwerp door de architect Paul Smekens uit 1926. De villa Neefs behoort tot de zeldzame, vroege uitingen van progressieve architectuur uit de jaren 1920 in de Nieuw-Parkwijk Den Brandt, tijdens dit decennium gedomineerd door de Engelse cottagestijl.


Villa Somers

Olmendreef 19 (Kapellen)
In tuin gelegen bakstenen gebouw naar ontwerp van P. Smekens in nieuwe zakelijkheid van 1928.


Villa Van Osselaer

Della Faillelaan 65 (Antwerpen)
Villa in modernistische stijl naar een ontwerp door de architect Paul Smekens uit 1936, voltooid in 1937.


Woning Berckelaers

Cederlaan 40 (Antwerpen)
Meergezinswoning in vroeg-modernistische stijl, naar een ontwerp door de architect Paul Smekens uit 1924. Opdrachtgever van dit opbrengsteigendom met oorspronkelijk drie flats was Fernand-Louis Berckelaers, beter bekend onder het pseudoniem Michel Seuphor.


Woning Bludts

Camille Huysmanslaan 67 (Antwerpen)
Modernistisch burgerhuis in halfopen bebouwing, naar ontwerp van Paul Smekens uit 1932. Opdrachtgever was Theo Bludts, een industrieel woonachtig Baron D’Hanislaan 20 in Antwerpen.


Woning Clinckers

Harmoniestraat 154 (Antwerpen)
Burgerhuis in vroeg-modernistische stijl gebouwd in opdracht van de nijveraar F. Clinckers, naar een ontwerp door Paul Smekens en Carlos Van der Voodt uit 1928. De architecten waren vermoedelijk van begin 1927 tot midden 1931 geassocieerd.


Woning Courtois-Vogels

Vlaamsekunstlaan 50 (Antwerpen)
Deze meergezinswoning opgetrokken naar ontwerp uit 1934 van architect Paul Smekens. De woning is gebouwd in opdracht van Fernand Courtois-Vogels, werkzaam als 'chef de service'.


Woning Danckaert

Volhardingstraat 32 (Antwerpen)
Modernistisch burgerhuis opgericht naar ontwerp uit 1933 van architect Paul Smekens. Het huis is gebouwd in opdracht van Frank Danckaert, die zelf aannemer was en de woning in eigen beheer gebouwd zou hebben.


Woning De Vogelaere

Thaliastraat 13-15 (Antwerpen)
Mergezinswoning in nieuwe zakelijkheid gebouwd in opdracht van de aannemer Vital De Vogelaere, naar een ontwerp door architect Paul Smekens uit 1929.


Woning Goemans-Rigole

Vlaamsekunstlaan 33 (Antwerpen)
Meergezinswoning opgericht aan de hoek met de Volhardingstraat naar ontwerp uit 1935 van architect Paul Smekens. Het pand is gebouwd in opdracht van de kleermaker Gustaaf Goemans-Rigole.


Woning Schumacher-Troop

Harmoniestraat 134 (Antwerpen)
Burgerhuis in sobere art-decostijl gebouwd in opdracht van Charlotte Schumacher en haar zoon Robert Troop, naar een ontwerp door Paul Smekens en Carlos Van der Voodt uit 1928. De architecten waren vermoedelijk van begin 1927 tot midden 1931 geassocieerd.


Woning van Laten

Jan Van Rijswijcklaan 278 (Antwerpen)
Meergezinswoning in art deco gebouwd in opdracht van Nicolaas van Laten, naar een ontwerp van architect Paul Smekens uit 1926. Het rijhuis met een natuurstenen lijstgevel van twee ongelijke traveeën, telt vier bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien).


Woning Vermunicht

Tentoonstellingslaan 36 (Antwerpen)
Meergezinswoning opgericht naar ontwerp uit 1935 van Paul Smekens. Het pand is gebouwd in opdracht van Florent Vermunicht, woonachtig te Aarschot.


Woning Voets

Jozef Hermanslei 17 (Mortsel)
Eengezinswoning met eenvoudige bakstenen lijstgevel onder pseudo-mansardedak, van 1926 naar ontwerp van architect Paul Smekens.


Woning Willems

Jan Van Rijswijcklaan 206 (Antwerpen)
Herenhuis in art deco gebouwd in opdracht van G. Willems, naar een ontwerp uit 1927 van de architecten Paul Smekens en Carlos Van der Voodt, associés tot 1931. Deze rijwoning in halfopen behoort tot het vroege oeuvre van Smekens, die zich pas in 1921 als zelfstandig architect vestigde.


Woningcomplex Smekens-Devos

Kruishofstraat 28-32 (Antwerpen)
Complex gevormd door een burgerhuis en twee meergezinswoningen in vroeg-modernistische stijl, naar een ontwerp door architect Paul Smekens uit 1926. Opdrachtgever was Jozef Smekens-Devos, voor wie het burgerhuis bestemd was als gezinswoning, en de meergezinswoningen als vastgoedinvestering.


Woningcomplex Verswijver

Arthur Goemaerelei 22-24 (Antwerpen)
Complex gevormd door een herenhuis en een meergezinswoning in zakelijke art-decostijl, gebouwd in opdracht van J. en P. Verswijver. Het ontwerp uit 1927 was één van de eerste gezamenlijke projecten van de architecten Paul Smekens en Carlos Van der Voodt.


Woningen Lehmann en Van Hulle

Korte Lozanastraat 12-14 (Antwerpen)
Twee aanpalende burgerhuizen in art-decostijl, in 1923 kort na elkaar ontworpen door de architect Paul Smekens (inscriptie), en respectievelijk gebouwd in opdracht van Edgard Lehmann en juffrouw Ev. Van Hulle. Deze woningen behoren tot de vroegste realisaties van de architect, die zich pas in 1921 zelfstandig vestigde.


Thema's

Ontwerper van

Britselei

Cederlaan

Sorbenlaan


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Smekens [online], https://id.erfgoed.net/personen/4473 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.