Stadsarchitect van Dendermonde.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Heldenplein 1, Zwijvickstraat 1-13 (Dendermonde)
Huizenrij circa 1909 gebouwd in opdracht van de kerkfabriek van Sint-Gillis-Binnen. Bouwblok van zeven identieke woningen met enkelhuisopstand volgens spiegelbeeldschema; de hoekwoning met aansluitende muur met poortje werd meer uitgewerkt. Elke woning telt twee bouwlagen en drie traveeën onder een doorlopend zadeldak.
Klein Kwartier 4-15 (Dendermonde)
Doodlopend, tweezijdig bebouwd steegbeluik ten noorden van de Kerkstraat; Klein Kwartier nummers 4-14 en 5-15.
Greffelinck 5 (Dendermonde)
Neoclassicistisch burgerhuis, heropgebouwd volgens bouwplan van stadsarchitect Alexis Sterck (Dendermonde) van 1915 door G. Van den Abeele, herbergierster.
Brusselsestraat 118 (Dendermonde)
Burgerhuis met eclectische voorgevel, circa 1919 naar ontwerp van stadsarchitect Alexis Sterck opgetrokken op de plaats van een eenvoudige bepleisterde lijstgevel. Rijhuis met traditionele opbouw van drie traveeën, dito bouwlagen met kunstleien zadeldak.
Dijkstraat 31 (Dendermonde)
Burgerhuis gebouwd naar een ontwerp van 1921 van architect Alexis Sterck (Dendermonde) in opdracht van Henri Buyens – Nimmegeers, herbouw van een woonhuis.
Dijkstraat 53 (Dendermonde)
Burgerhuis gebouwd naar ontwerp van 1921 van architect Alexis Sterck. Rijhuis met enkelhuisopstand, van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Lijstgevel met bakstenen parement en elementen uit blauwe hardsteen, op dito plint.
Franz Courtensstraat 20 (Dendermonde)
Burgerhuis met art-deco-invloeden, volgens bouwplan van 1915 heropgebouwd naar een ontwerp van architect Alexis Sterck. Voormalig geboortehuis van kunstschilder Franz Courtens. Breedhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak in kunstleien. Achterin de tuin, een 19de-eeuws verankerd achterhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak.
Franz Courtensstraat 26 (Dendermonde)
Burgerhuis in de rij, circa 1920 heropgebouwd. Het stadsarchief bewaart een bouwplan van 1920 van architect Alexis Sterck dat afwijkt van de uiteindelijk uitgevoerde gevel. Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak met gevelparement in beige geglazuurde bakstenen verlevendigd door gebruik van blauwe hardsteen.
Franz Courtensstraat 33 (Dendermonde)
Burgerhuis, heropgebouwd naar de plannen van architect Alexis Sterck, van 1921. Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder een geknikt zadeldak in kunstleien.
Kasteelstraat 9 (Dendermonde)
Eclectisch burgerhuis, volgens bouwplan in 1920 ontworpen door stadsarchitect Alexis Sterck voor Jan Maes ter vervanging van zijn vernielde woning. Rijhuis van twee traveeën, twee bouwlagen met kelderverdieping onder kunstleien mansardedak.
Kerkstraat 6 (Dendermonde)
Eertijds één geheel met nummer 4, later gesplitst. De beide woningen werden vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog, nummer 6 werd circa 1920 herbouwd naar een ontwerp van de Dendermondse stadsarchitect Alexis Sterck. Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak in kunstleien. Volledig ommuurde tuin met 18de-eeuws paviljoen onder een tentdak.
Sas 16 (Dendermonde)
Burgerhuis gebouwd volgens ontwerp van 1920 van architect Alexis Sterck. Rijhuis van twee traveeën en twee bouwlagen op souterrain onder pseudomansardedak voorzien van getrapte dakkapel boven de brede venstertravee. Licht uitspringende smalle deurtravee met nis voorzien van heiligenbeeld.
Zwarte Zustersstraat 14 (Dendermonde)
Deels vrijstaand burgerhuis, gebouwd volgens ontwerp van 1920-1921 van architect Alexis Sterck. Rijhuis van drie bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak.
Kerkstraat 33 (Dendermonde)
Burgerhuis, in 1921 heropgebouwd naar ontwerp van stadsarchitect Alexis Sterck in eclectische stijl, volgens het oorspronkelijke uitzicht. Deze markerende woning stak eertijds boven de kroonlijst van de belendende panden uit en bepaalt nog steeds het uitzicht van de zuidzijde van de Kerkstraat. Het betreft een beeldbepalend onderkelderd enkelhuis van drie bouwlagen onder een geknikt zadeldak met dakvenster.
