Architect Silvain Smis (Oostende, 1909 - 2003) is zowel in Oostende als in heel West-Vlaanderen actief. In de jaren 1930 ontwerpt hij als jonge architect tientallen woningen in een sobere stijl beïnvloed door de nieuwe zakelijkheid. Voorts geeft hij samen met andere lokale architecten de aanzet tot de hoogbouw, veelal appartementsgebouwtjes gekenmerkt door een verzorgd, sober baksteenparement. Tussen 1945 en 1955 realiseert hij in Oostende nog twee schoolgebouwen en een hele reeks woningen en appartementsgebouwen in een vormgeving die aansluit op de sobere zakelijke architectuur uit het interbellum, maar regelmatig met enkele traditionele accenten:
Smis krijgt ook belangrijke opdrachten voor (semi-)openbare gebouwen, al dan niet als resultaat van winnende wedstrijdontwerpen, onder meer het gerechtshof in Oostende (1938), het historiserende gebouw van de RTT aan Noordstraat 22-Pannestraat 1 in Veurne (1955-1956), het rusthuis Ter Linden aan de Kaaiplaats 2 in Veurne (1953-1958), het Sint-Augustinus ziekenhuis aan de Ieperse Steenweg 100 in Veurne (1958-1961), het gemeentehuis van Gistel (1960), het bejaardentehuis Het Ware Heem aan Zuiderlaan 43, Waregem (1960-1963) (gesloopt), het Huis voor Ouderen van Dagen in Oudenburg (1963-1966) en het gemeentehuis van Ichtegem (1973). Kerken die naar zijn ontwerp worden opgericht, zijn de Sint-Godelievekerk in Oostende (1939-40), de Heilig Hartkerk in Wezembeek-Oppem (1959), de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Mariakerke (1958) en de Sint-Godelievekerk in Ruddervoorde (1958).
Samen met architecten B. Christiaens, M. Colombie en G. Vallay is Smis betrokken bij het ontwerp en de oprichting van het eerste strandaccommodatiegebouw met badinstallaties en dijkhorloge aan de kust, met name het "Lido" aan de zeedijk in Oostende (1935-1936). Reminiscenties aan de vormgeving van dit in de jaren 1990 verbouwd complex zijn terug te vinden in zijn ontwerp (1953-1955) van het strandaccommodatiegebouw in Oostduinkerke.
Auteurs: Huys, Martine; Vandeweghe, Evert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Eduard De Cuyperstraat 16 (Oostende)
Appartementsgebouwtje aanleunend bij nieuwe zakelijkheid, uit jaren 1930, gesigneerd architect S.R. Smis (Oostende). Vier bouwlagen en drie traveeën onder plat dak (nok evenwijdig met straat).
Adolf Buylstraat 20 (Oostende)
Appartementsgebouw met geïntegreerd winkelpand in de stijl van de nieuwe zakelijkheid, voorheen zogenaamd Au Grand Chic. Opgetrokken volgens kadaster in 1934 en gesigneerd "S.R. SMIS ARCHITECT" (Oostende) boven de private ingang, zijde Christinastraat.
Eduard De Cuyperstraat 11A (Oostende)
Burgerhuis aanleunend bij zowel de art-decostijl als de nieuwe zakelijkheid, gesigneerd "S.R. SMIS ARCHITECTE" in erker. Gebouwd in 1933 als eigen woonhuis van architect Silvain Smis (Oostende).
Holstraat 50 (Waregem)
Voormalig bejaardentehuis "Het Ware Heem" gelegen op de hoek met de Zuiderlaan en sinds 1963 het 19de-eeuwse "Hospice Saint Joseph" vervangend.
Oude Gistelseweg 29-33 (Oudenburg)
Toegang via deels gekasseide dreef met paardenkastanjes. Kleine bakstenen pijlers aan de toegang, rechts met naastgelegen schuin aflopend bakstenen muurtje en naambord. Complex bestaande uit landhuis met voorliggende tuin met waterputten, hovenierswoningen. Ten noorden klein parkje in landschappelijke stijl met vijver, tuinbrug en kunstmatig heuveltje, in gebruik als reigerreservaat. Verschillende oude parkbomen. Ten oosten hoeve met boerenhuis, wagenhuis- en stalvleugel, zomerhuis met bakhuis en losstaande schuur en hangar. Erf afgesloten door hek met gecementeerde hekpijlers Moestuin met koude bakken, boomgaard met fruitmuur en afsluitingshaag. Duiven- en hondenhokken.
