Persoon

Stassin, Eugène

ID
4571
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4571

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Abdij van Vrouwenpark, heden klooster der montfortanen

Aarschotsesteenweg 39 (Rotselaar)
Vrouwenpark is één van de weinige en voor wat Brabant betreft de enige cisterciënzerinnenabdij waarvan belangrijke restanten uit de 13de eeuw - periode van ontstaan en hoogbloei - bewaard bleven.


Domein van de abdij Vrouwenpark

Aarschotsesteenweg 39 (Rotselaar)
Domein van voormalige Cisterciën­zerinnen­abdij, ongeveer 11 hectare, in 1815-1820 heraangelegd in een vroege landschappelijke stijl met restanten van de abdijgebouwen, vanaf 1927 verbouwd tot kostschool en klooster door de paters montfortanen; met een serpentine­ vijver ('rivier') en talrijke follies (pittoreske boogbruggen en 'gotisch' tuin­paviljoen, 13de-eeuws cellarium als 'grot' enzomeer) binnen de strakke, oude omkadering.


Domein van de benedictijnenabdij van Affligem

Abdijstraat 6 (Affligem)
Ommuurde benedictijnenabdij teruggaand tot in de 11de eeuw. Rond 1800 deels gesloopt met behoud van de Sint-Benedictuspoort en het zogenaamde Bisschoppenhuis uit 1720, kloostergebouwen grotendeels heropgebouwd in neogotische stijl na de terugkeer van de benedictijnen in 1869. In de 17de en 18de eeuw omringd met siertuinen, moestuinen, boomgaarden, vijvers en een kerkhof. Heraanleg van verschillende delen van de tuin in de eerste helft van de 20e eeuw: verbouwingen en nieuwbouw naar ontwerp van onder meer Dom P. Bellot en A. Kropholler tijdens het interbellum; lindedreven en 'groene' evocatie van het koor van de verdwenen abdijkerk.


Klooster der montfortanen en secretariaat

Diestsevest 117-119 (Leuven)
Voor de gedeeltelijke wederopbouw in 1946 van het kloostergebouw hield E. Stassin de moderne baksteenstijl van de aanpalende kerk aan. Het voormalige secretariaat werd eveneens in een voortgezette baksteenstijl ontworpen.


Klooster van de Visitatie

Hebronlaan 1-5, 33 (Kraainem, Zaventem)
Het klooster van de visitandinessen werd gebouwd in 1928-1930 door architect Paul Bellot in een opmerkelijke baksteenstijl; het klooster ligt op grondgebied Kraainem en Zaventem.


Modernistisch burgerhuis

Liersesteenweg 172 (Mortsel)
Alleenstaand burgerhuis met boeiend volumespel, van 1936 naar ontwerp van de ingenieurs Eelens en Stassin.


Modernistisch burgerhuis

Liersesteenweg 175 (Mortsel)
Half vrijstaand burgerhuis van 1934 in stijl der nieuwe zakelijkheid, naar ontwerp van de ingenieurs Eelens en Stassin.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Middelares

Diestsevest zonder nummer (Leuven)
De nieuwe huidige parochiekerk van 1939-1940 kwam tot stand onder impuls van de toenmalige pastoor L. Moors. Voor de bouwplannen werd beroep gedaan op ingenieur-architect Eugène Stassin.


Woning Bisaerts

Steenweg op Turnhout 122 (Oud-Turnhout)
Modernistisch enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder quasi plat dak, gebouwd circa 1936 naar ontwerp van J. Eelens en E. Stassin.


Thema's

Ontwerper van

Vanden Tymplestraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Stassin [online], https://id.erfgoed.net/personen/4571 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.