Gedurende meer dan een halve eeuw bepaalde het geslacht Taeymans in het arrondissement Turnhout voor een groot deel het uitzicht van de Kempense dorpskernen met de bouw van kerken, pastorieën, gemeentehuizen en scholen.
Pieter-Jozef Taeymans (1842-1902) volgde vanaf 1862 de cursussen bouwkunde aan de Antwerpse Koninklijke Academie en studeerde in 1867 af als primus van zijn klas. Aan de academie werd hij onder andere opgeleid door Jozef Schadde en Eugène Gife, beide in die periode ook werkzaam als provinciaal architect. P.-J. Taeymans was ook als stagiair werkzaam in het architectenbureau van Gife. Wanneer in 1869 Johan Van Gastel ontslag nam als provinciaal architect voor het arrondissement Turnhout werd P.J. Taeymans aangeduid als zijn opvolger. Nog hetzelfde jaar vestigde hij zich in Turnhout, huwde er en kreeg acht kinderen waarvan de drie oudste jongens, Xavier (1871), Jules (1872) en Lodewijk (1874), net als hun vader, voor het beroep architect kozen. Jules Taeymans volgde hem in 1901 op als provinciaal architect.
Op korte tijd werd P.J. Taeymans een leidende figuur in het Turnhoutse. Zeker op het vlak van de architectuur zou hij bepalend zijn voor de verdere ontwikkeling en het uitzicht van de provinciestad en bij uitbreiding de volledige regio. In 1873 werd hij aangesteld als directeur van de tekenschool van Turnhout waar hij ook instond voor de lessen bouwkunde. Naast een succesvolle loopbaan als privé-architect, heeft hij tevens een aanzienlijk oeuvre nagelaten in zijn functie als provinciaal architect waarbij hij geconfronteerd werd met de typologische verscheidenheid en de beperkingen van het bouwen in opdracht van de overheid. Zijn ontwerpen werden uitgevoerd van Baarle-Hertog en Hoogstraten in het noorden tot het huidige Laakdal en Herselt in het zuiden. Hij bouwde ongeveer een twintigtal kerken, dertien pastorieën, acht gemeentehuizen (vanaf 1876), zestien scholen en elf onderwijzerswoningen. Het grootste deel van zijn opdracht als provinciaal architect bestond echter uit herstellingen, restauraties en uitbreidingen van bestaande gebouwen. De eenvoud in uiterlijke vormen en materiaalgebruik, veelal ingegeven door de beperkte financiële middelen van de meeste gemeenten, was een constante in het werk van de bouwmeester. De stijlenrijkdom die het architecturale landschap in de tweede helft van de 19de eeuw zo typeerde, komt ook in het oeuvre van Taeymans tot uiting. Naargelang de bestemming van het gebouw paste
hij een welbepaalde neostijl toe. Taeymans' kerken werden meestal opgetrokken in een neogotische stijl, soms ook in een neoromaanse.
In zijn ontwerpen voor het burgerlijke type van het gemeentehuis is een zekere trend merkbaar. Tot in 1880 wordt, zowel in zijn privécarriere als in zijn werk als overheidsarchitect, zijn academische opleiding nog weerspiegeld in een classicerende, zij het niet al te strenge vormgeving. In de laatste decennia van zijn loopbaan legt hij zich echter steeds meer toe op ontwerpen in een neotraditionele of neo-Vlaamserenaissance bouwstijl.
Bij de eerder classicerende realisaties valt een symmetrische en rationele gevelgeleding op, veelal met een oneven aantal traveeën waardoor de inkom centraal in het midden kan geplaatst worden. De muuropeningen volgen de vorm van de bekronende bogen, hetzij rondbogig, segmentbogig of getoogd. Het bakstenen volume wordt gekenmerkt door een geveldecoratie van bepleisterde onderdelen zoals pilasters op de hoeken of op de muurdammen, een onderbroken fronton, rechthoekige gevelplaten of panelen met guttae op de borstwering, een bossage, muurbanden, geriemde vensteromlijstingen en/of een klassiek hoofdgestel. In 1876 ontwierp P.J. Taeymans zijn eerste gemeentehuis voor Tielen, een bescheiden gebouw met een classicerende vormgeving voorzien van een centraal torenvolume met een neomiddeleeuwse decoratie. Dit uitgesproken torenelement zou in de volgende gemeentelijke opdrachten niet meer voorkomen.