Kerkstraat 65 (Dendermonde)
Burgerhuis gebouwd door R. Wicht naar ontwerp van 1919 van stadsarchitect Alexis Sterck. Burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen met kelderverdieping onder een zadeldak. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel met vlakke kroonlijst op een blauw hardstenen plint gerealiseerd in een wederopbouwarchitectuur met Lodewijk XVI-stijlelementen.
Grote Markt 27 (Dendermonde)
Volgens de literatuur opgetrokken op de plaats van 14de-eeuwse herberg "De Sterre" (1375). Circa 1850 vervangen door een burgerwoning als onderdeel van een ensemble van drie enkelhuizen (nu nummer 25-26-27); van drie bouwlagen en twee en drie traveeën onder doorlopende zadeldaken.
Vlasmarkt 12 (Dendermonde)
Burgerhuis, gebouwd als handels- en woonhuis naar ontwerp van 1922 naar ontwerp van architecten Alexis Sterck en Fernand de Ruddere. Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder pseudomansardedak met kunstleien.
Vlasmarkt 8 (Dendermonde)
Burgerhuis, gebouwd als handels- en woonhuis naar ontwerp van 1922 van architect Alexis Sterck. Rijhuis van één travee en drie bouwlagen onder zadeldak. Lijstgevel bekleed met witte faiencesteen en met verwerking van blauwe hardsteen.
Vlasmarkt 21 (Dendermonde)
Burgerhuis gebouwd als handels- en woonhuis naar ontwerp van 1921 van architect Alexis Sterck. Rijhuis van één travee en drie bouwlagen onder zadeldak. Lijstgevel met parement van baksteen, natuursteen en gecementeerde pilasters, vensteromlijstingen en speklagen.
Grote Markt 33 (Dendermonde)
Huis ten westen palend aan het Vleeshuis, en deel uitmakend van het huizenblok nummers 33-38 na de totale oorlogsvernieling van 1914 door de stad heropgebouwd in 1921-22 in neo-Brabantse barokstijl naar het ontwerp van Dendermonds stadsarchitect Alexis Sterck van 1920.
Dijkstraat 83, 83A (Dendermonde)
Café, opgetrokken volgens ontwerp van 1920 van architect Alexis Sterck; het betrof een herbouw van een ouder huis. Hoog rijhuis met symmetrische dubbelhuisopstand, van drie traveeën en drie bouwlagen onder pseudomansardedak met zinkbekleding, voorzien van twee oeils-de-boeuf en één centrale rechthoekige dakkapel met fronton.
Brusselsestraat 80 (Dendermonde)
Hoog gebouw op de straathoek met de Molenstraat, gedateerd 1921. Vanouds als herberg gebouwd naar ontwerp van stadsarchitect Alexis Sterck. Baksteenbouw met knipvoegen en aantal gevelornamenten in natuursteen; verdiepte vensterpartijen, aan de Brusselsestraat uitgewerkt als een pseudo-Brugse travee.
Grote Markt 35, Kerkstraat 5 (Dendermonde)
Onderdeel van het huizenblok nummer 33-38 dat na de totale oorlogsvernieling van 1914 door de stad rond 1921-1922 heropgebouwd werd in een neostijl naar het ontwerp van stadsarchitect Alexis Sterck van 1920. Bij de wederopbouw werd de bestaande percelering, bouwhoogte en benaming behouden, de oorspronkelijke vormgeving werd niet hernomen. De gevel van bak- en zandsteen werd opgetrokken in neo-Brabantse barokstijl met hoge klokgevel met dakvenster en oculus.
Grote Markt 34 (Dendermonde)
Huis deel uitmakend van het huizenblok nummers 33-38 na de totale oorlogsvernieling van 1914 door de stad heropgebouwd in neo-Brabantse barokstijl naar het ontwerp van stadsarchitect Alexis Sterck van 1920. Na de Eerste Wereldoorlog werd het café in een eclectische stijl met invloeden uit de barok en renaissance herbouwd. Symmetrisch opgebouwde en rijk versierde gevel in bak- en zandsteen opgetrokken uitlopend in een in- en uitgezwenkte geveltop met bekronend gebogen fronton.
Grote Markt 37, Kerkstraat 1 (Dendermonde)
Voorlaatste huis van huizenblok nummers 33-38 dat na de totale oorlogsvernieling van 1914 door de stad begin 1920 heropgebouwd werd in neo-Brabantse-barokstijl naar het ontwerp van stadsarchitect Alexis Sterck van 1920.
