Oudste zoon van architect Henri Smits en vader van aannemer Leo Smits en architect Hendrik Smits.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Korte Gasthuisstraat 31 (Antwerpen)
Huis zogenaamd "De gulden mortier", in traditionele bak- en zandsteenstijl met behouden winkelinterieur uit de jaren 1930.
Brusselstraat 45 (Antwerpen)
Biscuiterie Parein is sinds 1895 gevestigd op het Zuid, op het driehoekige bouwblok tussen de Brussel-, de Ieper- en de Montignystraat. De gebouwen, die momenteel bijna het volledige bouwblok innemen, werden in verschillende fases opgetrokken door architecten H. Smits en zijn zoon Jan (vanaf 1915).
Van Putlei 20 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van de weduwe Ludwig Hoeckle-Bertrand, naar een ontwerp door architect Henri Thielens uit 1908. De rijwoning met een gevelbreedte van drie traveeën, telt een souterrain en drie bouwlagen onder een mansardedak (leien).
Lange Nieuwstraat 94 (Antwerpen)
Het voormalige hotel Arnould du Bois de Vroylande, dat in kern opklimt tot de 16de en 17de eeuw, en tijdens het tweede kwart van de 18de eeuw werd heropgebouwd door Jan Pieter van Baurscheit de Jonge, herbergt sinds 1834 het Instituut Dames van het Christelijk Onderwijs. Het complex werd in de loop van de 19de eeuw uitgebreid met schoolvleugels, gedeeltelijk verwoest door een V2-bom in 1944, en heropgebouwd door Jan Smits in 1949-1952.
Ommeganckstraat 1 (Antwerpen)
Modernistisch appartementsgebouw van acht bouwlagen op de hoek van Ommeganckstraat en Carnotstraat, gebouwd in opdracht van de gebroeders Van Noten, naar een ontwerp door de architecten Rik Maes en Jan Smits uit 1935.
Kasteelpleinstraat 17-31 (Antwerpen)
De school werd rond 1929 ontworpen in een late art-decostijl door de bouwmeesters Jef Huygh, Jan Smits en Flor Van Reeth. Voor de gevelafwerking waren beeldhouwers Jan Poels en Rik Sauter bepalend. De kapel is een ontwerp van Flor Van Reeth, Eugeen Yoors en Rie Haan.
Maarschalk Gérardstraat 18 (Antwerpen)
Laatclassicistisch herenhuis in zijn huidige vorm te dateren in het eerste kwart van de 19de eeuw, achtereenvolgens eigendom van de families Van Asten en Grisar. Sinds 1928 huisvest het gebouw de Sint-Lutgardisschool, verbouwd en uitgebreid door de architecten Jan Smits en Flor Van Reeth.
Markgravestraat 14 (Antwerpen)
Traditioneel herenhuis van vier traveeën en oorspronkelijk twee bouwlagen, door middel van muurankers gedateerd 1567. De derde bouwlaag van de voorbouw werd toegevoegd tijdens de late 18de of de vroege 19de eeuw.
Augustijnenstraat 9-11 (Leuven)
Voorheen een ruim pand met enkelhuisopstand minstens opklimmend tot het begin van de 19de eeuw - doch in kern mogelijk zelfs ouder - dat in 1932 door architect J. Smits werd opgesplitst in twee enkelhuizen.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Smits [online], https://id.erfgoed.net/personen/4488 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.