De ontwerpen voor de gemeentehuizen van Baarle-Hertog (1877), Zoerle-Parwijs (1879, gesloopt) en Beerse (1884, gesloopt) hernemen, op de toren na, allemaal de opbouw van het gemeentehuis van Tielen met zijn hoge sokkel (begane grond) waarin de secundaire functies werden ondergebracht en de monumentale bel-etage (eerste verdieping) voor de representatieve vertrekken. In Beerse en Zoerle-Parwijs kreeg het gebouw een decoratief gevelschema van rondbogen en pilasters.
Vanaf 1894 is een duidelijke stijlbreuk merkbaar in het oeuvre van P.J. Taeymans. Met het ontwerp voor het gemeentehuis van Gierle uit dit jaar kiest de architect resoluut voor de neo-Vlaamserenaissance. Taeymans realiseerde een monumentaal bak- en zandstenen gebouw met bordes, belforttoren en een fraai gevelschema met tudorbogen, nissen en borstbeelden van lokale beroemdheden.
Ook aan andere gemeentehuizen verleende Taeymans een zekere monumentaliteit door een centraal voorgeplaatste toren (Eindhout, 1898) terwijl kleinere exemplaren zich enkel van de eenvoudige dorpswoning onderscheiden door de toevoeging van een bordes (Vlimmeren). Bij deze traditionele groep van gemeentehuizen zijn de gevels evenwichtig en harmonieus opgebouwd, doch minder symmetrisch. Zo telt de gevel meestal een even aantal traveeën en bevindt het inkomportaal zich meestal in het uiterste linker- of rechtertravee. Het geheel doet soms pittoresk aan door het metselwerk van de parementen en bogen, in- en uitsprongen, cartouches met rolwerk, dakkapelletjes, getrapte zijgevels en dito dakvensters. De muuropeningen zijn meestal rechthoekig (stenen kruis- of kloosterkozijnen) en geplaatst onder een tudorbogig of korfbogig met kleurrijk metselwerk ingevuld boogveld. Vooral in de gemeentehuizen, gerealiseerd door zijn zoon Jules Taeymans wordt deze trend verder doorgedreven in soms erg pittoreske creaties, veelal opgetrokken in een eclectische stijl met zowel neogotische, neotraditionele als neo-Vlaamserenaissance-elementen.
Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DL002522, Tielen (Kasterlee), Voormalig gemeentehuis (DE SADELEER S. 2012).
Auteurs: De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
de Merodelei 153 (Turnhout)
Vroegere afspanning gelegen tegenover het voormalig station van de Buurtspoorwegen, heden stelplaats van de Lijn.
Apostoliekenstraat 26 (Turnhout)
Basisschool en eerste graad secundair onderwijs ondergebracht in de voormalige Apostolische School; opgetrokken in 1886-1887 naar ontwerp van architect Pieter Jozef Taeymans.
Begijnhof 59-62 (Turnhout)
Reeks van vier neogotisch getinte huizen, opgetrokken circa 1900, vermoedelijk naar ontwerp van architect P.J. Taeymans.
Begijnhof (Herentals)
Georiënteerde, laatgotische pseudobasiliek van 1599-1614, centraal gelegen op het deels omhaagde voormalige kerkhof, aan de zuidzijde afgesloten door gietijzeren hekken.
Vrijheid 110-112 (Hoogstraten)
Brouwershuis met achterin gelegen mouterij/brouwerij; teruggaande op een oude herberg De Fortuyn, opgericht in 1675.
Otterstraat 35 (Turnhout)
Sterk aangepast monumentaal huis, opklimmend tot 1836; achterin aangepast tweede breedhuis en heden volledig ingebouwde kapel.
Kapucijnenstraat 28 (Herentals)
Huis uit jaren 1881-1887, met aansluitend lager aanbouwsel. Bakstenen lijstgevel met rechts poortrisaliet.
Nederrij 17-19 (Herentals)
Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl gebouwd in 1895 naar ontwerp van P.J. Taeymans.
Begijnenstraat 29-31 (Turnhout)
Twee gelijktijdig geconcipieerde burgerhuizen van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, van 1893 naar ontwerp van architect P.J. Taeymans.
Broedersstraat 2, Warandestraat 40 (Turnhout)
Gebouwd circa 1886 naar ontwerp van P.J. Taeymans in neoclassicistische stijl; eertijds het zogenaamde Café du Cercle, huis van de liberalen.
Draaiboomstraat 6, Otterstraat 126 (Turnhout)
Voormalig clarissenklooster met kerk, respectievelijk van 1882-1883 en 1887-1888, naar ontwerp van architect P.J. Taeymans.
Pastorijstraat 2 (Dessel)
Vrijstaande pastorie in classicistische stijl, gebouwd in 1778 naar ontwerp van Petrus Van Bergen en Jacobus Frou.
