De Antwerpse architect Joseph (Jos) Somers startte zijn carrière vermoedelijk begin jaren 1920 en bleef minstens tot het einde van de jaren 1950 actief. Voor zijn residentiële ontwerpen lijkt Somers tot het einde van het interbellum te hebben vastgehouden aan een behoudende koers, met realisaties in vooral beaux-artsstijl of art deco zoals de halfopen woning voor ingenieur Williame. Tegelijk toonde Somers zich vanaf de jaren 1930 in dienst van het bedrijfsleven als een eigentijdse en vooruitstrevende architect, met realisaties zoals het handelsgebouw voor fruitimporteur Léon Van Parijs (LVP) in de Zeevaartstraat (1935), één van de belangrijkste uitingen van internationaal georiënteerde art deco in Antwerpen. Verder realiseerde Somers in Antwerpen tijdens de jaren 1930 een tiental appartementsgebouwen in art deco of modernistische stijl, en vanaf eind jaren 1940 tot eind jaren 1950 zelfs een vijfentwintigtal; deze naoorlogse groep echter in een weinig opvallende en conventionele architectuur, conform aan de toen gangbare bouwprogramma’s.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Frankrijklei 78 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in art-decostijl opgetrokken in opdracht van de weduwe Clémentine Jokl-Hamspohn, naar een ontwerp door de architect Joseph Somers uit 1937. De familie Hamspohn betrok minstens sinds 1913 een herenhuis op dit perceel, dat voor het nieuwbouwproject werd gesloopt.
Ryckmansstraat 12 (Antwerpen)
Halfvrijstaand burgerhuis in art-decostijl, gebouwd in 1935 als eigen woning voor ingenieur L.J. Williame naar een ontwerp van architect Joseph Somers uit 1934. De woning is één van de eerste realisaties in de Ryckmansstraat. Bij de vergunning van de werken eind december 1934, waren de straat en riolering nog niet aangelegd.
Zeevaartstraat 1 (Antwerpen)
Veilinggebouw opgericht op initiatief van de verenigde handelaars in exotisch fruit Gérard Koninckx Frères, Fruitbrokers Spiers & White, Léon Van Parys en Valenciana. Het ontwerp door Vincent Cols, Jules De Roeck, Alfred Portielje en Joseph Somers dateert uit 1935-1936.
Generaal Lemanstraat 35 (Antwerpen)
Burgerhuis in sobere art-decostijl gebouwd in opdracht van A. Smekens, naar een ontwerp door de architect Joseph Somers uit 1927. Met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën, telt de rijwoning drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde.
Van Notenstraat 11 (Antwerpen)
Quasi half vrijstaande woning met garage in cottagestijl, gebouwd namens Marcel Simons, naar ontwerp van Jos Somers uit 1932.
Ankerrui 3, Godefriduskaai 38, Zeevaartstraat 3 (Antwerpen)
Handelsgebouw in art deco opgetrokken in opdracht van de firma Léon Van Parys, naar een ontwerp van architect Joseph Somers uit 1935. Deze groothandel in exotisch fruit werd opgericht in 1924. Onder de merknaam LVP of Elvepe importeerde het bedrijf vooral citrusvruchten uit Spanje en bananen uit Belgisch Congo.
Jan Van Rijswijcklaan 184 (Antwerpen)
Voormalig herenhuis in art deco gebouwd in opdracht van J. Hellemans, naar een ontwerp van Joseph Somers uit 1928. De rijwoning in halfopen bebouwing van het type stadsvilla, maakt vandaag deel uit van een kantoorcomplex.
Jan Van Rijswijcklaan 186 (Antwerpen)
Herenhuis in sobere art deco gebouwd in opdracht van John Pieters, naar een ontwerp van architect Joseph Somers (inscriptie) uit 1926. De rijwoning in halfopen bebouwing van het type stadsvilla, omvat twee bouwlagen en een pseudo-mansarde (leien).
Jan Van Rijswijcklaan 208 (Antwerpen)
Herenhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Louis Pieters, naar een ontwerp van architect Joseph Somers uit 1939 (gevelsteen). Het gebouw omvat twee bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien), en is opgetrokken in baksteenmetselwerk met knipvoegen en natuursteen.
Jan Van Rijswijcklaan 122 (Antwerpen)
Voormalig herenhuis in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van de weduwe Odile Geelhand-Meyers, naar een ontwerp van architect Eugène Dieltiëns uit 1911. Het gebouw werd in 1941 door architect Joseph Somers opgedeeld in appartementen en met een bijkomende verdieping verhoogd, in opdracht van de nieuwe eigenaar weduwe Léon Van Parijs.
Schuttershofstraat 9 (Antwerpen)
Kantoorgebouw in beaux-artsstijl, in twee fasen opgetrokken in opdracht van de ondernemer of bankier Louis Vandevelde, bestuurder van de in 1904 opgerichte Financière Anversoise. Oorspronkelijk gebouw naar een ontwerp door de architecten Jean Baptiste en Emile Vereecken uit 1904; uitbreiding door zoon Emile Vereecken uit 1912.
Carnotstraat 43 (Antwerpen)
Modernistisch appartementsgebouw van zeven bouwlagen op de hoek van Carnotstraat en Dambruggestraat, naar een ontwerp van Joseph Somers uit 1935.
Bisschopstraat 1 (Antwerpen)
Modernistisch appartementsgebouw van zeven bouwlagen op de hoek van Carnotstraat en Bisschopsstraat, naar ontwerp van Joseph Somers uit 1935.
Frankrijklei 133A, Lange Leemstraat 2-4 (Antwerpen)
Modernistisch appartementsgebouw opgetrokken in opdracht van de naamloze maatschappij Union Mobilière et Immobilière, naar een ontwerp door de architecten Jean-Jules Eggericx en Joseph Somers uit 1934.
Italiëlei 241 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in art-decostijl naar een ontwerp door de architect Jos. Baeyens uit 1938. Opdrachtgever was de Belgische tak van de Rotterdamsche Verzekering Sociëteiten (R.V.S.), een van oorsprong Nederlandse levensverzekeringsmaatschappij opgericht in 1838.
Prins Umbertolaan 8 (De Haan)
Villa naar verluidt gebouwd naar een ontwerp van architect Jos Somers en geregistreerd in het kadaster in 1954. Aansluitend bij de regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Somers [online], https://id.erfgoed.net/personen/4519 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.