Beurzestraat 4-8 (Dendermonde)
Verzorgd ensemble van drie burgerhuizen in neotraditionele stijl, volgens spiegelbeeldschema. Volgens bouwplan realisatie van stadsarchitect Alexis Sterck van 1921 als onderdeel van een heropbouw van vier woonhuizen en één winkelpand op de hoek met de Kerkstraat. Ondiepe woningen van drie bouwlagen en drie traveeën onder doorlopende zadeldaken.
Bogaerdstraat 18-20 (Dendermonde)
Stijlvol geheel van drie bouwlagen en twee en drie traveeën, waarvan nummer 18 in 1920 heropgebouwd werd naar bouwplan van stadsarchitect Alexis Sterck. Lijstgevels in eclectische stijl.
Kerkstraat 51-55 (Dendermonde)
Ensemble van burgerhuizen met samengevoegde winkelpui, circa 1921 in opdracht van meubelmaker Odilon Pieters opgetrokken naar de plannen van stadsarchitect Alexis Sterck. Breedhuizen in traditionele baksteenbouw van drie bouwlagen en vier en drie traveeën, onder een zadeldak in kunstleien.
Brusselsestraat 110-114 (Dendermonde)
Ensemble van twee burgerhuizen, volgens bouwplan herbouwd naar een ontwerp van architect Alexis Sterck van 1921. Rijhuis uit het interbellum in neotraditionele stijl van drie bouwlagen en evenveel traveeën onder een mank zadeldak met dakvenster.
Lodewijk Dosfelstraat 2-8, 2A, 6A, 8A (Dendermonde)
Ensemble van stadswoningen met twee verschillende gevelopstanden die herhaald worden volgens spiegelbeeldschema en opgetrokken naar ontwerp van 1921 van architect Alexis Sterck.
Denderbellestraat 2A (Dendermonde)
Aan de straat gebouwde onderwijzerswoning van 1900 met links aanpalende poort met toegang tot de achterliggende eigenlijke schoollokalen bestaande uit drie lange vleugels rondom een ruime rechthoekige geplaveide speelplaats. De school werd gebouwd in 1900 door bouwkundige Al. Sterck; in 1954-1955 achteraan uitgebreid met twee haakse vleugels aan weerszij van de speelplaats, naar ontwerp van architect Fr. Van Severen.
Grote Markt (Dendermonde)
De Grote Markt is centraal gelegen midden de historische stadskern van Dendermonde. De markt lag voor de burcht, de verblijfplaats van de heren van Dendermonde. Vermoedelijk kwam het marktplein in dezelfde periode als het slot tot stand, wat het ontstaan van deze locatie minstens in de 11de eeuw plaatst.
Kerkstraat 12-14 (Dendermonde)
De herberg werd herbouwd naar een ontwerp van stadsarchitect Alexis Sterck van 1920. Het geldt als voorbeeld van een herbouw in een totaal andere stijl ter vervanging van de verwoeste gelijknamige afspanning. Gebouw opgetrokken in baksteen en verlevendigd met banden en ornamenten in witsteen en een blauw hardstenen plint in breuksteenverband.
Grote Markt 36 (Dendermonde)
Handelspand dat deel uitmaakt van het huizenblok nummers 33-38 dat na de totale oorlogsvernieling van 1914 door de stad circa 1921-1922 heropgebouwd werd in een neostijl naar het ontwerp van stadsarchitect Alexis Sterck van 1920. Het voormalige café werd heropgebouwd in neotraditionele stijl met een trapgevel aan voor- en achtergevel, dit in tegenstelling tot de andere panden die hoofdzakelijk in neobarokstijl heropgebouwd werden.
Statieplein 12, 12A (Dendermonde)
Burgerhuis, gebouwd als herberg–woonhuis naar ontwerp van 1922 van architect Alexis Sterck. Dubbelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen.
Brusselsestraat 69 (Dendermonde)
Monumentaal herenhuis uit het interbellum dat de hele straathoek Brusselsestraat en Heldenplein markeert, opgetrokken naar ontwerp van stadsarchitect Alexis Sterck in 1921. Dubbelhuis in eclectische stijl van twee + één + vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met dakkapellen. Afgeronde hoektravee bepaald door een hoger oplopende halfgebogen erker onder een koepel uitgewerkt als een soort belvedère.
Grote Markt 38 (Dendermonde)
Hoekhuis dat het huizenblok met nummers 33-38, dat na de totale vernieling in 1914 door de stad heropgebouwd werd in neostijl naar het ontwerp van stadsarchitect Alexis Sterck van 1920, ten oosten afsluit. Om het Justitieplein te kunnen vergroten werd het aanpalende hoekhuis nummer 39 niet heropgebouwd en werd nummer 38 bijgevolg omgevormd tot een driegevelwoning. De voormalige herberg is opgetrokken in neotraditionele bak- en zandsteenstijl met verspringende trapgevels en verwerking van Euvillesteen.