Sint-Lambertusstraat 2 (Westerlo)
Ten oosten van het marktplein, excentrisch gelegen dekenale kerk met omliggend ommuurd kerkhof waarop grafmonumenten uit de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw en eenvoudige zerken voor oudstrijders. Ondanks lange bouwgeschiedenis en verschillend materiaalgebruik is de kerk een homogeen gotisch/neogotische, georiënteerde kruisbasiliek.
Grote Markt (Turnhout)
Georiënteerde pseudo-basiliek, met vroeggotische kern uit de 13de - 14de eeuw, hooggotisch koor en transept, renaissancistische kruisingstoren, schip en zijbeuken in classicistische stijl.
Molenstraat 8 (Mol)
Halfvrijstaand breedhuis met neoclassicistisch uitzicht, vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, gedateerd 1755.
Renier Sniedersstraat 28-30 (Turnhout)
Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gebouwd circa 1888 naar ontwerp van P.J. Taeymans; aanpalend volume van één bouwlaag gebouwd circa 1891.
Veerledorp (Laakdal)
Dorpspomp van 1877 naar ontwerp van P.J. Taeymans. Geblokte basis met waterbekkens, waterlijsten met schelpmotieven en bekronende zuil met topvaas.
Zammelseweg 183 (Geel)
Dorpsschool met onderwijzerswoning van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, op het kadaster geregistreerd in 1909.
Patersstraat 5-9 (Turnhout)
Burgerhuizen, gebouwd circa 1895, naar ontwerp van P.J. Taeymans, in een eclectische stijl met sterke neo-Vlaamse-renaissance-inslag en/of elementen ontleend aan de cottagestijl.
Otterstraat 34 (Turnhout)
Herenhuis met dubbelhuisopstand, opgetrokken in 1894 naar ontwerp van P.J. Taeymans.
Begijnenstraat 17-23 (Turnhout)
Eenheidsbebouwing van vier rijhuizen, gebouwd in 1896 naar ontwerp van architect P.J. Taeymans.
Begijnhof 2-5, 6 (Herentals)
Eenheidsbebouwing met centrale en iets hogere pastorie tussen in spiegelbeeld opgetrokken huizen naar ontwerp van P.J. Taeymans.
Grote Markt (Westerlo)
Eén van de blikvangers op de bredere westzijde van de markt te Westerlo is de eeuwenoude Marktlinde, een schitterend voorbeeld van een in etage gesnoeide Hollandse linde (Tilia europaea (x)).
Kerkstraat 4 (Baarle-Hertog)
Gemeentehuis in neoclassicistische stijl van 1877 naar ontwerp van P.J. Taeymans, gerestaureerd in 1988; tot 1986 in gebruik als gemeentehuis en veldwachtpost.
Eindhoutdorp 13 (Laakdal)
Gemeentehuis van 1898 naar ontwerp van 1897 van P.J. Taeymans, heden onder meer ingericht als bibliotheek.
Bouwelse Steenweg 8 (Herenthout)
Neotraditioneel complex, opgetrokken in 1878 als onderwijzeressenwoning voor de aangrenzende school, naar ontwerp van P.J. Taeymans van 1876.
Singel 1 (Lille)
Opgetrokken in neo-Vlaamserenaissance-stijl in 1895 naar ontwerp van de provinciale architect P.J. Taeymans.
Tielendorp 1 (Kasterlee)
Voormalig gemeentehuis, gelegen ten noorden van de kerk en opgericht in 1876 naar ontwerp van provinciaal architect P.J. Taeymans. Het gemeentehuis is gelegen op een driehoekig dorpsplein met onder andere een dorpspomp, vredesboom en Onze-Lieve-Vrouwebeeld.
Kerkstraat 64-66 (Beerse)
Ontmoetingscentrum samengesteld uit de voormalige jongensschool, het voormalig gemeentehuis en een recent gereconstrueerd gebouw.
Grote Baan 90-94 (Hulshout)
Leegstaande, gemeentelijke meisjesschool van 1882, met links de oorspronkelijk nagenoeg identieke jongensschool, van 1904, beide naar ontwerp van P.J. Taeymans.
Minderhoutdorp 3 (Hoogstraten)
Gemeentelijke jongensschool, gebouwd in 1850-1851 naar ontwerp van E. Gife; later aangepast en verbeterd.
Leopoldstraat 51 (Merksplas)
Voormalige gemeentelijke jongensschool, vermoedelijk opgericht door provinciaal architect J. Van Gastel (derde kwart 19de eeuw), respectievelijk in 1877 en 1906 aangepast en vergroot naar ontwerp van P.J. en J. Taeymans.
