Persoon

Snoeck, Ernest

ID
4497
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4497

Beschrijving

Snoeck was actief op verschillende terreinen. Van zijn hand kennen we burgerhuizen, winkels, villa’s, werkmanswoningen, en uitbreidings- en veranderingswerken in Gent en omgeving. Voor burgerhuizen zien we voornamelijk ontwerpen in een sobere art deco en gematigd modernisme terugkomen, terwijl zijn ontwerpen voor villa’s eerder geïnspireerd zijn op Engels landhuizen. Elementen die vaak in zijn ontwerpen terugkomen zijn afgeronde erkers, in zijn latere werk het gebruik van gele glazuurstenen in de gevels, en de voorliefde voor glasramen aangebracht in de bovenste geledingen van de ramen of in de traphal.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Art-decoburgerhuis

Wolterslaan 127 (Gent)
Dit burgerhuis in art deco werd in 1932 ontworpen door architect Ernest Snoeck, zijn naam is vermeld in een gevelsteen. De opdrachtgever was R. Vercuysse. Het gevelontwerp is onderverdeeld in twee traveeën, waarbij in de smalle deurtravee rechts glas-in-loodpanelen bewaard zijn.


Art-decoburgerhuis

Wolterslaan 121 (Gent)
Dit burgerhuis in art deco werd in 1939 ontworpen door architect Ernest Snoeck, zoals ook vermeld in de gevelsteen. De opdrachtgever was J. Matthijs. De rijwoning telt drie bouwlagen onder een plat dak. Het gevelontwerp is duidelijk verticaal in twee verschillend vormgegeven traveeën opgedeeld. In de deurtravee is glas in lood bewaard.


Burgerhuis

Land van Waaslaan 145 (Gent)
Deze burgerwoning in art-decostijl werd in 1930 ontworpen door architect Ernest Snoeck, die in de parallelle Reginald Warnefordstraat 44 in Sint-Amandsberg woonde. De opdrachtgever was Robert Callewaert, eveneens vlakbij wonend in de Reginald Warnefordstraat 22.


Burgerhuis

Victor Braeckmanlaan 44 (Gent)
Deze burgerwoning in uitgesproken art-decostijl werd in 1932 ontworpen door architect Ernest Snoeck, die in de nabijgelegen Reginald Warnefordstraat 44 in Sint-Amandsberg woonde. De opdrachtgever was tolbeambte Alfons Cruyssaert, eveneens vlakbij wonend in de Land Van Waaslaan 6.


Burgerhuis

Wolterslaan 119 (Gent)
Dit burgerhuis in art deco werd in 1939 ontworpen door architect Ernest Snoeck, zoals vermeld in de gevelsteen. De opdrachtgever was Regina Van Damme. De rijwoning met een bakstenen lijstgevel telt drie bouwlagen onder een uitkragend plat dak, langs weerszijden ondersteund door twee getrapte consoles.


Burgerhuis

Wolterslaan 111-113 (Gent)
Dit burgerhuis in art deco werd in 1935 ontworpen door architect Ernest Snoeck (naamsteen en bouwaanvraag). De bouwaanvraag werd ingediend door de kinderen Hoffman. De rijwoning telt drie bouwlagen onder een pannen zadeldak en heeft een lijstgevel opgebouwd uit geel baksteenparement.


Burgerhuis in art-decostijl

Pastoorshoek 24 (Evergem)
Alleenstaand bakstenen huis in art-decostijl met mooie glasramen in de deurtravee. Een gevelsteentje vermeldt Ernest Snoeck bouwkundige Sint-Amandsberg.


Burgerhuis in art-decostijl naar ontwerp van Ernest Snoeck

Sportstraat 398 (Gent)
Rijhuis met drie bouwlagen en plat dak, gesigneerd op een faiencetegeltje links van de deur "Er. Snoeck bouwkundige Warnefordstraat St. Amandsberg", volgens bouwaanvraag van 1937.


Burgerhuis in art-decostijl naar ontwerp van Ernest Snoeck

Sportstraat 396 (Gent)
Rijhuis in art-decostijl met drie bouwlagen en plat dak, gesigneerd "Er. Snoeck, arch", volgens bouwaanvraag van 1937. Het belendend pand nummer 398 is van dezelfde architect opgetrokken in een gelijkaardige decoratieve baksteenarchitectuur.


Burgerhuis in neotraditionele stijl

Victor Braeckmanlaan 155 (Gent)
Deze half vrijstaande burgerwoning in neotraditionele stijl werd in 1937 door architect Ernest Snoeck ontworpen. Opdrachtgever was Edmond Burms, postbediende van beroep.


Burgerhuis naar ontwerp van E. Snoeck

Sint-Denijslaan 149-153 (Gent)
Rijhuis in zakelijke baksteenarchitectuur gesigneerd "Ern. Snoeck, architecte, Mt St Amand (Gand)" en "Th. De Clerck, entrepreneur, Mt St Amand (Gand)", volgens bouwaanvraag van 1933. Enkelhuis met drie bouwlagen en plat dak.


Burgerhuis naar ontwerp van Ernest Snoeck

Sportstraat 454-458 (Gent)
Oorspronkelijk burgerhuis van drie bouwlagen, nu met drie flats, afgedekt door een plat dak, naar een ontwerp van architect Ernest Snoeck (Sint-Amandsberg) van 1936.


Burgerhuis ontworpen door Ernest Snoeck

Duifhuisstraat 57-61 (Gent)
Oorspronkelijk burgerhuis van drie bouwlagen, nu met drie flats, afgedekt door een plat dak, gebouwd in opdracht van Oct. Dierick naar een ontwerp van architect Ernest Snoeck (Sint-Amandsberg) van 1936. Gerenoveerde gevel met typische art-deco-kenmerken.


Burgerhuizen

Victor Braeckmanlaan 179-181 (Gent)
Deze twee burgerwoningen werden in 1936 door architect Ernest Snoeck als een ensemble in vooruitstrevende modernistische stijl ontwerpen, in opdracht van Andreas Pollet.


Rijhuis ontworpen door Ernest Snoeck

Koning Albertlaan 218 (Gent)
Burgerhuis gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1932 naar ontwerp van architect Ernest Snoeck en uitgevoerd door aannemer C. Persoons, in opdracht van J. Bresous. De gevel is rechts bovenaan de pui gesigneerd met “Er. Snoeck / Bouwkundige”. Rijhuis opgevat als een enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een pseudo-mansardedak.


Twee winkelhuizen

Distelstraat 2-6 (Gent)
Ensemble van twee wooneenheden met winkelfunctie, gelegen op de hoek van de Patijntjestraat en de Distelstraat, volgens de bouwaanvraag van 1935 naar ontwerp van architect Ernest Snoeck in opdracht van Alice De Donckere.


Villa

Merendreedorp 52 (Deinze)
Villa horend bij een bloemisterij gebouwd in de jaren 1920, volgens een gevelsteentje naar ontwerp van Ernest Snoeck, opgetrokken uit gele baksteen met invloed van de cottagestijl.


Thema's

Ontwerper van

Paul Fredericqstraat

Reginald Warnefordstraat

Victor Braeckmanlaan