Snoeck was actief op verschillende terreinen. Van zijn hand kennen we burgerhuizen, winkels, villa’s, werkmanswoningen, en uitbreidings- en veranderingswerken in Gent en omgeving. Voor burgerhuizen zien we voornamelijk ontwerpen in een sobere art deco en gematigd modernisme terugkomen, terwijl zijn ontwerpen voor villa’s eerder geïnspireerd zijn op Engels landhuizen. Elementen die vaak in zijn ontwerpen terugkomen zijn afgeronde erkers, in zijn latere werk het gebruik van gele glazuurstenen in de gevels, en de voorliefde voor glasramen aangebracht in de bovenste geledingen van de ramen of in de traphal.
Aanvulling oeuvre van deze architect buiten inventarisproject:
- Koersenstraat 44, Gent (1935).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Wolterslaan 127 (Gent)
Dit burgerhuis in art deco werd in 1932 ontworpen door architect Ernest Snoeck, zijn naam is vermeld in een gevelsteen. Het gevelontwerp is onderverdeeld in twee traveeën, waarbij in de smalle deurtravee rechts glas-in-loodpanelen bewaard zijn.
Wolterslaan 121 (Gent)
Dit burgerhuis in art deco werd in 1939 ontworpen door architect Ernest Snoeck, zoals ook vermeld in de gevelsteen. De rijwoning telt drie bouwlagen onder een plat dak. Het gevelontwerp is duidelijk verticaal in twee verschillend vormgegeven traveeën opgedeeld. In de deurtravee is glas in lood bewaard.
Land van Waaslaan 145 (Gent)
Deze burgerwoning in art-decostijl werd in 1930 ontworpen door architect Ernest Snoeck, die in de parallelle Reginald Warnefordstraat 44 in Sint-Amandsberg woonde. De burgerwoning telt twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak, afgewerkt met leien en met centrale dakkapel.
Victor Braeckmanlaan 44 (Gent)
Deze burgerwoning in uitgesproken art-decostijl werd in 1932 ontworpen door architect Ernest Snoeck. De burgerwoning telt één brede travee en drie bouwlagen onder plat dak. De lijstgevel is opgebouwd uit met pleisterwerk verlevendigd oranje baksteenparement op een blauwe hardstenen plint.
Wolterslaan 119 (Gent)
Dit burgerhuis in art deco werd in 1939 ontworpen door architect Ernest Snoeck, zoals vermeld in de gevelsteen. De rijwoning met een bakstenen lijstgevel telt drie bouwlagen onder een uitkragend plat dak, langs weerszijden ondersteund door twee getrapte consoles.
Wolterslaan 111-113 (Gent)
Dit burgerhuis in art deco werd in 1935 ontworpen door architect Ernest Snoeck, zie naamsteen en bouwaanvraag. De rijwoning telt drie bouwlagen onder een pannen zadeldak en heeft een lijstgevel opgebouwd uit geel baksteenparement.
Pastoorshoek 24 (Evergem)
Alleenstaand bakstenen huis in art-decostijl met mooie glasramen in de deurtravee. Een gevelsteentje vermeldt Ernest Snoeck bouwkundige Sint-Amandsberg.
Sportstraat 398 (Gent)
Rijhuis met drie bouwlagen en plat dak, gesigneerd op een faiencetegeltje links van de deur: Er. Snoeck bouwkundige Warnefordstraat St. Amandsberg, volgens bouwaanvraag van 1937. De vormgeving behoort tot de art deco en vertoont verwantschap met de zogenaamde Bootstijl door de afgeronde erker, het balkon met buisleuningen en verwijzing naar de vlaggenmast. Het belendend pand nummer 396 is van dezelfde architect.
Sportstraat 396 (Gent)
Rijhuis in art-decostijl met drie bouwlagen en plat dak, gesigneerd: Er. Snoeck, arch, volgens bouwaanvraag van 1937. Het belendend pand nummer 398 is van dezelfde architect opgetrokken in een gelijkaardige decoratieve baksteenarchitectuur. De vormgeving behoort tot de art deco en vertoont verwantschap met de zogenaamde Bootstijl in de afgeronde erker, balkon met buisleuningen en patrijspoortvensters.
Victor Braeckmanlaan 155 (Gent)
Deze half vrijstaande burgerwoning in neotraditionele stijl werd in 1937 door architect Ernest Snoeck ontworpen. De half vrijstaande bebouwing met naastliggend tuintje telt twee ongelijke traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak. Een laag metalen tuinhekje met geometrische vormgeving en bepleisterde stijl met bolornament geeft toegang tot de achterliggende tuin.
Sint-Denijslaan 149-153, 153A-B (Gent)
Rijhuis in zakelijke baksteenarchitectuur, volgens bouwaanvraag van 1933. Enkelhuis met drie bouwlagen en plat dak. Iets uitspringende bovenverdieping met verticaal beklemtoond trappenhuis verlicht door smalle vensters met art-deco-glas in lood.
Sportstraat 454-458 (Gent)
Oorspronkelijk burgerhuis van drie bouwlagen, nu met drie flats, afgedekt door een plat dak, naar een ontwerp van architect Ernest Snoeck van 1936.
Duifhuisstraat 57-61 (Gent)
Oorspronkelijk burgerhuis van drie bouwlagen, nu met drie flats, afgedekt door een plat dak, gebouwd in opdracht van Oct. Dierick naar een ontwerp van architect Ernest Snoeck van 1936. Gerenoveerde gevel met typische art-deco-kenmerken.
Koning Albertlaan 218 (Gent)
Burgerhuis gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1932 naar ontwerp van architect Ernest Snoeck en uitgevoerd door aannemer C. Persoons, in opdracht van J. Bresous. De gevel is rechts bovenaan de pui gesigneerd. Rijhuis opgevat als een enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een pseudomansardedak.
Victor Braeckmanlaan 179-181 (Gent)
Deze twee burgerwoningen werden in 1936 door architect Ernest Snoeck als een ensemble in vooruitstrevende modernistische stijl ontworpen. Het sterk symmetrisch opgebouwde ensemble bestaat uit twee identieke burgerwoningen van twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak, die in elkaars spiegelbeeld opgebouwd zijn.
Merendreedorp 52 (Deinze)
Villa horend bij een bloemisterij gebouwd in de jaren 1920, volgens een gevelsteentje naar ontwerp van Ernest Snoeck, opgetrokken uit gele baksteen met invloed van de cottagestijl.
Distelstraat 2-6 (Gent)
Ensemble van twee wooneenheden met winkelfunctie, gelegen op de hoek van de Patijntjestraat en de Distelstraat, volgens de bouwaanvraag van 1935 naar ontwerp van architect Ernest Snoeck in opdracht van Alice De Donckere. Gedeeltelijk onderkelderd hoekpand in romantisch kubisme van drie bouwlagen hoog en tweemaal drie traveeën breed met daartussen een afgekante hoektravee met afgeronde hoeken, onder een plat dak.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Snoeck [online], https://id.erfgoed.net/personen/4497 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.