Gentsesteenweg 113, 117-119 (Dendermonde)
Eerste schietbaan of schijf opgericht in 1865, uitgebreid in 1869. Gebouw in eclectische stijl, opgetrokken in 1909-1910 naar de plannen van stadsarchitect Alexis Sterck. In grote tuin gelegen gebouw, afgesloten van de straat door een haag, centraal opengewerkt door een ijzeren hek tussen hoge bakstenen pijlers. Complex met losse bestanddelen geschikt rond rechthoekige binnenkoer. Achtergelegen schuur en stal met koeienkop aan rechthoekige binnenkoer en Mariagrot in tuin nabij de straat, van circa 1930.
Grote Markt 1 (Dendermonde)
Stadhuis met belfort en voormalige lakenhal. In 1999 door Unesco ingeschreven op de Lijst van het Werelderfgoed samen met de 30 best bewaarde belforten in België. De plattegrond ontvouwt een vrijstaand, vierkant complex met vier vleugels geschikt rondom een smalle rechthoekige binnenplaats; de westelijke vleugel bevat de oude lakenhal, het belfort en stadhuis, in kern daterend uit de 14de eeuw; de andere vleugels werden in 1924 opgetrokken ter vervanging van de 19de-eeuwse vleugels.
Dorp (Berlare)
De Sint-Martinuskerk, gelegen op een middeleeuwse kerksite, getuigt nog steeds van de drie bouwfasen uit haar bouwgeschiedenis; de 15de-eeuwse westelijke travee met westtoren, de middenbeuk uit het eerste kwart van de 18de eeuw en de neogotische uitbreiding van het schip naar ontwerp van architect Henri Valcke uit 1910-1911. De vrijstaande dorpskerk bezat voorheen een omringend ommuurd kerkhof. Op de restant van het kerkhof staan negentien gerecupereerde grafkruisen.
Brusselsestraat 67 (Dendermonde)
Achterin gelegen omgrachte 19de-eeuwse pastoorswoning met grote tuin. Domein enkel toegankelijk via het sierlijke gesmeed ijzeren hekwerk aan de Brusselsestraat. Huidige pastorie in 1852 naar ontwerp van stadsarchitect Johan Baptist Beeckman in neoclassicistische stijl opgetrokken. Asymmetrisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. De tuin werd wellicht bij de bouw van de pastorie in landschappelijke stijl aangelegd.
Kerkstraat 47 (Dendermonde)
Het hoge voormalige Postgebouw bepaalt de zuidzijde van de Kerkstraat door zijn zeven traveeën en drie bouwlagen onder een geknikt zadeldak met dakkapellen. Monumentaal 19de-eeuws gebouw in neoclassicistische stijl. Na de beschadigingen tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het gerestaureerd en verbouwd. De rechterpoort geeft toegang tot de voormalige koetsdoorrit die haaks op de voorgevel staat en uitgeeft op een kleine binnenkoer.
Papiermolenstraat 8 (Dendermonde)
Burgerhuis gebouwd naar ontwerp van 1919 van architect Alexis Sterck (Dendermonde). Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak.
Kerkstraat 95-99 (Dendermonde)
Nummer 95. Art-decogetint hoekpand links palend aan het hoofdvolume, daterend uit 1929 en opgetrokken naar een ontwerp van architect Van den Bogaert. Nummer 97. Neoclassicistisch getint hoofdvolume, kloostergebouw, van acht traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak. De neogotische kapel werd rond 1901-1902 ontworpen door stadsarchitect Alexis Sterck ter vervanging van een kleinere 19de-eeuwse kapel. Nummer 99. Nieuw volume aan de straat van negen traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak in leien of kunstleien, links palend aan het hoofdgebouw.
Veerstraat 17 (Dendermonde)
Rijhuis waarvan de voorgevel volgens ontwerp van 1921 van architect Alexis Sterck werd herbouwd. Diephuis van één travee en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met parement van beige faiencetegels met verwerking van blauwe hardsteen.
Grote Markt 32 (Dendermonde)
Eén van de oudste historische gebouwen, oorspronkelijk vlees- en lakenhal, schepenhuis, vierschaar, gevangenis. Hoekgebouw in 1460-1462 opgericht in gotische stijl op een onregelmatige vierhoekige plattegrond met op de zuidwestelijke hoek een achtzijdige traptoren. De marktgevel en de zijgevel werden door bouwmeester Jan Gueteghem bekleed met witte kalkzandsteen; voor de achtergevel gebruikte hij Mespelaarse baksteen.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sterck [online], https://id.erfgoed.net/personen/4587 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.