Hikstraat 28 (Herentals)
De gemeentelijke jongensschool werd in 1882 opgericht naar ontwerp van P.J. Taeymans en is sinds 1970 in gebruik als stedelijke muziekacademie.
Kerkstraat 1-3 (Kasterlee)
Bewaarde vleugel naar ontwerp van J. Taeymans van 1913, opgetrokken ter uitbreiding van de school van 1856-1857; rechts de gemeentekamer van 1857 naar ontwerp van architect J. Van Gastel.
Schooldreef 91, 91A (Mol)
Neotraditioneel schoolcomplex bestaande uit een klassenvleugel en een onderwijzerswoning, van 1881 naar ontwerp van P.J. Taeymans.
Sluis 157-159 (Mol)
Complex bestaande uit onderwijzerswoning van 1867 met rechts aansluitende klassenvleugel van 1861 en 1901, latere uitbreidigen.
Gelmelstraat 26 (Hoogstraten)
Voormalige gemeentelijke jongensschool met onderwijzerswoning en vredegerecht van 1876-1878 naar ontwerp van provinciaal architect P.J. Taeymans.
Schoolstraat 33 (Kasterlee)
Symmetrisch opgebouwde schoolvleugel van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, naar ontwerp van 1876 van P.J. Taeymans.
Donckstraat 4, 2B (Hoogstraten)
Naast kerkhof gelegen gemeenteschool, gebouwd circa 1851 in opdracht van burgemeester Cornelis Michielsen.
Corbiestraat 30 (Mol)
Voormalige gemeenteschool. Het oorspronkelijke complex werd voltooid in 1852 door aannemer Peeters; de toenmalige, school bestond uit twee klassen: één voor de Vlaamse en één voor de Franse onderwijzer. Het centrale gedeelte werd met één verdieping verhoogd naar ontwerp van P.J. Taeymans van 1879.
Worteldorp 13-15 (Hoogstraten)
Voormalige gemeenteschool met onderwijzerswoning, gebouwd in 1873-1874 naar ontwerp van P.J. Taeymans.
Achterbos 72, 70/1-2 (Mol)
Gemeenteschool met onderwijzerswoning, van 1888 naar ontwerp van de provinciale bouwmeester P.J. Taeymans.
Vooreel 36A (Ravels)
Onderwijzerswoning met dubbelhuisopstand en aanpalende klassenvleugel van 1877, rechts uitbreiding van 1934 met kwartcirkelvormige uitbouw.
Sint Antoniusstraat 24 (Turnhout)
Dubbelhuis met afgerond hoektravee en lager aanpalend breedhuis onder zadeldak met dakkapellen.
Gasthuisstraat 5-7 (Turnhout)
Momumentaal neoclassicistisch herenhuis van zes traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak; gebouwd in 1893 naar ontwerp van architect P.J. Taeymans.
Herentalsstraat 33 (Turnhout)
Hoekhuis met dubbelhuisopstand in neoclassicistische stijl van 1887 naar ontwerp van architect P.J. Taeymans, aanbouw onder plat dak.
Herentalsstraat 66 (Turnhout)
Dubbelhuis met rijkelijk versierde voorgevel, in neo-Vlaamserenaissance-stijl van 1892 naar ontwerp van architect P.J. Taeymans.
de Merodelei 2-4 (Turnhout)
Hoekpand met woon- en winkelfunctie, heden in totaal acht traveeën en drie bouwlagen onder afgewolfd leien zadeldak, herbouwd in 1882 naar ontwerp van architect P.J. Taeymans.
Kerkstraat 42 (Herentals)
Hoekpand met afgeronde hoek van vier traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd dak, uit de jaren 1881-1887.
Hofkwartier 17 (Herentals)
Neotraditionele trapgevel naar ontwerp van architect P.J. Taeymans van 1897.
A. Dierckxstraat 2 (Balen)
Voormalige jongensschool, naar verluidt opgericht in 1848-1849 op het achterste gedeelte van de gemeentelijke bleekweide; op het kadaster werd de school pas geregistreerd in 1860.
Westerlosesteenweg 1 (Herselt)
Gemeentelijke jongensschool met onderwijzerswoning, opgericht in 1848.
Zondereigen 83-84 (Baarle-Hertog)
De oude school, reeds opgericht in 1849, werd in 1878-1879 naar ontwerp van P.J. Taeymans aangepast; de lagere rechtertravee werd in 1930 naar ontwerp van J. Taeymans toegevoegd.
