Persoon

't Kindt, David

ID: 4684   URI: https://id.erfgoed.net/personen/4684


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Domein 't Oud Kasteel

Scheldestraat 4 (Wortegem-Petegem)
't Oud Kasteel is een omgracht kasteel in classicistische stijl dat in 1789-1790 werd gebouwd op de ruïnes van de versterkte burcht in opdracht van Judocus Clemmen, naar verluidt naar ontwerp van architect David 't Kindt. Vroeger indrukwekkend rechthoekig bak- en natuurstenen gebouw. Vandaag rest er een ruïne van één bouwlaag met vijf traveeën geleed door pilasters. Ten westen, voormalig koetshuis.


Gildehuis Wijnschroedershuis

Kleine Vismarkt 2-4, Kraanlei 2 (Gent)
Oud gildehuis der Wijnschroeders of Kraankinderen midden 18de eeuw deels gesloopt en na verbreding van de Kraanlei in 1755 heropgebouwd. Het Wijnschroedershuis, naar ontwerp van architect David 't Kindt, is opgevat als een herenhuis in rococostijl met brede voorgevel uitziend op de Leie van elf traveeën en twee bouwlagen. Haaks op de achtergevel van het Wijnschroedershuis, bevindt zich het in 1912 gereconstrueerde lokaal van de gilde der Kraankinderen naar ontwerp van architect Amandus Robert Janssens.


Herenhuis

Sint-Margrietstraat 12 (Gent)
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, mansardedak (leien en Vlaamse pannen) met zijaandaken. Bouwaanvraag volgens archiefstukken daterend van 1751 met vermelding van architect David 't Kindt; jaartal 1755 in cartouche boven deurvenster van de gevel. Kwaliteitsvolle, bepleisterde en beschilderde lijstgevel in rococostijl, op een plint van Ledesteen.


Herenhuis

Kwaadham 52, 52A-B (Gent)
Hoekhuis met de Sint-Jacobsnieuwstraat, met drie bouwlagen en zes traveeën brede voorgevel in Kwaadham onder schilddak met oudere kern, volgens archiefstukken in 1761 door David 't Kindt voorzien van een nieuwe gevel, aangepast in loop van de 19de tot de 20ste eeuw.


Hoekhuis

Nederpolder 6 (Gent)
Hoekhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen met mansardedak, voorzien van twee oeils-de-boeuf, voorzien van een afgeschuinde hoek en zijgevel van drie traveeën. Volgens archiefstukken daterend van 1753 en gewezen eigendom van architect David 't Kindt die zelf de bouwaanvraag indiende.


Hotel Clemmen met katoendrukkerij en pakhuis

Veldstraat 82 (Gent)
Prachtig 18de-eeuws hotel, op de plaats van het romaans steen "met de twee torens", vermoedelijk in 1746 opgericht naar ontwerp van architect David 't Kindt, in 1771 door zijn weduwe verkocht aan J. Clemmen.


Hotel d'Hane-Steenhuyse

Veldstraat 55 (Gent)
Prachtig hotel uit de 18de eeuw, gebouwd door graaf Emmanuel-Ignace d'Hane en zijn zoon. De voorgevel (Veldstraat) is in Lodewijk XV-stijl en dateert van 1768, de tuingevel in een zuivere Lodewijk XVI-stijl is van 1773.


Hotel Snoeck

Sint-Jacobsnieuwstraat 50, 50A-E (Gent)
Herenhuis in rococostijl, volgens archiefstukken in 1749 opgetrokken naar ontwerp van architect David 't Kindt. Oorspronkelijk dubbelhuis, thans enkelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak voorzien van dakkapellen. Achtergevel opgevat als een bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen met licht uitspringend middenrisaliet van drie traveeën bekroond met driehoekig fronton.


Huis van Oombergen

Koningstraat 18 (Gent)
Voormalig "Dammansteen" of "Huys van Oombergen", thans zetel van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde. In 1746 verkocht aan architect David 't Kindt die het prachtig herenhuis in Lodewijk XV-stijl oprichtte waarvoor hij zelf de bouwaanvraag indiende.


