Persoon

Suys, Tilman François

ID: 4672   URI: https://id.erfgoed.net/personen/4672

Beschrijving

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Sint-Basiliuskapel en basiliek van het Heilig Bloed

Burg 13 (Brugge)
Gebouwencomplex gelegen in de zuidwesthoek van de Burg. Aan de zuidzijde, de dubbelkapel met beneden de Sint-Basiliuskapel en erboven de basiliek van het Heilig Bloed met de aansluitende Heilige-Kruiskapel ten zuiden; aan de westzijde, het haaks aansluitende eenheidsconcept met het trappenhuis van de basiliek links en de Criminele Griffie (Burg nummer 14) rechts; achter laatst genoemde, het museum en de conciërgerie uitziend op de Reie.


Parochiekerk Sint-Pancratius

Widooiestraat zonder nummer (Tongeren)
In 1845 wordt de nieuwe kerk gebouwd, naar ontwerp van J. Dumont en onder leiding van architect Suys. Classicistische pseudo-basiliek, omringd door het ommuurd kerkhof.


Kasteel van Boechout

Nieuwelaan 38 (Meise)
Middeleeuws waterslot, het uitzicht uit de 15de eeuw met een sterk defensief karakter bleef behouden tot in de 19de eeuw, het park, vergroot in 1881, telt 200 hectare en is Rijksplantentuin.


Kasteel de Merode

Polderstraat 51 (Westerlo)
Kasteel met middeleeuwse donjon, 16de-eeuwse uitbreiding en 17de-eeuwse en 19de-eeuwse aanpassingen, nauw verbonden met de geschiedenis van de gemeente.


Klooster van de Liefdezusters van de Verrezen Zaligmaker

Kerkstraat 32 (Waasmunster)
Voormalige site van de abdij van Roosenberg II, thans ingenomen door het klooster van de Liefdezusters van de Verrezen Zaligmaker (rust- en bezinningshuis van deze congregatie).


Domein Maria Assumpta

H. Moeremanslaan 8 (Dilbeek)
19de-eeuws eclectisch landhuis gelegen in een groot beboomd park tussen de H. Moeremanslaan, de Astridlaan, het Bloemendal, de Oranjerielaan en de Hof ter Puttenlaan.


Park van Maria Assumpta

H. Moeremanslaan 8 (Dilbeek)
Landschappelijk park, oorspronkelijk bijna 8 hectare, aangelegd rond 1880 in een middeleeuwse steengroeve rond een eclectisch kasteel; sinds 1953 rusthuis voor bejaarden in een gehalveerd park; enkele bomen uit de 19de eeuw en een mooie rozenparterre.