Persoon

Somers, Frans

ID
4517
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4517

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Gemeentehuis van Beigem, onderwijzerswoning en school

Beigemsesteenweg 373 (Grimbergen)
Voormalig gemeentehuis en tevens woning van de hoofdonderwijzer en school, gebouwd in 1865 naar ontwerp van provinciaal architect L. Spaak. Eclectisch breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen met haaks op de achtergevel een vierkant volume van één bouwlaag en drie traveeën onder een zadeldak.


Gemeentelijke lagere en kleuterschool

Gemeentehuisstraat 1 (Grimbergen)
Gemeentelijke lagere en kleuterschool uit het midden van de 20ste eeuw volgens de gevelsteen naar ontwerp van architect Fr. Somers (Beigem) en met toezicht van architect L. De Ridder (zie linker gevelsteen) als uitbreiding van oude klaslokalen aan het voormalige gemeentehuis.


Gemeentelijke lagere en kleuterschool

Molenstraat 14 (Grimbergen)
Schoolgebouw in typische functionele schoolarchitectuur uit het midden van de 20ste eeuw met vage reminiscenties aan de zakelijke baksteenstijl, naar ontwerp van architect Fr. Somers van circa 1950; in 1963 met een tweede bouwlaag verhoogd.


Klooster en Vrije Katholieke Meisjesschool

Dorpsstraat 24 (Grimbergen)
De school werd gesticht in 1884 door toedoen van pastoor Ronsmans, het onderwijs werd verstrekt door de zusters van de Heilige Vincentius à Paulo van Opwijk. Oorspronkelijk klooster van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag van 1885 en een schoolgebouw in de tuin.


Onze-Lieve-Vrouw van Beigemkapel

Molenstraat zonder nummer (Grimbergen)
Kapel, opgetrokken in 1946 naar ontwerp van architect Fr. Somers ter vervanging van een oudere kapel op dezelfde plaats.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Zevensterre zonder nummer (Grimbergen)
Georiënteerde, longitudinale kruiskerk met uitspringende westtoren gesitueerd op een van oost naar west licht hellend terrein. Het met gras begroeid kerkhof bevat nog enkele grafstenen en -kruisen uit de 17de tot begin 20ste eeuw.


Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie

Zevensterre 4 (Grimbergen)
Pastorie uit het derde kwart van de 19de eeuw in eclectische stijl met uitgesproken neotraditionele inslag naar ontwerp van provinciale architect G. Hansotte.