Kazerne de Hollain

Alphonse de Hollainhof 99-120, zonder nummer, Brusselsepoortstraat 69F-H, 69K-N, 69P-R (Gent)
Voormalig Sint-Machariuspesthuis en grote paardenvolkskazerne, heden kazerne Cdt. Jonkheer de Hollain. Complex gebouw waarvan de straatgevel een groot gedeelte van de ene straatwand van de Brusselsepoortstraat beslaat. Strekt zich uit tot de rechteroever van de Nederschelde.


Kazerne Hoofdwacht, later Handelsbeurs

Kouter 29 (Gent)
Het gebouw, bedoeld voor het onderbrengen van de keizerlijke wachttroepen, werd opgetrokken in 1738-39 onder leiding van Bernard de Wilde, nadien onder David 't Kindt. Na aankoop in 1899 van het rechts aanpalend huis met voorgevel uit 1874-75, werden door stadsarchitect Van Rysselberghe plannen gemaakt om beide gebouwen te verbinden en herinrichten tot nieuwe Handelsbeurs.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Markt zonder nummer (Pittem)
Overwegend neogotische parochiekerk die een veelheid aan opeenvolgende bouwfasen in zich draagt, met behoud van romaanse toren en noordmuur van het koor, aanpassing van schip in de 15de of 16de en van koor tevens in de 17de eeuw. Grootschalige verbouwing in het begin van de 20ste eeuw.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Geboorte met kerkhof

Kluizendorpstraat 80A (Evergem)
Oude kerk opklimmend tot 1122, in 1770-1772 heropgebouwd als eenbeukige kerk van vier traveeën. Nadien werd de kerk in 1774 overwelfd, het koor vergroot en de gevel vernieuwd. Nieuwe vergroting in 1844-45 door toevoeging van twee zijbeuken van vier traveeën en nieuwe westtoren onder leiding van architect Louis Minard. Toren heropgetrokken na oorlogsschade in 1953-56 onder leiding van Henri Vaerwyck. Ommuurd kerkhof ten zuiden van de parochiekerk met een dodenhuisje, calvariekapel en een collectie aan 18de, 19de en 20ste-eeuwse graftekens.


Parochiekerk Sint-Martinus

Dorp zonder nummer (Lievegem)
Voor het eerst vermeld in 1140. Het eind 15de eeuw heropgebouwde kerkje werd grotendeels verwoest door beeldenstormers in de tweede helft van de 16de eeuw. Heropbouw van de driebeukige kerk in 1616 door Jan en Robrecht Persyns. Heden driebeukige basilicale kerk met schip van vijf traveeën met westtoren en polygonale zijkapellen.


Sint-Antoniusgesticht

Sint-Antoniuskaai 9, 9A-H (Gent)
Voormalig schuttershof van de haakbusschieters en kanonniers van de Sint-Antoniusgilde. Achterin gelegen hoofdgebouw, het voormalige gildehuis, van vijf traveeën en drie bouwlagen met zadeldak (Vlaamse pannen). Voorgevel in classicerende barokstijl, gedateerd 1645 op cartouchevormige gevelsteen. Het complex omvat eveneens de Kapel Sint-Vincentius van Padua, opgetrokken in 1821, het voormalig oratorium van de zusters en verschillende bijgebouwen.


Stadhuis Lokeren

Groentemarkt 1 (Lokeren)
Hoekgebouw van twee bouwlagen, in 1761 opgetrokken naar ontwerp van architect David 't Kindt.


Stadsgevangenis

Botermarkt 17-18 (Gent)
Klein gebouw met grillig plattegrond, opgetrokken in 1741 tegen de westgevel van de Lakenhal en de noordzijde van het Belfort, ter vervanging van de in 1718 op de Koornmarkt gesloopte stadsgevangenis bijgenaamd het "Chastelet". Bleef tot 1902 zijn functie van stadsgevangenis behouden.


Stadswoning ontworpen door David 't Kindt

Brabantdam 48 (Gent)
Klokgevel van drie traveeën en twee bouwlagen afgedekt met een zadeldak (leipannen); verankerde bak- en zandsteenbouw oorspronkelijk bepleisterd; volgens bouwaanvraag gebouwd naar ontwerp van David 't Kindt in 1754.