Persoon

Bovyn, Marc

ID
471
URI
https://id.erfgoed.net/personen/471

Beschrijving

Zoon van architect Maurice Bovyn, behaalde in 1953 zelf het diploma van architect aan het Sint-Lucasinstituut te Gent.

Bronnen

  • S.N. 1967: orde van architecten. inschrijvingen, einde 1967, op de tabellen van de raden van de orde, Brussel, 201.
  • VAN DE PERRE D. 2003: Op de grens van twee werelden : beeld van het architectuuronderwijs aan het Sint-Lucasinstituut te Gent in de periode 1919-1965/1974, Gent, 178.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Instituut voor Verpleegkunde

Vijfseweg 2 (Waregem)
Oorspronkelijk ruime cottagevilla in uitgestrekte aangelegde tuin met onder meer vijver. Thans is de voormalige voortuin aangelegd als verharde parking en is een deel van de tuin opgeofferd voor uitbreiding wegens het stijgende aantal leerlingen en onderwijsactiviteiten.


Klooster en school

Wakkensesteenweg 11 (Dentergem)
De katholieke school in Oeselgem gaat van start in 1879. In dat jaar worden de eerste gebouwen opgetrokken op de huidige locatie in de Wakkenstraat. De zusters van 't gelove uit Tielt staan in voor het verschaffen van het onderwijs, de familie 't Felt (zie nummer 15) draagt de kosten voor de bouw van de school en de familie Vermeersch levert de grond. Grond en gebouwen blijven eigendom van de familie Vermeersch. In 1884 wordt de vrije school aangenomen door de gemeente. De zusters blijven echter instaan voor het onderwijs.


Rust- en verzorgingstehuis Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Markegemstraat 57 (Dentergem)
Rust- en verzorgingstehuis Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, fasegewijs tot stand gekomen. Tijdens het ancien régime voorziet, zeker al vanaf 1455, de armendis in de opvang van de armen. Vleugel aan de straatkant gerealiseerd in het begin van de jaren 1930, van de straat afgesloten met een voortuin en laag bakstenen muurtje. Door de verbouwing en verhoging in 1994 is van de oorspronkelijke gevel weinig bewaard gebleven. Gele baksteenbouw boven een arduinen pint.


Vrij Technisch Instituut

Toekomststraat 75 (Waregem)
Modernistisch schoolgebouw van gele baksteen onder platte bedaking, naar ontwerp van de Waregemse architect Maurice Bovyn. Het gebouw bestaat uit vier vleugels rondom een speelplaats. Op de begane grond is aan weerszijden van de ingang een kamer voor de professors en één voor de bestuurder voorzien en verder links een viertal klassen bereikbaar vanuit een achtergelegen gang. Er volgen verschillende uitbreidingen.


Thema's

Ontwerper van

Azalealaan

Pijkstraat

Sociale woonwijk Torenhof

Sociale woonwijk ‘t Gaverke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Bovyn [online], https://id.erfgoed.net/personen/471 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.