Persoon

Symons, Fernand

ID
4678
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4678

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Cottage La Josette

Priorijlaan 23 (Middelkerke)
* Priorijlaan nr. 23. Z.g. "LA JOSETTE". Beschermd als monument bij M.B. van 07.06.2001. Fraaie cottage, naar ouder ontwerp heropgebouwd in 1921 (cf. gevelsteen); gesigneerd "F. SYMONS ARCHTE BRUX.". Breedhuis met souterrain en twee bouwlagen, onder een ruim, op uitgelengde klossen en modillons, overkragend leien zadeldak waarin dakkapel onder plat dak. Lage arduinen sokkel waarboven sout


Gemeentehuis van Peutie

Aarschotsestraat 92 (Vilvoorde)
Voormalig gemeentehuis van 1863 naar ontwerp van L. Spaak, neoclassicistisch ensemble gekenmerkt door een grote soberheid, eenvoud en symmetrie, oorspronkelijk was er ook een woning voor het schoolhoofd met aansluitend een klaslokaal.


Gemeentehuis van Wezembeek-Oppem en school

Europalaan 2-4, Louis Marcelisstraat 134-136 (Wezembeek-Oppem)
De school uit 1902 naar ontwerp van A. Struyven en vergroot in 1919, het gemeentehuis uit 1905 van F. Symons, in 1960 uitbreiding school naar ontwerp van A. Van Grunderbeek.


Gemeentelijke basisschool

Steenweg op Drogenbos 252 (Drogenbos)
Haaks op de straat ingeplante klassenvleugel van vijftien traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Baksteenbouw met decoratieve verwerking van licht gekleurde baksteen voor muurbanden, ontlastingsbogen en decoratieve friesmotieven.


Gemeenteschool

Kerkstraat 77 (Grimbergen)
Gemeenteschool naar ontwerp van F. Symons ingetekend op het kadaster in 1907 en bestaande uit drie klaslokalen en een tussenliggende galerij.


Gemeenteschool met onderwijzerswoning

Ferdinand Kinnenstraat 76, Koningin Astridlaan 370 (Kraainem)
De school met bijhorende onderwijzerswoning werd ontworpen door F. Symons en kadastraal ingetekend in 1914, waarschijnlijk inclusief de ommuring.


Herenhuis

D'Hondtstraat 23 (Ieper)
Arrondissementscommissariaat sinds 1947 ondergebracht in de herenwoning Cotteau de Patin met vrij getrouw aan het vooroorlogs classicistisch uitzicht gereconstrueerde straatgevel; volgens foto van juli 1919 was de gevel zwaar beschadigd doch niet volledig verwoest.


Kasteeldomein de Burbure

Sint-Pietersplein 2 (Wezembeek-Oppem)
Domein, circa 20 hectare, met ommuurde moestuin en vrij goed bewaard vroeglandschappelijk park, in 1811 aangelegd in een bronnenrijke beekvallei rond een neoclassicistisch verbouwd 'huis van plaisantie' uit de tweede helft van de 16de eeuw, in 1902 traditionalistisch gerestaureerd; monumentale moerascipressen.


Kasteeldomein de Burbure

Ooievaarslaan 2-6, Sint-Pietersplein 1-2, 1A, 2A-B (Wezembeek-Oppem)
Kasteel op H-vormige plattegrond, in oorsprong vermoedelijk 16de-eeuws, huidig uitzicht grotendeels vroeg 20ste-eeuws, gelegen in een park met aanhorigheden.


Oorlogsmonument

St.-Lambertuskerkstraat zonder nummer (Maaseik)
Het monument werd ingehuldigd op 18 juli 1920. Het is een ontwerp van architect Fernand Symons uit Brussel, in samenwerking met de beeldhouwer F. A. Gussé uit Hasselt.


Parochiekerk Sint-Brixius

's Herenweg zonder nummer (Meise)
Georiënteerde, longitudinale kruiskerk gelegen op de hoek van de ’s Herenweg en de Hoefkantweg. Door het contrasterende materiaalgebruik van witte kalkzandsteen en zwarte leien, het verspringende dakenspel en het omringende kerkhof, heeft de kerk een sterk beeldbepalend karakter in het centrum van het gehucht.


Parochiekerk Sint-Lambertus met kerkhof en Lourdesgrot

Sint-Lambertusstraat 26 (Zaventem)
Georiënteerde, longitudinale kruiskerk ingebouwde vieringtoren uit de 13de eeuw, noordelijke zijbeuk van 1615 en zuidelijke van 1766, ommuurd kerkhof met loudesgrot.


Parochiekerk Sint-Niklaas

Grote Baan 224 (Drogenbos)
Georiënteerde, longitudinale kruiskerk aansluitend bij de Brabantse gotiek en voorzien van een vieringtoren. Het omringende kerkhof werd opgeheven en verplaatst.


Thema's

Ontwerper van

Belgische militaire begraafplaatsen

Dilbeek


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Symons [online] https://id.erfgoed.net/personen/4678 (Geraadpleegd op )