Persoon

Steyaert, François

ID
4604
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4604

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Klooster van de clarissen-urbanisten

Brandstraat 3, Oude Houtlei 122-124 (Gent)
Het oorspronkelijke klooster van de clarissen-urbanisten, later recollettenklooster vanaf 1840, vormt een relict voor de monastieke geschiedenis van een in oorsprong grote oude bedelorde die een zeer vroege stichting circa 13 de eeuw kende te Gent. Het klooster werd midden 19de eeuw door de minderbroeders aangepast en uitgebreid onder architect Frans Steyaert, met respect voor de originele structuur en indeling van de oorspronkelijke kloosterbouw uit 1687-88.


Klooster van de ongeschoeide karmelietessen

Theresianenstraat 9 (Gent)
Het voormalige karmelietessenklooster klimt op tot de 17de eeuw en werd op harmonische wijze aangepast tijdens de 19de eeuw. Hierbij werd het concept van een contemplatieve kloosterorde gevolgd, namelijk met de klassieke kloosteraanleg met pandgangen rondom een vierkant pandhof ten zuiden van de kerk.


Neogotische villa

Staakskenstraat 2 (Gent)
Voormalig landhuis in neogotische stijl van 1869 naar ontwerp van architect F. Steyaert.


Sint-Barbarakerk en -college

Savaanstraat 33, zonder nummer (Gent)
Voormalig Sint-Barbaraklooster, gesticht als augustinessenpriorij in 1420 door Joris Vranckx. Sedert 1833 ingericht als jezuïetencollege. De eerste bouwcampagne der jezuïeten betreft de zuidvleugel aan de straatzijde in 1840. Neoclassicistisch kerkgebouw naar ontwerp van architect Fr. Steyaert Jr. op de hoek met het Sint-Barbarastraatje, daterend van 1855-58, ingewijd in 1858. In de loop van de 19de en 20ste eeuw uitbreidingen en oprichtingen van nieuwe schoolgebouwen rondom een rechthoekige binnenkoer.


Slotklooster der zusters theresianen

Kazernestraat 9 (Lokeren)
Slotklooster van de zusters theresianen uit midden 19de eeuw, bestaande uit een ingang aan de straatkant, een ruime kapel en een tegen de westflank ervan aangebouwde kloostergang op nagenoeg vierkante plattegrond en met gras begroeide binnentuin.