Provinciaal architect. Zoon van architect Frans Stoop en Joanna Van Houtte. Gehuwd met Adriana Vekemans. Broer van stadsbouwmeester van Antwerpen Frans Jacob Stoop.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Kloosterstraat 30-32, Vlaanderenstraat 11 (Antwerpen)
Complex gevormd door een winkelhuis en twee burgerhuizen in Louis-Philippestijl op de hoek van Kloosterstraat en Vlaanderenstraat, voor eigen rekening gebouwd door de architect Pierre Paul Stoop, naar een ontwerp uit 1861.
Vlamingenstraat 39 (Leuven)
Devotiekapel met barokke schermgevel, opgericht tussen 1641 en 1705, palend aan de kapel het in 1865 opgetrokken ommuurde en door een rij gekandelaarde lindes begrensde klooster.
Karmelietenstraat 4 (Mechelen)
Kerk ingeplant ten noorden van het kloosterpand. Driebeukige neogotische basilicale kerk,opgetrokken van 1868 tot 1876 naar ontwerp van architect P. Stoop.
Karmelietenstraat 4-16 (Mechelen)
Kloostergebouwen op onregelmatige U-vormige aanleg met fraaie ommuurde tuin.
Abdijstraat 40 (Westerlo)
Gedurende de lange geschiedenis groeide het klooster uit tot een omheind abdijcomplex met grotendeels bewaarde omgrachting en talrijke gebouwen.
Koning Albertstraat 8 (Lint)
Eenbeukige oostwest-gerichte neoclassicistische pseudo-kruisbasiliek, met klein omheind kerkhof aan zuidzijde en gekasseid pleintje aan noordzijde.
Halle-Dorp 34 (Zoersel)
Oostwest-gerichte grotendeels neogotische kruisbasiliek, met omhaagd kerkhof aan zuidzijde en geplaveid parkeerterrein aan noordzijde.
Sint-Andriesstraat 5 (Antwerpen)
Neoclassicistische pastorie gebouwd in opdracht van de kerkfabriek van de Sint-Andriesparochie, naar een ontwerp door de architect Pierre Paul Stoop uit 1851, uitgevoerd door de aannemer-architect Jean Baptiste Winders in 1852. De bouwaanvraag werd ingediend door de pastoor van Sint-Andries, Eerwaarde Heer Petrus Visschers.
Sint-Bernardusabdij 1-5 (Hemiksem)
Rechthoekig abdijcomplex uit de 17de tot de 20ste eeuw omringd door voormalige militaire gebouwen uit de 19de tot de 20ste eeuw, gelegen binnen uitgestrekt ommuurd terrein. Abdijdomein met open grasvelden, lindendreven, vijvers, jonge boomgaarden en relicten van de grachtjes van de vroegere blekerij.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stoop [online], https://id.erfgoed.net/personen/4620 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.