Velveken 9 (Geel)
Rechthoekige schoolvleugel van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, van 1855 en naastliggend schoolhuis van 1882.
Begijnhof 43 (Turnhout)
Neoclassicistische bakstenen kapel van 1885-1887 naar ontwerp van architect P.J. Taeymans.
Schrieken 2 (Ravels)
Compositie van verschillende in elkaar passende volumes onder complexe bedaking naar ontwerp van P.J. Taeymans, ten oosten gelegen bijgebouwen.
Gelmelstraat 60-62 (Hoogstraten)
Katholieke onderwijsinstelling, heden met kinderdagverblijf, bewaarschool, lagere en middelbare afdelingen, hotelschool opgericht in 1832 door de ursulinen van Tildonk.
Korte Gasthuisstraat 81 (Turnhout)
Vrijstaande woning naar ontwerp van architect P.J. Taeymans, gebouwd voor baron Ludovicus Coppens, rond 1884 volgens de cartouche boven de inkomdeur. In 1894 koopt beeldhouwer Napoleon Daems de woning.
Grote Markt 50 (Herentals)
Gotische lakenhal op rechthoekige plattegrond en belfort, opgericht door Peter Moens en Merten Casus in 1534.
Gemeentestraat 5 (Turnhout)
Voormalige Gemeentelijke Meisjesschool naar ontwerp van architect P.J. Taeymans, gebouwd in 1873, voltooid in 1876, later vergroot.
Patersstraat 100 (Turnhout)
Achterin gelegen kloostercomplex met tuin gebouwd in 1897-1899 naar ontwerp van P.J. Taeymans; aangepaste interne functie-indeling.
de Merodelei 6 (Turnhout)
Neoclassicistisch enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, van 1872 naar ontwerp van architect P.J. Taeymans.
Patersstraat 24 (Turnhout)
Enkelhuistype met bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint, gebouwd in 1886 naar ontwerp van P.J. Taeymans.
de Merodelei 50 (Turnhout)
Herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, van 1872 naar ontwerp van architect P.J. Taeymans; aansluitende poorttravee van één bouwlaag onder plat dak met attiek.
Warandestraat 38 (Turnhout)
Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in 1886 naar ontwerp van P.J. Taeymans.
Herentalsstraat 6 (Turnhout)
Tussen de rijhuizen ingeplante, neogotische bidkapel van 1897, opgetrokken naar ontwerp van architect P.J. Taeymans.
Boudewijnstraat 2 (Beerse)
In 1898, oprichting van een gasthuis aan de Gasthuisstraat naar ontwerp van provinciaal architect P.J. Taeymans; vanaf circa 1937 geleidelijke omvorming tot rusthuis voor bejaarden.
Grote Baan 96 (Hulshout)
Onderwijzerswoning van de aangrenzende, gemeentelijke dubbelschool, opgetrokken naar ontwerp van P.J. Taeymans, van 1904.
Leopoldstraat 58 (Merksplas)
Vrijstaand dubbelhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, van 1874 naar ontwerp van P.J. Taeymans.
Hoogstraatsesteenweg 19 (Rijkevorsel)
Onderwijzerswoning van de jongensschool, van 1882 naar ontwerp van P.J. Taeymans. Gaaf bewaarde onderwijzerswoning, van 1885 tot 1920 dienstdoend als gemeentehuis. Halfvrijstaand dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.
Kastelein 86-88 (Turnhout)
Park in 1862 heraangelegd door Jacques Rosseels met jachtpaviljoentje, een kapel, een hoevetje, een bakhuis en een bewaarplaats voor carbid. Het oorspronkelijk landhuis van 1886 werd in 1944 volledig verwoest, de huidige witte villa uit de jaren 1960 werd gebouwd naar ontwerp van P. Agie de Selsaeten.
Pastoor Woestenborghslaan 1A (Vosselaar)
Vrijstaande kerk, gelegen tussen het Remi Lensplein, de Cingel en de Pastoor Woestenborghslaan, opklimmend tot het tweede kwart van de 15de eeuw en het vierde kwart van de 19de eeuw.
Gestelsesteenweg (Meerhout)
Neogotische driebeukige kruisbasiliek met ingebouwde toren onder leien naaldspits omringd door vier kleinere hoekspitsen, van 1871-1873 naar ontwerp van P.J. Taeymans, hersteld begin 20ste eeuw naar ontwerp van J. Taeymans.
Donckstraat 6 (Hoogstraten)
Gebouw in gotische en neogotische stijl, met toren opklimmend tot het vierde kwart van de 15de eeuw - eerste kwart van de 16de eeuw.
