Persoon

Timmery, Etienne

ID
4782
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4782

Beschrijving

Etienne Timmery, vooral werkzaam in zijn geboortestad Brugge, is er een van de beter bekende architecten. Vanaf 1891 vertegenwoordigt hij Brugge in de "Sociéte Centrale d' Architecture". Hij wordt waarnemend voorzitter en bestuurslid van de vereniging "Brugge Voorwaarts". Deze vereniging wordt in 1900 onder impuls van de liberalen opgericht met als doel het hardnekkige beeld van de stad als 'Bruges la morte' te ontkrachten. Dit onder andere door zich te richten op toeristisch onthaal met het promoten van cultuur en animatie via propaganda. De katholieke zuil sticht in hetzelfde jaar als tegenhanger "Die Roya", financieel geruggensteund door het katholieke stadsbestuur. "Brugge Voorwaarts" geraakt hierdoor noodgedwongen op de achtergrond, maar Etienne Timmery blijft echter actief zijn rol vervullen. Timmery is werkzaam in de geest van de traditionele Brugse stijl. Hij zal vanaf 1904 Charles De Wulf als leraar aan de stedelijke academie opvolgen.

In 1900 voltooit hij de in 1870 door Pierre Buyck ontworpen neogotische parochiekerk Sint-Rickiers van Bredene. Vóór de Eerste Wereldoorlog voert hij in Brugge enkele "Kunstige Herstellingen" (K.H.) uit. Deze subsidies, sedert 1877 verschaft op initiatief van Alfred Ronse, toenmalig schepen van Openbare Werken (1876-1903), dienen enerzijds voor de restauratie van waardevolle gevels van privéwoningen. Anderzijds wordt hiermee ook de verspreiding van de neo-Brugse stijl gestimuleerd. In deze periode worden de "Kunstige Herstellingen" gekenmerkt door een verfraaiende en historiserende aanpak. In die tijdsgeest restaureert Timmery doorheen zijn carrière meerdere gevels in de Brugse binnenstad.
Bij nieuwbouw hanteert hij zowel de neobarok (Sint-Jakobsstraat nummers 50-52, 1902) als het neoclassicisme (Langerei nummer 5, 1900). In de Steenstraat bouwt hij twee monumentale gevels in een eclectische stijl (nummers 13 en 17, 1911-1914). Deze indrukwekkende gevels met neorenaissance-inslag zijn een zeldzaamheid in het Brugse stadsbeeld.

Het is niet duidelijk of Timmery de electriciteitscentrale of turbinezaal van de voor Brugge belangrijke fabriek "La Brugeoises & Nivelles" langs het kanaal Gent-Brugge heeft ontworpen. Ook architect Oscar de Breuck (1855-1921), eveneens van liberale strekking, komt hiervoor in aanmerking. De gevel, met jaartal 1912 heeft een eclectische stijl refererend aan de Brugse baksteenarchitectuur.
Ook na de oorlog sluit Timmery nog aan bij het traditionalisme zoals bij de wederopbouw van de stadsschool in Diksmuide (1926) en bij de historiserende restauratie van de 17de-eeuwse trapgevel aan de Potterierei, uitgevoerd in 1930 na zijn dood. Als lid van de eminente roeiclub tekent Timmery het ontwerp (1907-1908) van het clubhuis. Hij hanteert hiervoor een andere vormentaal dan de historiserende zoals toegepast in de Brugse binnenstad. De architectuur is aangepast aan het functionele aspect van het gebouw dat naast een boothuis ook een vergader- en ontmoetingsruimte herbergt. Het eerder sobere gebouw dankt zijn riante uitstraling vooral aan de voorgevel door het gebruik van pseudovakwerkbouw, een prachtig uitgewerkt balkon en monumentale dakconstructie.

Realisaties van Etienne Timmery zijn onder meer:

