Spiegelrei 23 (Brugge)
Laatgotisch diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (leipannen); oude kern uit de 16de eeuw.
Carmersstraat 58-64 (Brugge)
Eenheidsbebouwing van vier lage rijhuisjes naar repetitief schema; telkens twee traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen) doorbroken door gekoppelde klimmende dakvensters. In oorsprong 16de-17de-eeuws pand voornamelijk, zie bewaarde balklagen.
Blankenbergse Steenweg 161 (Brugge)
Gebouwen van 1931-1932. Grondig verbouwd in 1991 wanneer een derde bouwlaag wordt toegevoegd naar ontwerp van architect Pascal Stroobandt (Brugge), ingericht als winkelcentrum.
Heidelbergstraat 78 (Brugge)
Het neoclassicistisch kasteel Leysselbeek werd in 1803 gebouwd door de Bruggeling Charles Donny. In 1936 kochten de zusters van Onze-Lieve-Vrouw van Afrika het kasteel aan en richten het in als rust- en herstellingsoord naar ontwerp van architect Firmin Koentges. Beschilderd, neoclassicistisch kasteel geïnspireerd door de architectuur van de renaissancebouwmeester Andrea Palladio. Het omliggend 19de-eeuws park met vijver en eeuwenoude bomen biedt afwisselend zichten en perspectieven op open grasvelden, waterpartijen en bosquets.
Sint-Jorisstraat 32 (Brugge)
Diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1990 naar ontwerp van architect P. Stroobandt (Brugge).
Geldmuntstraat 33 (Brugge)
Breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit het eerste kwart van de 18de eeuw; pui van 1910. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1987 naar ontwerp van architect P. Stroobandt (Brugge).
Ontvangersstraat 6-8, 2B (Brugge)
Breedhuizen, nummers 2 en 6 van het dubbelhuistype, van vier of vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak uit 16de-17de eeuw; latere aanpassingen.
Westdijk 17 (Oostkamp)
Kleine hoeve gelegen op de kromming van de Westdijk ter hoogte van de monding van de Rivierbeek in het kanaal Gent-Brugge. Bestaande uit een aan de straat gelegen woonhuis, met een lagere annex, een bakhuis aan de kant van het water en een schuur/stal rechtover het woonhuis. Waardevol bakhuis met verhoogde schoorsteen en pannen zadeldak.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stroobandt [online], https://id.erfgoed.net/personen/4630 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.