Golfstraat 39 (Bredene)
Breedhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder plat dak, in pakketbootstijl, gesigneerd architect S.R. Smis (Oostende) en volgens bouwaanvraag van 1934. Baksteenbouw met gecementeerde bovenverdieping; typerende betegeling onder meer voor de onderdorpels en het portaal, keienbepleistering en verglaasde daklijst. Boven de kroonlijst uittorenende kokervormige uitbouw. Aansluitend breed afgerond balkon boven erker met uitgespaard portaal links.
Sterrestraat 40 (Koekelare)
Burgerhuis volgens het kadaster in 1934 gebouwd door "Deprinee-Vanoverbeke Eduard, marktkramers, Couckelare". De aansluitende garage onder plat dak is reeds vermeld bij de mutatie van 1934. Het pand is gesigneerd in de plint door platen in blauwe hardsteen, links: "S.R. SMIS, BOUWMEESTER OOSTENDE", rechts de aannemer uit Koekelare.
Heilig-Hartplein 7-8 (Oostende)
Modernistisch getint enkelhuis uit interbellum, gesigneerd architect S.R. Smis (Oostende). Drie bouwlagen en drie onregelmatige traveeën onder plat dak. Geknikt bakstenen gevelfront met horizontaliserende raamregisters.
Zandvoordsestraat 28 (Oudenburg)
Dubbelhuis van de jaren 1950 naar ontwerp van Silvain Robert Smis (gesigneerd naast poort) in een typische stijl voor die tijd.
Zwaluwenstraat 101-105 (Oostende)
Vrij homogeen, modernistisch getint ensemble met enkelhuizen en twee kleine appartementsgebouwen, uit interbellum; signatuur architect A. Loncke (Oostende) voor nummer 97 en architect S.R. Smis (Oostende) voor nummers 101, 103. Bakstenen gevelfront met twee à drie bouwlagen.
Grote Markt 9 (Veurne)
Eertijds gebouw van de nachtwacht, heden Kamer voor Handel en Nijverheid; gelegen op zuidoostelijke markthoek bij Appelmarkt. Gebouwd in 1636 op kosten van de kasselrij. Herstellingswerken eind 19de eeuw onder leiding van architect J. Vinck (Veurne). Restauratie in 1967-1968 onder leiding van architect S. Smis (Oostende) voornamelijk met betrekking tot huistoren.
Hoogstraat 1 (Gistel)
Gemeentehuis, sinds eind jaren 1990 muziekschool en cultureel centrum, gebouwd in 1960 naar ontwerp van bouwmeester S.R. Smits.
Dr.Bruwierplein 1 (Ichtegem)
Gebouwd in 1973 naar ontwerp van de Oostendse architect Silvain Smis, op de plaats van de onteigende "Bruwiersteeg". Gelegen op perceel volledig omgeven door straten, omgevend plantsoen, onder meer met berkenbomen.
Canadaplein 1A (Oostende)
In 1935-1936 wordt een nationale architectuurwedstrijd uitgeschreven voor de bouw van een gerechtshof op het stadsterrein tussen de Euphrosina Beernaertstraat en de Vindictivelaan. Tot dan toe waren deze diensten ondergebracht in enkele panden in de Witte Nonnenstraat.
Sint-Sebastiaansstraat 19 (Oostende)
Handels- en appartementsgebouw in nieuwe zakelijkheid uit de jaren 1930, naar ontwerp van de Oostendse architect S.R. Smis. Hoekpand van één travee + afgeronde hoektravee + één travee en vier bouwlagen onder plat dak.
Alfons Pieterslaan 1B-C (Oostende)
Handels- en appartementsgebouwtje aanleunend bij nieuwe zakelijkheid, uit jaren 1930, gesigneerd architect S.R. Smis (Oostende) in de plint. Vier bouwlagen onder plat dak.
Albertlaan 44 (Wezembeek-Oppem)
Complex gelegen in het uiterste zuiden van de gemeente, eerste bebouwing kadastraal geregistreerd in 1908, verdere uitbreidingen in de 20ste en de 21ste eeuw.
