Persoon

Speybrouck, Jos

ID
4539
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4539

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Klooster van de grauwzusters

Nonnenstraat 1 (Roeselare)
Huidig gebouwencomplex uit de 16de, 17de, 18de, 19de en 20ste eeuw. Vleugel aan Grote Markt: voormalige herberg Den Gouden Leeuw, nu geïntegreerd in het klooster. Links aan marktzijde: na de Tweede Wereldoorlog heropgebouwde vleugel van 1953, in historiserende stijl die aansluit bij de laatgotische trapgevel. Volume zijde Nonnenstraat: klooster met leef- en woonruimte en kapel grosso modo daterend uit de 19de eeuw. Heilige Laurentiuskapel met oude kern van drie traveeën van 1700, in 1857 verbouwd en uitgebreid door architect J.B. de Bethune.


Klooster van de zusters van de Heilige Augustinus

Marktstraat 86 (Harelbeke)
Klooster van de zusters van de Heilige Augustinus (zusters augustinessen of zusters van Onze-Lieve-Vrouw), waarvan de oudste vermelding dateert uit de 14de eeuw. Het huidige gebouwenbestand klimt op tot de 17de/ 18de eeuw, maar dateert in hoofdzaak van 1836 en 1907-1908.


Oorlogsmonument

Vanackerestraat (Wevelgem)
Het oorlogsmonument ter ere van de militaire slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog werd opgericht in 1920 naar ontwerp van J. Speybrouck (Kortrijk) en T. Viaene-Lagae (Kortrijk). Het monument bevatte aanvankelijk enkel de namen van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog, in 1947 werden de namen van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog toegevoegd.


Parochiekerk Sint-Bavo

St.-Bavostraat (Wielsbeke)
Neoromaanse parochiekerk, gebouwd in 1910-1913 naar ontwerp van architect Henri Vanden Broucke, met behoud van de 12de-eeuwse vieringtoren en transeptmuren. Georiënteerde kerk met omringend kerkhof, gelegen in het dorpscentrum nabij de linkeroever van een afgesneden Leiemeander.Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Speybrouck [online], https://id.erfgoed.net/personen/4539 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.