  • Brugge Witteleertouwersstraat 29, uitbreiding van 16de-eeuwse woning (1886), K.H. Brugge
  • Philipstockstraat 3, verfraaiende restauratie van 17de-eeuwse trapgevel (1892), K.H.
  • Bredene Kerkstraat, voltooien neogotische parochiekerk Sint-Rickiers (1900)
  • Brugge Langerei 5, huis met neoclassicistische gevel (1900)
  • Brugge Sint-Jakobsstraat 50-52, gevel met neobarokke inslag (1902)
  • Brugge Wollestraat 39, historiserende trapgevel (1905), K.H.
  • Brugge Steenstraat 17, gevel in neo-Renaissancestijl (1911), K.H.
  • Brugge Waggelwater, Clublokaal van roeiclub (1911-1912)
  • Brugge Steenstraat 13, winkelhuis met eclectische gevel (1911-1914), K.H.
  • Brugge Wulfhagestraat 16, diephuis met neobarokke trapgevel (1912), K.H.
  • Brugge Huidenvettersplein 10, historiserende restauratie van ambachtshuis huidenvetters (1912)
  • Sint-Michiels? Vaartdijkstraat 5, staalconstructiebedrijf "La Brugeoises & Nivelles", eclectische gevels geïnspireerd op Brugse baksteenarchitectuur (1912)
  • Diksmuide Schoolplein 5, wederopbouw van stadsschool in historiserendebaksteenarchitectuur (1920-1926)
  • Brugge Potterierei 103, historiserende restauratie van 17de-eeuwse trapgevel (1930), K.H.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DW002476, Brugge, Clubhuis Sport Nautique (VAN VLAENDEREN P. 2011).
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Ambachtshuis van de huidenvetters

Huidenvettersplein 10 (Brugge)
Voormalig ambachtshuis van de huidenvetters. Verankerde baksteenbouw onder leien zadeldaken bestaande uit twee vleugels parallel met Reie. Historiserende restauratie in 1912 van beide vleugels naar ontwerp van architect E. Timmery (Brugge).


Brouwerij-mouterij Léon Schaeverbeke

Wollestraat 37-41, 47 (Brugge)
Voormalige brouwerij-mouterij van Léon Schaeverbeke. Thans "Het Bourgoensche cruyce / Croix de Bourgogne" toegankelijk via de poort van nummer 35. Gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekige binnenkoer uitziend op de Rozenhoedkaai; naar voor springend balkon met ijzeren leuning op zware consoles. Laatst genoemde onderging "Kunstige Herstelling" in 1971 naar ontwerp van architect L. Vermeersch (Brugge).


Burgerhuis De Matte

Philipstockstraat 3 (Brugge)
Huis van drie traveeën en drie bouwlagen & entresol onder zadeldak, uit de 17de eeuw met kern uit het einde van de 13de eeuw. Verfraaiende Kunstige Herstelling van 1892 naar ontwerp van architect Etienne Timmery. Verankerde bakstenen trapgevel met gebruik van arduin.


Burgerhuis Hippodrome Brugeois

Witteleertouwersstraat 29 (Brugge)
Breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, de eerste vier linker traveeën door middel van jaarankers gedateerd "1564". Rechts voorzien van een uitbreiding uit 1886 naar ontwerp van E. Temmery. Naam refererend aan de renbaan die in 1893 achter het pand werd gebouwd.


Burgerwoning in neorenaissancistische stijl

Steenstraat 17 (Brugge)
Neorenaissancistisch breedhuis van zes traveeën - twee brede en vier smalle - en vier bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). "Kunstige Herstelling" van 1910-1911 naar ontwerp van architect Etienne Timmery (Brugge), op vraag van E. Callewaert-Van Damme ter vervanging van 19de-eeuwse lijstgevel. "Kunstige Herstelling" van 1974-1977 naar ontwerp van architect L. Vermeersch (Brugge) met betrekking tot begane grond.


Clublokaal van roeiclub of Sport Nautique

Waggelwater 4 (Brugge)
Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met een geringe helling en ver uitstekende dakrand met gekartelde bebording. Bedekt met Vlaamse pannen. Geelbakstenen constructie met pseudovakwerk.


Eclectisch winkelhuis

Steenstraat 13 (Brugge)
Monumentaal eclectisch winkelhuis van één brede travee links + drie traveeën, een hoge begane grond + entresol en twee bovenverdiepingen, resultaat van de "Kunstige Herstelling" in plaats van twee trapgevels van 1911-1914, zie jaarcartouches met inscriptie "MCMXI"; naar ontwerp van architect E. Timmery (Brugge). Latere wijzigingen aan de begane grond onder meer in 1932. "Kunstige Herstelling" van 1974-1977 naar ontwerp van architect L. Vermeersch (Brugge): vormelijke aanpassing van begane grond.


Herenhuis

Sint-Jansplein 5-7 (Brugge)
Gebouwencomplex dat zich op L-vormige plattegrond, rond een binnenplaats uitstrekt tot aan het smalle Ieperstraatje. Hoofdvleugel: dubbelhuis van dertien + zes traveeën en twee bouwlagen onder gemansardeerd schilddak (mechanische pannen) met gevel uit het eerste kwart van de 19de eeuw doch oudere kern.