Groentemarkt 3, Kapucijnenstraat 2 (Oostende)
Voormalig hotel zogenaamd "La ville de Gand" naar ontwerp van de Franse architect A. Chambon, later "HOTEL DE GAND ET D'ALBION", ook "ALBION PALACE", zie opschrift in gevelfront. Momenteel handels- en appartementsgebouw van zes + twaalf traveeën (zijde Kapucijnenstraat) en zes bouwlagen onder plat dak uit het interbellum. Renovatie in 1949 onder leiding van architect S.R. Smis (Oostende).
Zeedijk-Heist 291 (Knokke-Heist)
Hotel gebouwd in 1927 en nu nog één van de weinige hotels op de Zeedijk. Monumentaal pand met lijstgevels van vier bouwlagen en negen + vijf traveeën. Gecementeerde pilastergevel met verzorgde art-deco-ornamentiek.
Heilig-Hartlaan 15 (Oostende)
Art-decogetint enkelhuis uit interbellum, gesigneerd architect S.R. Smis (Oostende). Drie bouwlagen onder mansardedak (nok evenwijdig met straat; kunstleien, mechanische pannen). Bakstenen lijstgevel met accentuerend gebruik van simili; arduinen plint.
Lijsterbeslaan (Oostende)
Georiënteerde basilicale kerk met gestileerde neogotische en neoromaanse invloed naar ontwerp van architect S.R. Smis (Oostende) van 1956-1959. Betonskelet bekleed met onregelmatige, meerkleurige natuursteen. Zadel-, lessenaars- en platte daken met tichelen, tentdak toren en doopkapel met koperen bekleding.
Nieuwpoortsesteenweg (Oostende)
Georiënteerde, sobere zaalkerk haaks op hoek Goedheid-/Overvloedstraat; laatstgenoemde inspringend ten opzichte van rooilijn Nieuwpoortsesteenweg waardoor als het ware voorplein ontstaat.
Torhoutsestraat 304-306 (Oostkamp)
Parochiekerk van de wijk Balie Brugge. Georiënteerde, basilicale kerk met gestileerde neogotische en neoromaanse invloed naar ontwerp van de Oostendse architect S. Smis van 1958-1959. De pastorie wordt gebouwd in 1938. Art-decogetint dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met zwarte, Vlaamse pannen en op een plint van donkeroranje baksteen.
Leopold II-laan 17 (Oostende)
Appartementsgebouw van 1939-1940, in nieuwe zakelijkheid naar ontwerp van architect S.R. Smis. Markant volume, naar verluidt de eerste, en toen opzienbarende hoogbouw met acht bouwlagen te Oostende.
Vrijgeweidestraat 2, 2A (Oostkamp)
School, bestaande uit twee in een L-vorm gelegen klassenvleugels met in de oksel een ruime, ommuurde speelplaats. In de late jaren 1930 laat de kerkfabriek van de Sint-Godelieveparochie een noodkerk/feestzaal bouwen naar een ontwerp van de architect Jan Callant. In 1955 wordt de aanpalende L-vormige vleugel gebouwd, naar een ontwerp van de architect S. Smis. In 1959 laat de kerkfabriek de noodkerk verbouwen tot feestzaal.
Velodroomstraat 11 (Oostende)
Enkelhuis aanleunend bij nieuwe zakelijkheid, uit interbellum, in arduinen plint gesigneerd architect Silvain Robert Smis (Oostende) en aannemer G. Deman (Oostende). Drie bouwlagen en twee traveeën onder plat dak (nok evenwijdig met straat).
Zeedijk 442A (Koksijde)
Het strandaccommodatiecomplex met omlopend betegeld terras, betonnen keermuurtjes en flankerende trappartijen heeft een uurwerktoren met verlichting, badsein, temperatuuraanwijzing en een onderbouw waarin een krantenkiosk wordt voorzien. Het ontwerp uit 1953 is van de Oostendse architect Silvain Smis.
Tennispad 4 (Knokke-Heist)
Villa in art-decostijl van 1933 naar ontwerp van architect Sylvain Robert Smis (Oostende). Deels gecementeerde baksteenbouw met verzorgd voegwerk en decoratief metselverband. Typerende afgeronde erker boven inkom, was oorspronkelijk gewoon balkon. Relingen later vervangen door gefumeerd glas.
Grote Markt 1 (Veurne)
Het oude Vleeshuis op de noordelijke marktzijde werd in 1609 afgebroken. In 1615 bekostigde de kasselrij de bouw van het Vleeshuis op de oostelijke marktzijde, op de rechter hoek bij de Ooststraat.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Smis [online], https://id.erfgoed.net/personen/4485 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.