Persoon

Tischler, Robert

ID
4786
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4786

Beschrijving

Architect Robert Tischler (1885-1959) werkte vanaf 1926 voor de ‘Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge’. Als hoofdarchitect leidde hij de bouwafdeling van de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge tot aan zijn dood. Zijn ‘Baubüro’ was in München gevestigd, waar hij met zijn medewerkers gezamenlijk en anoniem aan dezelfde projecten werkten. Na zijn dood werd hij bij de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge opgevolgd door Dr. Georg Fischbacher.

Bron     : Onroerend erfgoed, Duitse militaire begraafplaatsen in Vlaanderen, criterianota horend bij de beschermingsdossiers (DECOODT H., 2009).
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Duitse militaire begraafplaats Hooglede

Beverenstraat zonder nummer (Hooglede)
Duitse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, aan straatzijde omheind door een lage muur met ijzeren hek, aan de andere zijden door hagen. Het grafveld bestaat uit rijen platliggende granieten grafstenen, afgewisseld met stroken heide en groepjes basalten kruisen. De indrukwekkende 'Ehrenhalle' met rondbogen beheerst de noordelijke zijde. Stenen zitbanken.


Duitse militaire begraafplaats Langemark

Klerkenstraat 86 (Langemark-Poelkapelle)
Duitse militaire begraafplaats, met doden uit de Eerste Wereldoorlog. De eerste doden werden er tijdens de oorlog begraven. Na de oorlog werd de begraafplaats uitgebreid. In 1955 volgde een nieuwe uitbreiding, met onder meer een 'Kameradengrab'. De begraafplaats, naar ontwerp van Robert Tischler en Georg Fischbacher, wordt gekenmerkt door het poortgebouw uit rode zandsteen, de beeldengroep van E. Krieger en drie Duitse bunkers van de Koekuitstellung. In een geometrisch patroon liggen, verspreid over het terrein, vierkante, platte grafstenen. Hier en daar staan groepjes van drie kruisen uit basalt. Hoge bomen overschaduwen het geheel.


Duitse militaire begraafplaats Lommel

Dodenveldstraat 30 (Lommel)
Duitse militaire begraafplaats van 16 hectare, aangelegd in 1953-59 door de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge.


Duitse militaire begraafplaats Menen-Wald

Groenestraat 352, zonder nummer (Menen), Kruisstraat zonder nummer (Wevelgem)
Duitse militaire begraafplaats op grondgebied van Menen-Wevelgem. Het betreft één van de vier grote Duitse verzamelbegraafplaatsen in Vlaanderen, met bijna 48.000 doden uit de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats wordt onder meer gekenmerkt door een breukstenen muur aan straatzijde met een toegangsgebouw uit rode baksteen, afgesloten met een kunstig smeedijzeren hek, een geplaveid pad en een centrale kapel uit bruinroze zandsteen. De graven, afgedekt met vierkante granieten tegels, liggen verdeeld over vijftien perken en worden afgewisseld met lage kruisjes uit zwarte basaltlava. Opgaande bomen, hagen en struiken tooien het geheel.


Duitse militaire begraafplaats Vladslo met Treurend Ouderpaar

Houtlandstraat zonder nummer (Diksmuide)
Duitse militaire begraafplaats bij het Praatbos in Vladslo (Diksmuide), aangelegd naar aanleiding van de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van Robert Tischler en Georg Fischbacher. Op deze begraafplaats staat de beeldengroep "Treurend Ouderpaar” van Käthe Kollwitz.


Thema's

Ontwerper van

Duitse militaire begraafplaatsen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Tischler [online], https://id.erfgoed.net/personen/4786 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.