Persoon

Braeckman, Leopold Jozef

ID
477
URI
https://id.erfgoed.net/personen/477

Beschrijving

Architect Leopold Braeckman volgde een opleiding tot architect aan Sint-Lucas in Gent, waar hij in 1942 afstudeerde. Nadien werkte hij een drietal jaar in Kortrijk in functie van de wederopbouw. Architect Braeckman liet een heel omvangrijk oeuvre na, aangezien hij actief bleef als architect tot de leeftijd van 79 jaar. Zijn eigen woning, ontworpen omstreeks 1961 en gelegen te Gent (Sint-Denijs-Westrem, Putstraat 17), vormt een opmerkelijke realisatie in expo-stijl. Behalve realisaties in Oost-Vlaanderen, was hij heel actief in de omgeving van Wakken, Dentergem,... In Dentergem werd hij bijvoorbeeld in de vroege jaren 1960 aangesteld voor de renovatie van de voormalige pastorie en de bouw van een nieuwe.

Na het overlijden van architect Leopold Braeckman in 2006, ging het volledige archief van zijn architectuurpraktijk verloren.

  • VAN DE PERRE D. 2003: Op de grens van twee werelden: beeld van het architectuuronderwijs aan het Sint-Lucasinstituut te Gent in de periode 1919-1965/1974, Gent, 177.
  • Mondelinge informatie verkregen van de familie (15 mei 2017).


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning Leopold Braeckman

Putstraat 17 (Gent)
Eigen woning van architect Leopold Braeckman uit 1961, gelegen op een hellend hoekperceel met oprit en aangelegde voortuin. Villa op T-vormig grondplan, van één tot anderhalve bouwlaag in expo-stijl met kenmerkende vlinderdaken, expressieve luifel en verwerking van breuksteen voor details in de voorgevel en voor de trappen naar de voordeur.


Pastorie

Kerkstraat 1 (Dentergem)
In 1784-1785 laat de toenmalige pastoor, Jan Demeyer, een nieuwe pastorie oprichten die de oude, vervallen pastorie uit 1605 moet vervangen. De architecten Dutre (Gent) en Cazart (Kortrijk) tekenen het plan van de voorgevel. De pastorie wordt tegen de oude aangebouwd waarbij deze laatste onder meer wordt gebruikt als stalling, koets- en washuis. Begin jaren 1960 zoekt het gemeentebestuur een nieuwe bestemming voor het gemeentehuis. Daarvoor lijkt de pastorie de aangewezen locatie.

Opdrachtgever van

Architectenwoning Leopold Braeckman

Putstraat 17 (Gent)
Eigen woning van architect Leopold Braeckman uit 1961, gelegen op een hellend hoekperceel met oprit en aangelegde voortuin. Villa op T-vormig grondplan, van één tot anderhalve bouwlaag in expo-stijl met kenmerkende vlinderdaken, expressieve luifel en verwerking van breuksteen voor details in de voorgevel en voor de trappen naar de voordeur.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Braeckman [online] https://id.erfgoed.net/personen/477 (Geraadpleegd op )