Larum 27 (Geel)
Eerste Onze-Lieve-Vrouwekapel opgericht in 1472 en gelegen ter plaatse van de huidige pastorietuin.
Vooreel 42 (Ravels)
Vrijstaande oostwest-georiënteerde neogotische kruiskerk, gebouwd circa 1900 naar ontwerp van P.J. Taeymans.
Den Hert 4 (Lille)
Georiënteerde neogotische pseudo-basiliek naar ontwerp van E. Gife van 1851, met oudere toren in Kempische baksteengotiek van circa 1500.
Kerkplein 5 (Westerlo)
Noordwest-zuidoost georiënteerde eclectische kruisbasiliek van 1853-1856 naar ontwerp van E. Gife.
Polderstraat 2 (Oud-Turnhout)
Vrijstaande, georiënteerde kerk in neoromaanse stijl, ontwerp van 1889 door provinciaal bouwmeester P.J. Taeymans.
Stelen 19 (Geel)
Kerk naar ontwerp van 1869 van P.J. Taeymans, latere toren naar ontwerp van 1929 van J. Taeymans.
Kerkstraat 100 (Oud-Turnhout)
Vrijstaande, georiënteerde kerk in overwegend gotische en classicistische stijl met neogotisch-getinte gedeelten, opklimmend tot de 14de eeuw.
Ring 7 (Herentals)
Neogotische kerk naar ontwerp van Van Gastel en P.J. Taeymans van 1869 opgetrokken in 1870-1875 met behoud van 15de-eeuwse toren in gotische stijl.
Lindestraat (Meerhout)
Nieuwe driebeukige kruiskerk met ingebouwde toren, van 1948 naar ontwerp van R. Van Steenbergen, met er naast gelegen omhaagd kerkhof.
Kerkplein 1A (Mol)
Neogotische oost-west-georiënteerde kruisbasiliek met een ingebouwde toren van 1890, omringend kerkhof en Heilig Hartbeeld van 1948 van R. Sauter.
Kerkstraat 19 (Laakdal)
Georiënteerde laatgotische kruiskerk opklimmend tot midden 15de eeuw, toren van circa 1520 en schip verbouwd in jaren 1750.
G. Vandenheuvelstr. 2 (Herselt)
Georiënteerde, eclectische kerk met sobere laat-classicistische inslag, gelegen op de kruising van vier gemeentelijke hoofdwegen.
Hulsen 109 (Balen)
Georiënteerde neoromaanse kruiskerk met basilicale opstand opgetrokken naar ontwerp van de provinciale architect P.J. Taeymans van 1896.
Kerkplein (Retie)
Vrijstaande neogotische kerk, in 1851-1874 opgetrokken in drie fasen. Ten zuiden en ten oosten het kerkhof, heraangelegd met onder meer perken en verharde paden en omhaagd met beuk.
Bel 131 (Geel)
Kerk uit het begin van de 16de eeuw, in 1703 uitgebrand ten gevolge van oorlogsomstandigheden tijdens de Spaanse Successieoorlog, nadien heropgebouwd.
Tielendorp 32 (Kasterlee)
Georiënteerde neogotische kruiskerk, gebouwd in verschillende fasen van 1847 tot 1853 naar ontwerp van E. Gife, met toren uit de 16de eeuw.
Markt (Retie)
Vrijstaande kerk met bewaarde - in de 19de eeuw gerestaureerde - gotische toren en een neogotisch schip, transept en koor van 1871-1872.
Grote Baan (Hulshout)
Neogotische kruisbasiliek naar ontwerp van de provinciale architect P.J. Taeymans van 1894, met aansluitende pastorietuin en pastorie.
Oeveldorp 11 (Westerlo)
Georiënteerde neogotische kruisbasiliek van 1870 naar ontwerp van P. J. Taeymans met 15de-eeuwse toren in Kempense baksteengotiek.
Torenstraat 1 (Ravels)
Vrijstaande gotische kerk van 1525-1529, na de brand van 1841 voor een groot deel in neogotische stijl heropgebouwd, bewaard kerkhof aan noordzijde.
Geelsebaan (Laakdal)
Neogotische kerk van 1910-1912 naar ontwerp van P. Langerock van 1909 gelegen in de as van de Meerlaarstraat.
Markt (Dessel)
Vrijstaande kerk in gotische en neogotische stijl uit respectievelijk het vierde kwart van de 15de eeuw en het tweede kwart van de 20ste eeuw.
Botermarkt 1 (Herenthout)
Georiënteerde, neogotische kruisbasiliek naar ontwerp van de provinciale architect J. Van Gastel, gebouwd in 1861-1864, met gotische toren van circa 1550.
