Verbrand Nieuwland 10A-B (Brugge)
In zijn huidige vorm bestaande uit de nog reeds gebruikte brouwerijgebouwen aan de binnenplaats en de voormalige mouterij gelegen aan het Verbrand Nieuwland, heden in gebruik als brouwerijmuseum.
Gouden-Handstraat 17 (Brugge)
Samenstel van breed- en diephuis, samen vijf traveeën en twee bouwlagen onder kruisende zadeldaken (Vlaamse pannen), uit de 16de, 19de en 20ste eeuw.
Braambergstraat 16 (Brugge)
Diephuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, gevel door middel van jaarankers gedateerd "1666". Ontpleisterde, verankerde trapgevel van baksteen (10 treden + topstuk).
Moerkerkse Steenweg 50 (Brugge)
Burgerwoning met garage, gebouwd in 1929 naar een ontwerp van architect Henri Bovée (Brugge). Verankerde, oranje baksteenbouw met zijpuntgevel. De beschilderde cementbepleistering benadrukt de inkomtravee en de oplopende driezijdige erker.
Marcus Laurinstraat 44 (Brugge)
Rijhuis gebouwd in 1931 naar een ontwerp van architect Henri Bovée (Brugge).
Ezelpoort 3 (Brugge)
Burgerhuis van 1931 naar ontwerp van architect H. Bovée (Brugge). Bakstenen trapgevel wordt verlevendigd door gebruik van natuursteen voor ornamentiek.
West-Gistelhof 9-15 (Brugge)
Drie gelijkaardige huizen van vier/drie traveeën en twee bouwlagen met centrale getrapte top. 17de-eeuwse gevels met in de loop van de 19de-20ste eeuw gewijzigde begane gronden en ook aanpassing van andere muuropeningen. Historiserende aanpassing als café in 1939 van nummer 13 naar ontwerp van architect H. Bovée (Brugge).
Stationsweg (Brugge)
De oorspronkelijke brug was een ontwerp van Charles Piens, ingenieur bij de dienst Bruggen en Wegen. De constructie was in staal uitgevoerd en het loopvlak kreeg een afwerking met planken. De brug bestond uit twee delen: de eigenlijke draaibrug, waarbij de spil op een bakstenen pijler rustte en een vaste brug die op een tweede pijler rustte.
Nieuwstraat 3-5 (Brugge)
Voormalige rijke patriciërswoning met traptoren. Huidige bepleisterde en wit- of lichtgroen beschilderde, laatclassicistische lijstgevel dateert van circa 1800: beslaat oorspronkelijk slechts zeven/acht traveeën links van de poort.
Genthof 48 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën + vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de Spiegelrei, leipannen). Laatmiddeleeuwse kern, zie zijgevel; reiegevel met jaarschrift 1764. "Kunstige Herstelling" in 1937 naar ontwerp van architecten T. Raison (Brugge) en H. Bovée (Brugge).
Calvariebergstraat 66 (Brugge)
Interessant hoekhuis van 1935 naar ontwerp van architect H. Bovée (Brugge) omwille van geometriserende art-deco-intrepretatie van de oude streekeigen elementen.
Leopoldplein 5-7 (De Haan)
Hoekpand gebouwd in 1927 naar ontwerp van architect Hendrik Bovée (Brugge) als familiepension en in 1957 naar een ontwerp van architect Léon Ide (De Haan) verbouwd en verhoogd.
Baliestraat 1-13 (Brugge)
Oorspronkelijk een rij van zes gelijke huizen, zie nummers 7-11 met dubbelhuisopstand, in de eerste gebouwd op het voormalig kerkhof. In 1867 toevoegen van nummer 13 met gelijkaardige gevel. Breedhuizen van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen).
Langestraat 54 (Brugge)
Diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), uit de 17de eeuw. Huidig uitzicht resultaat van verfraaiende restauratie in 1939 naar ontwerp van architect H. Bovée (Brugge).
Noordzandstraat 77 (Brugge)
Diephuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen); second empire lijstgevel van 1864 in plaats van trapgevel.
Leopold Brionstraat 1 (De Haan)
Anglo-Normanidisch getinte villa in laag ommuurde tuin; gebouwd in 1927 naar ontwerp van architect Hendrik Bovée (Brugge).
Gistelse Steenweg 105 (Brugge)
Woonhuis van 1928 naar ontwerp van architect Hendrik Bovée (Brugge). Oranje baksteenbouw in combinatie met cementbepleistering voor benadrukken van onder- en bovenbouw.
Lauwerstraat 26 (Brugge)
Vrijstaande villa in cottagestijl van 1932 naar ontwerp van architect H. Bovée (Brugge). Bepleisterde en beschilderde bovenbouw op een bakstenen onderbouw.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bovée [online], https://id.erfgoed.net/personen/464 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.