Herenhuis met pakhuis en achterhuis

Langerei 4-5, 6 (Brugge)
Samenstel van een breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met neoclassicistische gevel van 1900 naar ontwerp van architect Etienne Timmery en daarnaast een diephuis van één travee en twee bouwlagen met gevel van 1990 naar ontwerp van architect Erik Van Biervliet. Achteraan voormalig pakhuis van twee bouwlagen onder zadeldak uitziend op een binnenplaats met een verankerde bakstenen tuitgevel met vlechtingen uit de 17de eeuw. Eveneens uitziend op de binnenplaats, achterhuis van twee bouwlagen onder zadeldak met een verankerde bakstenen trapgevel uit de 17de eeuw.


Huizen In de Wolf, De swaen en St. Jacob

Sint-Jakobsstraat 50-56 (Brugge)
Drie gevels van drie, vier en drie, en twee + één traveeën en telkens twee bouwlagen behalve nummer 52 drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), gebouwd op de nieuwe rooilijn. Bewaarde oude kernen.


Markt en Burg

Blinde-Ezelstraat, Breidelstraat, Burg, Burgstraat, De Garre, Eiermarkt, Geernaartstraat, Geldmuntstraat, Hallestraat, Hoogstraat, Kleine Sint-Amandsstraat, Kuipersstraat, Mallebergplaats, Markt, Oude Burg, Philipstockstraat, Rozemarijnstraat, Sint-Amandsstraat, Sint-Jakobsstraat, Steenstraat, Vlamingstraat, Wollestraat (Brugge)
Het stadsgezicht van de Markt en de Burg met omgeving omvat belangrijke historische pleinen en straten die een rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de stad Brugge.


Neobarok burgerhuis met trapgevel

Wulfhagestraat 16 (Brugge)
Neobarok diephuis van drie + twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, resultaat van "Kunstige Herstelling" van 1912 naar ontwerp van architect E. Timmery (Brugge).


Parochiekerk Sint-Rickier

Kerkstraat (Bredene)
Georiënteerd, neogotisch bedehuis aan het oostelijk uiteinde van de dorpskom; omringend kerkhof afgezoomd door muur en kastanjebomen; bak­stenen hekpijlers, waarvan deze ten zuidwesten nog uit de 19de eeuw dateren. Driebeukig schip van vijf traveeën. Tegen de zuidgevel, calvarie onder houten luifel, geplaatst in 1886. Roepsteen, geplaatst (vermoedelijk herplaatst) door de heemkundige kring Ter Cuere.


Parochiekerk Sint-Wandregesilus

Hendrik Consciencestraat 1 (Diksmuide)
Parochiekerk toegewijd aan Sint-Wandregesilus, heropgebouwd in de jaren 1920. Georiënteerd bedehuis te midden van een kerkhof, deels afgezoomd door een smeedijzeren hekwerk met bakstenen pijlers (Hendrik Consciencestraat - Ommegangstraat) en deels omhaagd. Bewaarde arduinen grafmonumenten vanaf de tweede helft van de 19de eeuw.


Staalconstructiebedrijf La Brugeoise & Nivelles

Vaartdijkstraat 5, 17B (Brugge)
Belangrijke industriële site van Staalconstructiebedrijf La Brugeoise et Nivelles, eertijds zogenaamd La Brugeoise, uitgebouwd in het begin van de 20ste eeuw. De site omvat onder meer de voormalige elektriciteitscentrale met compressoren en toebehoren, een portiersloge, een ontvangstgebouw en een gebouw van de personeelsdienst.


Stadsschool

Ijzerlaan 1, Schoolplein 5-6 (Diksmuide)
De vooroorlogse schoolgebouwen waren opgetrokken in een neoclassicistische baksteenarchitectuur met een uitgesproken rondboogornamentiek. Na de Eerste Wereldoorlog werd de stadsschool heropgebouwd in een verzorgde traditionele baksteenarchitectuur, dit in 1920-1926 naar ontwerp van architecten Lucien Coppé en E. Timmery.


Stadswoning

Potterierei 103 (Brugge)
Huis uit de 17de eeuw. Historiserende "Kunstige Herstelling" van 1929-1930 naar ontwerp van architect E. Timmery (Brugge). Huidig uitzicht resultaat van consoliderende "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect R. Michielsens (Brugge) in 1990-1991. Verankerde bakstenen lijstgevel met bijna gevelbrede traptop (7 treden + topstuk).


Thema's

Ontwerper van

Wollestraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Timmery [online], https://id.erfgoed.net/personen/4782 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.