Dorp 36 (Herselt)
Georiënteerde, longitudinale kruiskerk in neogotische stijl met bewaarde westtoren in Kempense baksteengotiek en een begin 20ste eeuw gereconstrueerd gotisch koor.
Dorp 7 (Ravels)
Laatgotische kruisbasiliek uit de 16de en de 17de eeuw, in 1906-1909 in neogotische stijl uitgebreid naar ontwerp van H. Geirnaert, omringend kerkhof.
Kerkstraat 25 (Herentals)
Georiënteerde kruisbasiliek in Brabantse gotiek, in de volksmond zogenaamd Bovenkerk.
Dorp 1 (Rijkevorsel)
Vrijstaande kerk met schip, transept, koor en sacristie van 1952-1954 in een moderne interpretatie van gotische stijl en een begin 16de-eeuwse toren in Kempense hooggotiek.
Kerkstraat 2 (Merksplas)
Vrijstaande neogotische kerk met deels ingebouwde westtoren, van 1872-1874 naar ontwerp van P.J. Taeymans, omringend plein.
Markt 28 (Kasterlee)
Vroegere 16de-eeuwse kerk door brand verwoest in 1735 en nadien heropgebouwd, vernieuwd en vergroot in neogotische stijl in 1848-1851 naar ontwerp van E. Gife.
Kerkplein (Balen)
Transeptloze, neogotische kerk met basilicale opstand, uit het einde van de 19de eeuw met geïntegreerde gotische toren en koor van circa 1500.
Kerkplein 1 (Turnhout)
Georiënteerde, vrijstaande neogotische kruisbasiliek naar ontwerp van architect P.J. Taeymans, gebouwd in 1903-1907.
Kerkstraat 22 (Lille)
Vrijstaand breedhuis in neotraditionele stijl van 1894, naar ontwerp van P.J. Taeymans.
Ter Voort 136A-D (Westerlo)
Voormalige pastorie in neotraditionele stijl, van 1900-1901 naar ontwerp van P.J. Taeymans van 1899, in 1995 naar ontwerp van L. Matheve ingericht met vier woningen.
Achterbos 54 (Mol)
Bepleisterd en beschilderd dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, met neoclassicistisch uitzicht van 1877.
Kerkstraat 46 (Oud-Turnhout)
De pastorie werd gebouwd in 1895 in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van P.J. Taeymans. Pastorietuin doorsneden door de beek de Aa en met achterin gelegen vijver.
Sluis 155 (Mol)
Pastorie met omheinde voortuin, naar ontwerp van P.J. Taeymans van 1892, sedert 1977 ingericht als Jacob Smits-museum.
Pastorijstraat 1A (Mol)
Baksteenbouw in L-vorm van twee bouwlagen onder leien schilddaken, naar ontwerp van P.J. Taeymans van 1890.
Minderhoutdorp 27 (Hoogstraten)
Pastorie in neo-Vlaamserenaissance-stijl, gebouwd in 1896 naar ontwerp van P.J. Taeymans.
Vaartstraat 51 (Geel)
Gelegen in een omringende tuin met populieren aan de straat en gebouwd naar ontwerp van P.J. Taeymans van 1871.
Dorp 2 (Lille)
Vrijstaand huis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met dakvenster onder driehoekig fronton in het verlengde van de deurtravee.
Pastoriestraat 2 (Beerse)
Vrijstaande, voorheen omgrachte pastorie in classicistische stijl van 1776, omgeven door tuin aansluitend bij huidig gemeentepark; de vroegere voorgevel, nu achtergevel, bevindt zich aan de tuin.
Dorp 18 (Olen)
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, opgericht in 1768-1771; omliggende tuin met aan straatzijde korfboogpoort.
Kerkstraat 5 (Baarle-Hertog)
Op de rooilijn achteruitwijkend dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, in 1939-1941 opgetrokken naar ontwerp van J. Ritzen.
Dorp 68 (Herselt)
Alleenstaand breedhuis gelegen beneden het straatniveau te midden van een ommuurde en ten dele beboomde tuin, in kern minstens opklimmend tot 1499.
Pastorijstraat 24 (Ravels)
Vrijstaand dubbelhuis onder schilddak voorzien van twee dakkapellen onder afgewolfd zadeldak en dakruiter met klokje. Omhaagde en omwalde pastorie met verboste tuin met relicten van historische parkaanleg en nutstuin.
Dorp 47 (Rijkevorsel)
Halfvrijstaand dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, in kern opklimmend tot het vierde kwart van de 18de eeuw.
Sint-Michielsstraat 2 (Westerlo)
Dit gebouw in de klassieke Franse stijl werd in 1757 opgericht, van 1964 tot 1977 gemeentehuis, sinds 1979 heemkundig streekmuseum.
de Trannoyplein 7 (Westerlo)
Pastorie met omhaagde voortuin, naar ontwerp van P.J. Taeymans van 1899.
Ring 9 (Herentals)
Achterin gelegen pastorie in neogotisch getinte stijl naar ontwerp van P.J. Taeymans van 1904, op kadaster geregistreerd in 1906.
Lindestraat 22 (Meerhout)
Woning van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met aandaken, naar ontwerp van P.J. Taeymans, van 1875.
Hulsen 106 (Balen)
Pastorie met omhaagde voortuin en ommuurde tuin achteraan; opgetrokken in 1876 naar ontwerp van de provinciale bouwmeester P.J. Taeymans van 1875.
Kerkstraat 11 (Herentals)
Half vrijstaand dubbelhuis op L-vormige plattegrond, zeven + vier traveeën en twee bouwlagen onder complex schilddak, heropgebouwd in 1768.
Kerkstraat 2 (Meerhout)
Pastorie in neotraditionele bouwstijl met neogotische elementen, naar ontwerp van P.J. Taeymans van 1886.
Kerkstraat 5 (Ravels)
Gebouwd circa 1887 als privé-woning. In 1896 aangekocht door de gemeente om in te richten als nieuwe pastorie van Ravels-centrum.
Vooreel 34 (Ravels)
Vrijstaand dubbelhuis onder zadeldak met getrapte dakkapel, gebouwd circa 1900 naar ontwerp van P.J. Taeymans.
Vismarkt 24 (Westerlo)
Complex met neo-Vlaamserenaissance-inslag van 1896, naar ontwerp van P.J. Taeymans.
Vrijheid 208 (Hoogstraten)
Rijkswachtkazerne in eclectische stijl met neotraditionele inslag, gebouwd in 1895-1896 naar ontwerp van P.J. Taeymans.
Boerenkrijglaan 27 (Westerlo)
Bakstenen gebouw met symmetrische opgebouw en centrale, hogere deurrisaliet, opgericht in 1900 naar een ontwerp van architect Pieter Jozef Taeymans.
St.Barbarastraat 4-6 (Meerhout)
Witgeschilderde schoolvleugel van 1857 uitgebreid in 1878, en onderwijzerswoning op L-vormige plattegrond van 1882.
Schoolstraat 44-46, 44/1 (Herentals)
School naar ontwerp van P.J. Taeymans opgericht in 1900. Baksteenbouw van dertien traveeën en één bouwlaag onder zadeldak.
Oevelseweg 24 (Olen)
Lijstgevels van zeven + vier traveeën en één en anderhalve bouwlaag onder zadeldak.
Stationsstraat 27-29 (Geel)
Opgericht als meisjesschool in 1881-1883 naar ontwerp van P.J. Taeymans. U-vormig complex van drie + zeven + drie traveeën en twee bouwlagen.
Zammelseweg 29 (Geel)
Aangepaste schoolvleugel van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak van 1902 naar ontwerp van P.J. Taeymans.
Kasteeldreef 2, Kasteelplein 20 (Turnhout)
Schoolcomplex opgericht in 1899 door de Broeders van Liefde uit Gent.
Vrijheid 149 (Hoogstraten)
Oorspronkelijk stadhuis in laatgotische bak- en zandsteenstijl naar ontwerp van Rombout II Keldermans.
Markt 1 (Geel)
Oorspronkelijk twee gebouwen, het zuidelijk deel uit eind 15de of begin 16de eeuw en het noordelijk deel uit de 16de eeuw, opgetrokken als burgerhuis.
Grote Markt 33-35 (Herentals)
Classicistisch dubbelhuis van negen traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak, gedateerd 1781.
Antwerpsesteenweg 1, Jagerslaan 3, 2A (Vosselaar)
Landhuis met sterke inslag van de neo-Vlaamse-renaissance, gebouwd in 1892 naar ontwerp van P.J. Taeymans, gelegen in een groot domein met vijver, oude bomen, beelden, siervazen en een tuinpaviljoentje.
Markt (Dessel)
Circa 1842 plaatsing van een eerste openbare waterpomp op de Markt; in 1876 vervangen door de huidige arduinen pomp naar ontwerp van P.J. Taeymans.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Taeymans [online], https://id.erfgoed.net/personen/4706 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.